Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Εκτελεστικό Γραφείο ΔΗΚΟ - Δημοσιεύματα

Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τις παρεμβάσεις και τις τοποθετήσεις μου στη χτεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος σχετικά με το περιουσιακό θέλω να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση τα ακόλουθα:

1. Τα σημερινά δημοσιεύματα όσον αφορά τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις μου είναι ανακριβή, αναληθή, κακοήθη και ανυπόστατα.

2. Οι κατασκευασμένες διαρροές είναι σαφές ότι στόχο έχουν να πλήξουν συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος, ανάμεσα στα οποία και εμένα, με απώτερο σκοπό να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά συμφέροντα αυτών που τις προκαλούν.

3. Οι συμπεριφορές αυτές δυστυχώς είναι επαναλαμβανόμενες – προφανώς διότι συνεχίζουν να πέφτουν στο κενό. Για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες διαρροών μέσα στο κόμμα, γεγονός που καταδεικνύει παντελή έλλειψη σεβασμού προς τον κόσμο του ΔΗΚΟ, που ευλόγως πλέον διερωτάται για τις πραγματικές επιδιώξεις όσων προκαλούν τις διαρροές σε σχέση με το κόμμα και την πορεία του.

4. Δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ τα όσα συζητούνται στα συλλογικά όργανα του κόμματος, ωστόσο έχω πλέον υποχρέωση να αναφέρω επακριβώς την τοποθέτηση μου. Η διαφάνεια είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις όσους επιστρατεύουν σκοτεινές μεθόδους. Στη χθεσινή συνεδρία του Ε.Γ. ζήτησα όπως μας κατατεθεί κωδικοποιημένο έγγραφο με τις προτάσεις επί του περιουσιακού, όλων των προηγούμενων διαπραγματευτών της πλευράς μας, προκειμένου να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη άποψη και να μπορέσουμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για το τόσο δύσκολο και ακανθώδες θέμα που λέγεται περιουσιακό. Αυτό και τίποτα άλλο.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση Καρκινοβατεί

Σήμερα, η εκπαίδευση καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ανάγκες που απαιτεί μια σύγχρονη κοινωνία. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι μια αναγκαία διαδικασία η οποία, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της κυπριακής εκπαίδευσης και της κυπριακής κοινωνίας.

Πρόσφατα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ανακοίνωσε τη δοκιμαστική εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων στη μέση εκπαίδευση. Είναι γεγονός πως τα αναλυτικά προγράμματα αποτελούν την καρδιά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ωστόσο, η οποιαδήποτε εκπαιδευτική αλλαγή, προκειμένου να επιτύχει, πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και να συνοδεύεται από υποστηρικτικούς μηχανισμούς, που θα λειτουργήσουν ευνοϊκά προς την αποτελεσματική εφαρμογή της.

Σίγουρα, καμιά εκπαιδευτική αλλαγή δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την ουσιαστική συμβολή των εκπαιδευτικών και σίγουρα, ο εκπαιδευτικός για να μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο του, έχει ανάγκη από διαρκή επιμόρφωση έτσι ώστε να ανανεώνει συνεχώς και επαρκώς τον γνωστικό του εξοπλισμό και τις παιδαγωγικές του αντιλήψεις. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι ικανός να αναπτύσσει και να σχεδιάζει την πρακτική διαδικασία στην τάξη του και να προωθεί τη δημιουργική δράση προκειμένου ο μαθητής να μην είναι απλός δέκτης πληροφοριών, αλλά να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της μάθησής, μέσα από διαπροσωπική συζήτηση και επικοινωνία.

Ωστόσο, για να μπορέσει ο εκπαιδευτικός να αντεπεξέλθει στο νέο αυτό ρόλο και να εφαρμόσει τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, εκτός από κατάλληλη επιμόρφωση χρειάζεται και επαρκή σχολικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων της υποδομής και των διευκολύνσεων για χρήση της τεχνολογίας. Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την αναδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος. Από την άλλη, όμως, ένα εκπαιδευτικό σύστημα, πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την εισαγωγή της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα θέματα της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού αποτελούν παράγοντες καθοριστικής σημασίας για ποιοτική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η μετάβαση από το παρόν σύστημα αξιολόγησης σε ένα σύστημα βασισμένο σε αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και μεθόδους, αποτελεί μονόδρομο ως προς την επίτευξη του στόχου για αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας.

Οι προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας επιβάλλουν την ανάγκη για αλλαγές στις ίδιες τις δομές της εκπαίδευσης, στις μεθόδους και στο περιεχόμενο της, και στις νοοτροπίες όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων, δεν συνιστά από μόνη της ποιοτική Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Η αλλαγή θα πρέπει να γίνει και σε όλους τους άλλους παράγοντες που συνδιαμορφώνουν ή επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται πολλά περισσότερα από τα αναλυτικά προγράμματα και δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δείχνει να καθυστερεί ή να αδυνατεί μετουσιώσει τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό σε εκπαιδευτική και κοινωνική πράξη.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Άδειες Κυκλοφορίας

Σε μια περίοδο δύσκολη για την οικονομία του κράτους, θέματα που σχετίζονται με τη μείωση των κρατικών εσόδων πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολλή περίσκεψη και προσοχή. Στις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος μας, χρειάζεται συλλογική ευθύνη για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν από όλους για δημοσιονομική εξυγίανση, ώθηση της ανάπτυξης, διόρθωση δομικών προβλημάτων και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.

Ίσως το υφιστάμενο σύστημα που καθορίζει το ύψος των τελών κυκλοφορίας να χρήζει επανεξέτασης, ωστόσο, η κατάργηση των τελών αδειών κυκλοφορίας, αυτή την περίοδο θα αποτελέσει ένα βήμα προς τα πίσω στην προσπάθεια για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Μια τέτοια απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων του κράτους κατά 80 περίπου εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα δημόσια οικονομικά.

Κατά συνέπεια, είμαι της άποψης πως η πρόταση νόμου για κατάργηση των τελών αδειών κυκλοφορίας πρέπει να αποσυρθεί και να επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο όταν οι δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας μας το επιτρέψουν.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Επίσκεψη σε Σχολεία της Λεμεσού

Το Θέκλειο και Λανίτειο Γυμνάσιο και το Λύκειο Λινόπετρας επισκέφθηκαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που παρατηρούνται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο Λανίτειο, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, δήλωσε πως θα πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο το σχέδιο ενοποίησης των δυο λυκείων, η δημιουργία κλειστής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, η αναβάθμιση του θεάτρου και η τοπιοτέχνηση της αυλής.
 
Είπε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει εργαστηριοποίηση των διαφόρων μαθημάτων ώστε να επιλυθεί και το πρόβλημα των μετακινούμενων τάξεων και των σχολείων μαμούθ, ενώ τόνισε πως ''τώρα είναι η ώρα ο Υπουργός Παιδείας να επαναδιορίσει και αυτούς τους καθηγητές που με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχουν μείνει άνεργοι, ούτως ώστε να μην υπάρχει το θέμα της ανεργίας των καθηγητών''.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ακτινοθεραπευτικό Λεμεσού = Έργο Ζωής

Το επίπεδο υγείας των πολιτών ενός κράτους καταδεικνύει και το επίπεδο του πολιτισμού του. Ο πολίτης, πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική φροντίδα την ώρα που την χρειάζεται. Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο δυστυχώς, τα κρούσματα καρκίνου αυξάνονται συνεχώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες θεραπείας του καρκίνου δεν είναι επαρκείς προκείμενου να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ως το μοναδικό κέντρο στην Κύπρο το οποίο προσφέρει θεραπεία μέσω ακτινοβολίας, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της υγείας τους, και να παρακωλύεται η καλή λειτουργία του κέντρου, παρά τις καθημερινές υπερπροσπάθειες του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Η τραγική αυτή πραγματικότητα, καθιστά αδήριτη ανάγκη τη δημιουργία ακόμη ενός ακτινοθεραπευτικού κέντρου στην Κύπρο, προκειμένου το κράτος να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών και να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Η ακύρωση του διαγωνισμού για την ανέγερση και λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού μπορεί να δίνει την δυνατότητα στο Υπουργείο Υγείας να βελτιώσει τους όρους και τις προδιαγραφές του έργου, ωστόσο δημιουργεί μια τεράστια καθυστέρηση στην αναβάθμιση και τη βελτίωση των υπηρεσιών θεραπείας του καρκίνου στην Κύπρο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και αναστάτωση ανάμεσα στους ασθενείς και στις οικογένειες τους.

Η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού δεν αφορά μόνο τους πολίτες των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, αλλά όλους τους συμπολίτες μας ανεξαιρέτως. Η λειτουργία του τμήματος θα συμβάλει στην αναβάθμιση και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όλους τους ασθενείς. Η λειτουργία του τμήματος στη Λεμεσό από την μια θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου οι οποίοι, παρά την κατάσταση της υγείας τους, αναγκάζονται να ταξιδέψουν προς τη Λευκωσία για να τύχουν της απαραίτητης θεραπευτικής αγωγής που διαρκεί μόλις 5 – 15 λεπτά. Από την άλλη, η λειτουργία ακόμη ενός ακτινοθεραπευτικού τμήματος στην Κύπρο, θα αποφορτίσει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, γεγονός που θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών των άλλων επαρχιών.

Πρόκειται για ένα έργο ζωής, ένα έργο καθαρά ανθρωπιστικό το οποίο αφορά όλους μας και επιβάλλει την συμβολή όλων μας. Πολιτικά κόμματα και οργανωμένα σύνολα έχουμε υποχρέωση να συστρατευθούμε, και όλοι μαζί, υπεύθυνα και συνετά, να ασκήσουμε πιέσεις προς το Υπουργείο Υγείας για επίσπευση των διαδικασιών και ολοκλήρωση του έργου. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας έχει υποχρέωση να δώσει άμεσα λύσεις μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Οφείλει να ενισχύσει τις υφιστάμενες υπηρεσίες θεραπείας του καρκίνου στην επαρχία Λεμεσού, προκειμένου να απαμβλυνθεί σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα. Οι καρκινοπαθείς αποτελούν μια από τις πιο ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας που η πολιτεία έχει υποχρέωση να ενισχύει και να στηρίζει διαρκώς. Η λειτουργία ενός ακόμη ακτινοθεραπευτικού κέντρου θα δώσει δύναμη και κουράγιο στους συμπολίτες μας να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να κερδίσουν τη μάχη με την σύγχρονη μάστιγα της κοινωνίας μας που λέγεται καρκίνος.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Έναρξη Σχολικής Χρονιάς - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

Σε δήλωση στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε πως δεν πρέπει να πληρώνουν την οικονομική κρίση τα σχολεία της υπαίθρου.

Τα μονοδιδάσκαλα και δυδιδάσκαλα υστερούν και για αυτό θα πρέπει κατά παρέκκλιση να ενισχυθούν ώστε τα παιδιά της υπαίθρου να τύχουν της εκπαίδευσης που δικαιούνται, είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ακόμα πως η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμιση περνά μέσα από το διάλογο. Προσθέτοντας ότι ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί ανέφερε ότι δεν θυμάται ποια ήταν η τελευταία φορά που συνήλθε το Συμβούλιο Παιδείας.

Παρατήρησε δε πως η εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων δεν επήλθε από το διάλογο, αλλά αποτελεί μονόλογο.

Συναντήσεις με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις

Ξεχωριστές συναντήσεις με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ πραγματοποίησε την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010, η Επιτροπή Παιδείας του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν τα διάφορα θέματα που απασχολούν τόσο τον κλάδο των εκπαιδευτικών όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έδωσαν γραπτώς και επεξήγησαν τις θέσεις και τις εισηγήσεις τους σε σχέση με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, επικεντρώθηκαν σε ουσιώδεις πυλώνες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η τελική διαμόρφωση των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων και η ενοποίηση της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σε σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναφέρθηκαν στο θέμα της στελέχωσης των σχολείων, ιδιαίτερα αυτών της υπαίθρου, καθώς επίσης και στο μη επαναδιορισμό 152 έκτακτων εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ευχαρίστησαν το ΔΗΚΟ για την διαχρονική και ουσιαστική στήριξη που τυγχάνουν. Η Βουλευτής και Επίτροπος Παιδείας του ΔΗΚΟ, κα. Αθηνά Κυριακίδου, επαναβεβαίωσε τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος προς της εκπαιδευτικές οργανώσεις και ανέφερε ότι αρκετά από τα αιτήματα, τις εισηγήσεις και τους σχεδιασμούς των εκπαιδευτικών οργανώσεων, χρήζουν άμεσης επίλυσης και ορισμένα άλλα μελέτης και διαλόγου για επίλυση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην στελέχωση των σχολείων αναφέροντας ότι το κόστος της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να το επωμιστεί η παιδεία και ειδικότερα τα σχολεία της υπαίθρου, και ότι θα ζητήσει από τον Υπουργό να προχωρήσει σε παρεκκλίσεις προκειμένου αυτά τα σχολεία να ενισχυθούν. Τελειώνοντας, η κα. Κυριακίδου, αναφέρθηκε στην αδρανοποίηση και υποβάθμιση των Συμβουλίων Παιδείας.

Στη συνέχεια συνεδρίασε η Επιτροπή Παιδείας του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που απασχολούν την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στη συνεδρία διαπιστώθηκε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση της Εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης καθώς επίσης και έλλειψη προγραμματισμού. Τονίστηκε ότι οδηγούμαστε σε πειραματική εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων από φέτος και ολοκληρωτικά από τον Σεπτέμβριο του 2011, χωρίς τα αναγκαία εγχειρίδια, χωρίς τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στήριξη, και χωρίς της απαραίτητες δομές επίβλεψης και αξιολόγησης της εφαρμογής των αναλυτικών προγραμμάτων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αλλοπρόσαλλη αντιμετώπιση της ενοποίησης Μέσης Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σε σημείο που η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση μένει μετέωρη στ’ όλο εγχείρημα της εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η Επιτροπή Παιδείας του ΔΗΚΟ ζητά άμεσα σύγκλιση των Συμβουλίων, Δημοτικής και Μέσης και Ανώτατης Εκπαίδευσης για ουσιαστικό διάλογο και λήψη τελικών αποφάσεων.

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ

Με αρκετή δόση αισιοδοξίας για την πορεία του κόμματός της εμφανίστηκε σε συνέντευξή της στην «Αλήθεια» η βουλευτής του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό Αθηνά Κυριακίδου. Η Λεμεσιανή βουλευτής υποστηρίζει ότι παρά τα εσωκομματικά προβλήματα το ΔΗΚΟ θα πάει μπροστά. Η κυρία Κυριακίδου αναφέρεται επίσης στα θέματα παιδείας και εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά και για το ακτινογραφικό του Νοσοκομείου Λεμεσού και την ακρίβεια.

Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες στους πολίτες και να τους κάνουμε να νοιώσουν ότι αυτό το κόμμα είναι δίπλα τους και έχει όραμα για ένα καλύτερο αύριο.

Αναμένοντας κα. Κυριακίδου τις εξελίξεις στο κυπριακό τους επόμενους μήνες, τα κόμματα εισέρχονται σε τροχιά βουλευτικών εκλογών. Το ΔΗΚΟ με όλα αυτά τα εσωτερικά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα πως θα προχωρήσει;

Είναι γεγονός, πως το Κυπριακό πρόβλημα εισέρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση και ότι οι διεθνείς παράγοντες παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. Κάθε κίνηση και πρωτοβουλία της πλευράς μας, πρέπει να έχει ως αντικειμενικό σκοπό την άρση της κατοχής και ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της τουρκικής πολιτικής, που στοχεύει στην αποενοχοποίηση της Άγκυρας και στην εδραίωση της διχοτόμησης. Έχοντας αυτά στο μυαλό μας, πρέπει να λειτουργούμε διεκδικητικά, έγκαιρα και προληπτικά. Οι θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος όσον αφορά το Κυπριακό Πρόβλημα είναι ξεκάθαρες και πολύ καλά γνωστές και ως Δημοκρατικό Κόμμα εργαζόμαστε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αξιολογούμε συνεχώς τις εξελίξεις και προτείνουμε λύσεις. Ωστόσο, η πορεία προς τις εκλογές δεν περνά μόνο μέσα από το Κυπριακό αλλά και μέσα από την επικοινωνία με τους πολίτες. Ως κόμμα έχουμε υποχρέωση να βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, να εντοπίζουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, να προτείνουμε λύσεις και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής τους. Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες στους πολίτες και να τους κάνουμε να νοιώσουν ότι αυτό το κόμμα είναι δίπλα τους και έχει όραμα για ένα καλύτερο αύριο.


Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός πρέπει να είναι τέτοιος που να μπορεί να μετασχηματίζεται σε εκπαιδευτική και κοινωνική πράξη.

Τις τελευταίες μέρες συντηρείται μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής σχετικά με το θέμα της εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Ποια η θέση σας ως μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και ως Επίτροπος Παιδείας του ΔΗΚΟ;

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι μια αναγκαία διαδικασία, η οποία μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της κυπριακής εκπαίδευσης και της κυπριακής κοινωνίας. Σίγουρα, η επαναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων αποτελεί την καρδιά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, η αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων, δεν συνιστά από μόνη της ποιοτική Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Όσο προοδευτικό κι αν είναι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, αν δεν συντονιστεί με τις υπόλοιπες παιδαγωγικές παραμέτρους, δεν είναι δυνατή η επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων. Η επαναθεώρηση των ρόλων μαθητή, εκπαιδευτικού και σχολείου, ο επαναπροσδιορισμός των απαιτήσεων της κοινωνίας από τα μέλη της, η αυτονόμηση της σχολικής μονάδας ώστε να καταστεί ευέλικτη, η συνεχόμενη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, η υλικοτεχνική υποδομή και η χρήση των νέων τεχνολογιών, η αύξηση των δαπανών για την εκπαιδευτική έρευνα, θα οδηγήσουν προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση και στην ίδια την κοινωνία. Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός πρέπει να είναι τέτοιος που να μπορεί να μετασχηματίζεται σε εκπαιδευτική και κοινωνική πράξη. Για να γίνει αυτό χρειάζονται πολλά περισσότερα από τα αναλυτικά προγράμματα.


Αδήριτη ανάγκη η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού στη Λεμεσό

Είστε Βουλευτής Λεμεσού και μια εκ των πρωτεργατών για τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Πως επηρεάζει τις υπηρεσίες θεραπείας του καρκίνου η ακύρωση του διαγωνισμού προσφορών για το έργο και τι εισηγείστε;

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δυστυχώς τα κρούσματα καρκίνου στην Κύπρο αυξάνονται συνεχώς. Το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της κατάστασης τους. Η τραγική αυτή πραγματικότητα καθιστά αδήριτη ανάγκη τη δημιουργία ακόμη ενός ογκολογικού νοσοκομείου στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, προκειμένου το κράτος να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών, κυρίως όσων κατοικούν στη Λεμεσό και στην Πάφο. Η ακύρωση του διαγωνισμού για την ανέγερση και λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού τμήματος στη Λεμεσό μπορεί να δίνει την δυνατότητα στο Υπουργείο Υγείας να βελτιώσει τους όρους και τις προδιαγραφές του έργου, ωστόσο δημιουργεί μια τεράστια καθυστέρηση στις υπηρεσίες θεραπείας του καρκίνου γεγονός που προκαλεί ανησυχίες και φόβους. Χρειάζεται να δράσουμε όλοι άμεσα, ιδιαίτερα για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την υγεία των συμπατριωτών μας. Όλοι μαζί, οι βουλευτές Λεμεσού, ανεξάρτητα από τον κομματικό μας χώρο, σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα, πρέπει να συστρατευθούμε και να πιέσουμε το Υπουργείο Υγείας προς την επίσπευση των διαδικασιών. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας, οφείλει να βρει άμεσα λύσεις μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και να ενισχύσει τον ογκολογικό θάλαμο του Νοσοκομείου Λεμεσού που διαθέτει μόλις δεκαέξι κρεβάτια. Επίσης, οι αυξημένες ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από το ολιγάριθμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό το οποίο καταβάλλει καθημερινά υπερπροσπάθεια για να αντεπεξέλθει.


Να βρούμε τους τρόπους να προστατεύσουμε τον Κύπριο πολίτη από τα φαινόμενα της ακρίβειας και της αισχροκερδείας, μακριά από λαϊκισμούς και δικαιολογίες

Ποια η θέση σας για το θέμα της ακρίβειας και πως κρίνετε την έντονη αντιπαράθεση ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ για το θέμα;

Είναι γεγονός πως τον τελευταίο καιρό τα κυπριακά νοικοκυριά πλήττονται από ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας. Οι τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων, όπως το γάλα και το ψωμί, έχουν φθάσει στα ύψη και σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου των τιμών έχουν ως φυσικό επακόλουθο να επιβαρύνεται ο καταναλωτής, δηλαδή ο απλός πολίτης. Δεν επιθυμώ να εισέλθω στην διαδικασία επίρριψης ευθυνών ή να επιχειρηματολογήσω εάν η Κύπρος έχει την πρωτιά ή αν βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ακρίβειας. Αυτό που με απασχολεί είναι να βρούμε τους τρόπους να προστατεύσουμε τον Κύπριο πολίτη από τα φαινόμενα της ακρίβειας και της αισχροκερδείας. Πρέπει να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων και στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, μακριά από λαϊκισμούς αλλά και δικαιολογίες, προκειμένου να προστατεύσουμε τον καταναλωτή γιατί η ακρίβεια είναι εδώ, είτε έχουμε την πρωτιά είτε βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.


Το συμβόλαιο μου με τους πολίτες δεν έχει ολοκληρωθεί

Επώνυμα στελέχη του ΔΗΚΟ φαίνεται να προβληματίζονται κατά πόσο θα επιδιώξουν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια, φοβούμενα πως δεν θα έχουν καμιά τύχη να εκλεγούν λόγω της πτώσης των ποσοστών του κόμματος. Εσείς θα επαναδιεκδικήσετε την βουλευτική έδρα;

Απομένουν περίπου οκτώ μήνες μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και προσωπικά είμαι αισιόδοξη για την πορεία του κόμματος μου. Από τη μέρα ενασχόλησης μου με την πολιτική βρίσκομαι κοντά στον πολίτη και αφουγκράζομαι συνεχώς τα προβλήματα και τις ανησυχίες του. Έκτοτε έθεσα ως κεντρική μου προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά καθώς επίσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα διασφαλίσουν μια δικαιότερη και κυρίως πιο ανθρώπινη και γεμάτη αξίες κοινωνία. Πιστεύω πως το συμβόλαιο μου με τους πολίτες δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς μπορώ ακόμη να προσφέρω πολλά και να φανώ χρήσιμη και αποτελεσματική για τον τόπο μας, τους ανθρώπους του και το κόμμα μου. Άλλωστε, η δύναμη του αιρετού είναι οι πολίτες.