Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Παραπλανεί ο Υπουργός Παιδείας στο Θέμα των Διδάκτρων για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Απάντηση στις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Αντρέα Δημητρίου, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών των ιδιωτικών πανεπιστημίων για τις αυξήσεις των διδάκτρων, έδωσε η βουλευτής του ΔΗΚΟ, υπεύθυνη τομέα Παιδείας του κόμματος, Αθηνά Κυριακίδου, η οποία θεωρεί ότι ο Υπουργός «παραπλανεί όταν δηλώνει ότι ευθύνονται τα κόμματα που ψήφισαν το 2005 το Νόμο των ιδιωτικών πανεπιστημίων ώστε να είναι κερδοσκοπικά».

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, η κ. Κυριακίδου είπε πως είναι το ΔΗΚΟ που ενέγραψε θέμα στη Βουλή ώστε να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος των αυξήσεων των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το οποίο συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου «ο Υπουργός της Παιδείας έλαμψε δια της απουσίας του».

«Τόση σημασία έδωσε στο πρόβλημα που το Υπουργείο εκπροσωπήθηκε με χαμηλόβαθμο στέλεχος και όλες δε οι περσινές δεσμεύσεις του απέναντι στην Επιτροπή για οικονομική μελέτη και έρευνα εάν οι αυξήσεις είναι λογικές, παρέμειναν ανεκπλήρωτες», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας, πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου, «παραπλανεί όταν δηλώνει ότι ευθύνονται τα κόμματα που ψήφισαν το 2005 τον Νόμο των ιδιωτικών πανεπιστημίων ώστε να είναι κερδοσκοπικά» και διερωτήθηκε εάν ο Υπουργός θέλει τα κόμματα να ψηφίζουν αντισυνταγματικούς νόμους, αφού «είναι ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας που γνωμοδότησε για αντισυνταγματικότητα του νόμου το 2005, όταν συζητιόταν εάν θα ήταν κερδοσκοπικά ή μη τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκό Συνέδριο "Γυναίκα και Αθλητισμός"

Στη Λεμεσό θα πραγματοποιηθεί στις 9 – 10 Οκτωβρίου το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Αγκαλιάστε το Πνεύμα: Βρείτε, Αναπτύξτε και Προωθήστε Γυναίκες στον Αθλητισμό – Νέες Στρατηγικές». Σε αυτό θα παρευρεθούν όλες οι Ευρωπαίες – κλειδιά του τομέα «Γυναίκα και Αθλητισμός» από περίπου 42 χώρες.

Οπως δήλωσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας «Γυναίκα και Αθλητισμός» Αθηνά Κυριακίδου, το συνέδριο θα ζητήσει «να αγκαλιάσουμε το πνεύμα που δίνει ζωή στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας ‘Γυναίκα και Αθλητισμός’, δηλαδή οι ‘Γυναίκες να απολαμβάνουν όλες τις πτυχές του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα του ως ανθρώπινο δικαίωμα’».

Πρόσθεσε πως το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας «Γυναίκα και Αθλητισμός» θα προσπαθήσει να αδράξει το πνεύμα «με τη μορφή νέων στρατηγικών για τη νέα χιλιετία, αποτελούμενων από συγκεκριμένες, εστιασμένες δράσεις προς υλοποίηση από όλους τους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς αθλητικούς οργανισμούς εντός δεδομένου χρονικού πλαισίου και διατρεχουσών, καθέτως και οριζοντίως, όλους τους τομείς και επίπεδα του αθλητισμού».

Η κ. Κυριακίδου είπε πως από το 1993 η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας «Γυναίκα και Αθλητισμός» προσπάθησε να εμπλέξει όλη την Ευρώπη στον αγώνα για ισονομία και ισότητα των γυναικών στον αθλητισμό κυρίως δημιουργώντας δίκτυα και συνεργασίες με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς αθλητικούς οργανισμούς στην Ευρώπη.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Σχολικός Εκφοβισμός – Bullying

Το πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας άρχισε να απασχολεί έντονα την κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια καθώς παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό και μέσα στα σχολεία μας με την μορφή του σχολικού εκφοβισμού (bullying) καθιστώντας το περιβάλλον του μαθητή μέσα στο σχολείο ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού αναφέρεται στη χρήση βίας με σκοπό την πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου και στην υποταγή του θύματος. Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι μονοδιάστατο φαινόμενο και μπορεί να πάρει την μορφή της σωματικής, συναισθηματικής, λεκτικής, σεξουαλικής, ηλεκτρονικής βίας. Οι συνέπειες από τη σχολική βία είναι πολύ σοβαρές τόσο για το θύμα όσο και για το θύτη και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τα παιδιά θύτες τείνουν να εξελιχθούν σε επιθετικούς και βίαιους ενήλικες ενώ τα παιδιά θύματα βιώνουν άγχος και σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα που ορισμένες φορές τους οδηγούν σε απόπειρες αυτοκτονίας.

Ρόλο πρωταγωνιστή στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού κατέχουν τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο, καθώς αυτά είναι που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και τις αντιλήψεις των παιδιών. Η ποιότητα των οικογενειακών σχέσεων μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια αυτοεκτίμησης και στην ανάπτυξη συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Το σχολείο από την άλλη είναι δυνατόν να προσφέρει στην ανάπτυξη της υπευθυνότητας, της εκτίμησης, του αυτοελέγχου, του σεβασμού και της δικαιοσύνης. Η καλλιέργεια του χαρακτήρα και των αντιλήψεων των παιδιών με τις πιο πάνω αξίες, αποτελεί το καλύτερο μέσω εξάλειψης αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Εκτιμώντας την αυξητική τάση που παρουσιάζεται στα κρούσματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς στα σχολεία μας, κρίνεται απαραίτητη η χάραξη πολιτικής και η λήψη μέτρων από το κράτος για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Απαραίτητη πρέπει να θεωρείται η άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων, παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, για το φαινόμενο και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του. Παράλληλα με την ενημέρωση, η ουσιαστική ενίσχυση των κοινωνικών, συμβουλευτικών και ψυχολογικών υπηρεσιών από το κράτος είναι απαραίτητη. Ο περιορισμένος αριθμός κοινωνικών λειτουργών που εργοδοτούνται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι δυσανάλογος με τον αριθμό των μαθητών στα σχολεία και τις πραγματικές ανάγκες.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Αλλόγλωσσοι Μαθητές

Την ανάγκη για επέκταση της Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, επισημαίνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ενώ παράλληλα καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να μελετήσει το ενδεχόμενο εισαγωγής ταχύρυθμων προγραμμάτων μάθησης της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία με αλλόγλωσσους μαθητές.

Ιδιαίτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο Δημοτικό Αγίου Νικολάου, το οποίο δεν έχει ενταχθεί στην ΖΕΠ και σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Αθηνά Κυριακίδου, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποδομής, ενώ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι και στα δυο σχολεία που επισκέφθηκε η Επιτροπή, δεν υπάρχει πόσιμο νερό.

Ολα αυτά, πρόσθεσε, είναι στοιχεία και προβλήματα που έχουν καταγραφεί και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, αν θέλει πραγματικά να λύσει τα προβλήματα της Παιδείας, να επικεντρωθεί σε αυτά τα σχολεία και να λυθούν τα προβλήματα, γιατί είναι σε αυτά τα σχολεία που θέλουμε να δείξουμε την κοινωνική μας ευαισθησία.


Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου στην αύξηση των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας εξέτασε σήμερα την αύξηση των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ύστερα από πρόταση της βουλευτού του ΔΗΚΟ Αθηνάς Κυριακίδου.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, ανέφερε ότι ήταν απαραίτητη η εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή, αφού παρατήρησε ότι υπήρξε μια κοινωνική απαίτηση για κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι ύστερα από τρία χρόνια λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων υπάρχει μεγάλο κενό στην νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα άσκησης αποτελεσματικού ελέγχου στην αύξηση των διδάκτρων. Είπε, επίσης, ότι εδώ και ένα χρόνο ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σχετική μελέτη για το πώς καλύπτονται αυτά τα κενά.

Πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να γίνει προσπάθεια επίλυσης του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος και ζήτησε από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να δείξουν μια αυξημένη κοινωνική ευαισθησία σε σχέση και με την οικονομική κρίση. Η κ. Κυριακίδου είπε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα πανεπιστήμια είναι κρατικά και όχι ιδιωτικά και ότι στην Κύπρο, στην προσπάθεια να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο σωστά εγκρίθηκε ο νόμος των ιδιωτικών πανεπιστημίων για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά που υπήρχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρόσθεσε ότι το κράτος θα πρέπει να έρθει αρωγός, να ενισχύσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε τα δίδακτρα να είναι ελκυστικά και να μην εξάγονται φοιτητές. Οπως ανέφερε, η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία εξάγει φοιτητές. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει ένα σχήμα οξύμωρο στην Κύπρο, αφού από τη μια «θέλουμε να την καταστήσουμε εκπαιδευτικό κέντρο και από την άλλη εμείς ως κράτος δεν στηρίζουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και θέλουμε να εξάγουμε του φοιτητές μας». Δήλωσε ακόμα ότι στοιχίζει λιγότερο να σπουδάζει κάποιος στην Αγγλία απ’ ό,τι στην Κύπρο και ότι το μέσο κόστος των διδάκτρων σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι 9000 ευρώ.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Χρηματοδότηση των ποδοσφαιρικών σωματείων Α΄ Κατηγορίας

Σε δηλώση σχετικά με το θέμα της εξέτασης του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη χρηματοδότηση των ποδοσφαιρικών σωματείων Α΄ Κατηγορίας προέβει η βουλευτής του ΔΗΚΟ, κ. Αθηνά Κυριακίδου.

Ανέφερε ότι ''εκείνο το οποίο πρέπει και οφείλουμε να συζητήσουμε είναι τις αρχές και τις διαδικασίες'', προσθέτοντας ότι ''δεν μπορεί να διατίθεται δημόσιο χρήμα σε κάποιους, όπως είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση τα σωματεία, στα οποία πέρσι, πρόπερσι είχαν διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια ευρώ για να λυθούν τα οικονομικά τους προβλήματα'', χωρίς να καταθέτουν οικονομικά ελεγμένους λογαριασμούς.''Συμφωνούμε με αυτή τη διαδικασία και πρέπει να λυθούν τα οικονομικά τους προβλήματα γιατί τα αθλητικά μας σωματεία είναι οι καλύτερη πρεσβευτές της Κύπρου, είπε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας, όμως, ότι ''την ίδια ώρα, οφείλουν να καταθέτουν οικονομικά ελεγμένους λογαριασμούς όπως κάνει το κάθε σωματείο, ο κάθε πολιτιστικός οργανισμός και ο κάθε Κύπριος πολίτης που λαμβάνει δημόσιο χρέος''.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κυριακίδου είπε ότι ''δεν είναι θέμα να βρούμε ή να καταθέσουμε στοιχεία'', προσθέτοντας ότι ''με τις σωστές διαδικασίες αποφεύγουμε τις όποιες καταγγελίες και τις όποιες πονηρές σκέψεις''. Οι διαφανείς διαδικασίες, οι κατατεθειμένοι ελεγμένοι οικονομικοί λογαριασμοί από τη Γενική Ελέγκτρια επιτρέπουν να αποφύγουμε τις κακοτοπιές, κατέληξε η κ. Κυριακίδου.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Μέτρα πρόληψης στα σχολεία για την Γρίπη Α'

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε, σε σχέση με την γρίπη Α΄, ότι είναι ικανοποιητικοί οι μέθοδοι πρόληψης που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, προσθέτοντας ότι ''δεν πρέπει να σπέρνουμε τον πανικό και κάθε πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται στην ώρα του, διαφορετικά μεγιστοποιούμε ένα θέμα που είναι ανύπαρκτο ακόμη''.

Ανέφερε επίσης ότι ''η γρίπη Α΄ είναι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίσιμη'' και ''δεν μπορούμε να προβλέπουμε αν και εφόσον γίνει μετάλλαξη, αν και εφόσον επηρεάσει την υγεία τότε πρέπει να κάνουμε εκείνο'', προσθέτοντας ότι υπάρχουν αυτές οι στρατηγικές, καθώς και οι γενικές οδηγίες από τον ΠΟΥ και είμαι βέβαιη ότι τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και το Υπουργείο Υγείας ακολουθούν μια ευρωπαϊκή στρατηγική''.

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμη ότι η σημερινή επίσκεψη τους στα σχολεία καταδεικνύει το ενδιαφέρον της Επιτροπής Παιδείας για να δούμε έμπρακτα τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ούτως ώστε, όπως είπε, ''σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να βρούμε πρακτικές και ουσιαστικές λύσεις και να συμβάλουμε και εμείς στην επίλυση των προβλημάτων''.