Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ο ρόλος της ΕΠΑ και η δύναμη του καταναλωτή

Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) έχει την αρμοδιότητα της διατήρησης ενός υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού προκειμένου να προσφέρονται στον καταναλωτή αγαθά και υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές και ποιότητα. Η συμβολή της ΕΠΑ στη βελτίωση των τιμών, αλλά και της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών και προϊόντων, καθίσταται έτσι σημαντική και απορρέει μέσα από το έργο της για εξυγίανση της αγοράς από διάφορες στρεβλώσεις. Η ΕΠΑ δεν μπορεί να παρέμβει στο επίπεδο καθορισμού των τιμών, αλλά μπορεί να δράσει στο προγενέστερο και προληπτικό στάδιο. Στο επίπεδο δηλαδή της συμπεριφοράς της αγοράς, της προσφοράς και της ζήτησης. Εάν και εφόσον οι αγορές λειτουργούν σωστά, χωρίς μονοπώλια, προσυνεννοήσεις ολιγοπωλίων στις τιμές και δεσπόζουσες θέσεις, θα επηρεάσουν θετικά τη διαμόρφωση των τιμών. Έτσι, η όποια βελτίωση στο επίπεδο των τιμών, είναι επακόλουθο αυτής της εξυγίανσης, της διατήρησης δηλαδή, του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή.

Ο ρόλος της ΕΠΑ έχει υποτιμηθεί και δεν αντιστοιχεί στον τρόπο που λειτουργεί πλέον η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ. Η υποστελέχωση της ΕΠΑ δυστυχώς δεν της επιτρέπει να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα της. Κατά συνέπεια, είναι καθήκον μας η ενδυνάμωση της ΕΠΑ με ικανό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορεί να επιτύχει τους στόχους της.

Οι θεσμοί όπως η ΕΠΑ βοηθούν στη λειτουργία της αγοράς, αλλά δεν αρκούν από μόνοι τους να αλλάξουν το τοπίο. Καίριο ρόλο διαδραματίζουν οι ίδιοι οι καταναλωτές γιατί έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη ζήτηση. Η κατανάλωση βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινότητας μας καθώς είναι αναγκαία για την κάλυψη των βιοτικών, ζωτικών αλλά και κοινωνικών αναγκών μας. Επομένως, έχει τεράστια σημασία το πώς διαμορφώνονται οι καταναλωτικές συνήθειες, το αν υπάρχει εμπεδωμένη καταναλωτική συνείδηση και αν και κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του καταναλωτή.

Η έννοια του όρου «καταναλωτική συνείδηση», είναι σχεδόν άγνωστη στο καταναλωτικό κοινό της Κύπρου. Εκεί δε που είναι γνωστή, δεν μετουσιώνεται σε πράξη. Τις πλείστες φορές, οι καταναλωτές προχωρούν σε αυτοματοποιημένες αγορές και εκεί που χρειάζεται δεν διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Η ιδιότητα του καταναλωτή συνοδεύει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τον κάθε πολίτη. Υπ’ αυτή την έννοια, η καταναλωτική συμπεριφορά μπορεί να μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής στην προσπάθεια για προσφορά ποιοτικότερων και φτηνότερων προϊόντων στους καταναλωτές.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, συμπεραίνω ότι το κράτος οφείλει να πράξει το καθήκον του ως προς την προστασία των καταναλωτών αλλά και οι καταναλωτές οφείλουν να ενεργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλήττουν τα συμφέροντας τους. Χρειάζεται να ερευνούν την αγορά, να συγκρίνουν τιμές και ποιότητα υπηρεσιών, να κατακρίνουν όσους προσπαθούν να τους παραπλανήσουν. Οι πολίτες μπορούν να λειτουργούν υπεύθυνα και κριτικά ώστε ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει προς όφελος τους. Να έχουν καλύτερα προϊόντα στην πιο συμφέρουσα τιμή και να διασφαλίζουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Βία κατά γυναικών: Να σπάσουμε τη σιωπή

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχτεί από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Το διαχρονικό φαινόμενο της έμφυλης βίας παραμένει μέχρι και σήμερα διάχυτο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας σε ολόκληρο τον πλανήτη που παραβιάζει κατάφορα τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών. Το πρόβλημα της έμφυλης βίας δεν αποτελεί «ατομικό» ή «γυναικείο πρόβλημα» αλλά κατεξοχήν κοινωνικό, που καταδεικνύει το επίπεδο του πολιτισμού και της προόδου της κοινωνίας μας, των θεσμών και του κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας κατά το 2009 έφτασαν τα 887 εκ των οποίων τα 652 ή ποσοστό 73,5% αφορούσαν γυναίκες. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι σίγουρα μεγαλύτερο καθώς δεν καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά βίας. Επίσης, η έλλειψη ολοκληρωμένων και εμπεριστατωμένων ερευνών στον τομέα αυτό σχετικά με την έκταση και τα αίτια του προβλήματος στην Κύπρο λειτουργεί αρνητικά ως προς την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η εξάλειψη του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών απαιτεί την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης, ολιστικής και εφαρμόσιμης πολιτικής που θα επικεντρώνεται κυρίως στον τομέα της πρόληψης αλλά και στους τομείς της καταστολής και προστασίας των θυμάτων. Η ενίσχυση και στήριξη της οικογένειας, ιδιαίτερα των ευάλωτων οικογενειών, η ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού των οικογενειακών συμβούλων καθώς και των οργανώσεων και των προγραμμάτων που στοχεύουν στην ενημέρωση και την διαφώτιση του κοινού γύρω από τις επιπτώσεις στα θύματα της βίας αλλά και την ανάγκη για εξάλειψη της, αποτελούν ορισμένα μέτρα πρόληψης.

Όσον αφορά τoν τομέα της καταστολής, στην Κύπρο το νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει τόσο την προστασία θυμάτων όσο και τη δίωξη των θυτών. Ωστόσο, χρειάζεται εκσυγχρονισμός και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, όπως για παράδειγμα η απλοποίηση της διαδικασίας προσαγωγής στο δικαστήριο καθώς και η επίσπευση της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων. Επίσης, στον τομέα προστασίας των θυμάτων, πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία όλων των απαραίτητων προγραμμάτων προστασίας και ασφάλειας, θεραπείας και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών.

Αποτελεί λοιπόν κοινή διαπίστωση όλων μας πως η βία κατά των γυναικών αποτελεί ανοιχτή πληγή στο σώμα της κοινωνίας. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στην προσπάθεια που γίνεται για να θεραπευτεί. Απαιτούνται αλλαγές σε βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες καθώς η βία κατά των γυναικών δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Η σημερινή μέρα, αποτελεί μια ευκαιρία για την κυπριακή πολιτεία και κοινωνία, να αποδείξουν έμπρακτα πως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής ή δικαιολογιών στα περιστατικά έμφυλης βίας προκειμένου αυτή να εξαλειφθεί σε όλα τα επίπεδα.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Βία στα Γήπεδα

Η βία στα γήπεδα εμφανίστηκε ακόμα μια φορά στους ποδοσφαιρικούς αγώνες αυτής της αγωνιστικής. Τα χθεσινά επεισόδια στην Πάφο και τη Λάρνακα δείχνουν ότι το κράτος εξακολουθεί να είναι ουραγός και σχολιαστής των εξελίξεων. Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας αποκαλύπτουν, ότι, ενώ η αστυνομία προσπαθεί, όλες οι άλλες δυνάμεις που έπρεπε να συνεργούν προς την ίδια κατεύθυνση παραμένουν θεατές. Έτσι σχεδόν κάθε αγωνιστική παρακολουθούμε τα ίδια φαινόμενα βίας και τα ίδια σχόλια της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση, η ΚΟΠ, και τα σωματεία οφείλουν να κάνουν πολύ περισσότερα. Χρειάζεται ενεργητική συμμετοχή όλων των φορέων στη διαμόρφωση ενός κώδικα συμπεριφοράς. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται η διαμόρφωση ενός πλήρους σχεδίου για την πάταξη της βίας στους ποδοσφαιρικούς χώρους που να καλύπτει τις πτυχές τόσο μέσα όσο και έξω από τα γήπεδα και δέσμευση όλων για την πιστή τήρησή του.

Δεν αρκεί ο εκ των υστέρων σχολιασμός της βίας γιατί αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να λύνεται κανένα πρόβλημα. Οι συσκέψεις κατάντησαν το άλλοθι για την αδράνεια.

Προσωπικά απευθύνω έκκληση σε όλους -και κυρίως στους αρμόδιους Υπουργούς- να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν την πρωτοβουλία για ένα οικουμενικής αποδοχής σχέδιο κατά της βίας που θα οδηγήσει σε επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πώς οι άλλες χώρες τα κατάφεραν; Γιατί εμείς κάθε εβδομάδα εμφανιζόμαστε επιμηθείς;

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Φάρος Προβληματισμού όχι Κομματισμού

Η επέτειος των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μια καλή ευκαιρία να τιμήσουμε γεγονότα που σημάδεψαν το παρελθόν μας και να προβληματιστούμε πάνω σε ότι δεν πήγε καλά και έτσι να μαζέψουμε γνώση και εμπειρίες για το μέλλον. Αυτό για να επιτευχθεί απαιτείται νηφάλια προσέγγιση και ανοικτό πνεύμα. Το ΔΗΚΟ στήριξε την ανάγκη να γίνουν εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς θεωρούμε ότι κάθε λαός οφείλει να γνωρίζει την ιστορία του και να τιμά τα μεγάλα γεγονότα που έφεραν την πρόοδο σε αυτό τον τόπο. Οι εκδηλώσεις έπρεπε να έχουν οικουμενικό χαρακτήρα, να αγκαλιάζουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να δείχνουν σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα.

Δυστυχώς οι εκδηλώσεις πήραν έντονο κομματικό χρώμα. Ήταν στην ουσία μονόχρωμες. Το ΑΚΕΛ μπήκε ακόμα μια φορά στον πειρασμό να ταυτίζει το κόμμα με το κράτος και να παρουσιάζει εικόνες που ικανοποιούσαν μόνο δικές του κομματικές σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείς να τιμάς με εκδηλώσεις τα 50χρονα και να αγνοείς επιδεικτικά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, τον αγώνα που έφερε αυτή την ιστορική αλλαγή και που μας οδήγησε από την αποικιοκρατία στην ελευθερία. Δεν μπορείς να κόβεις και να ράβεις τα γεγονότα επειδή σήμερα έχεις άλλες απόψεις για την ιστορία.

Ο στείρος κομματισμός αποτελεί έναν πολιτικό αναχρονισμό και όσοι τον επιχειρούν δεν προσφέρουν τίποτα στο κοινωνικό σύνολο. Τα μεγάλα γεγονότα χρειάζεται να αποτελούν φάρο προβληματισμού και όχι ευκαιρία κομματισμού. Το ΔΗΚΟ ζητά να ακολουθούμε πάνω στα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας μας συναινετικές συμπεριφορές και έτσι να οικοδομούμε ένα πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους πολίτες. Η ευκαιρία για τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει να πάει χαμένη. Η συνεργασία και η συναίνεση αποτελούν το μόνο δρόμο για να βγούμε από τα αδιέξοδα. Η Κύπρος αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους και μόνο με ενότητα μπορούμε να ελπίζουμε.

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι των εκδηλώσεων αποδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία οι αρμόδιοι φορείς και γενικότερα κυβέρνηση αντιμετώπισαν το θέμα. Ενώ η επιτροπή η οποία συστάθηκε είχε στη διάθεση της ένα μεγάλο ποσό της τάξεως των 3.7 εκατομμυρίων ευρώ, δαπανήθηκαν 752.000 ευρώ σε μια μόνο εκδήλωση στη Λευκωσία. Προσωπικά, συμφωνώ με την παρατήρηση που έκανε η Γενική Ελεγκτής της Δημοκρατίας ότι ο προϋπολογισμός έπρεπε να προηγηθεί των δαπανών.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Εκδηλώσεις για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δύο Επιτροπές της Βουλής συζήτησαν σήμερα θέματα που αφορούν τις εκδηλώσεις για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε το οικονομικό κόστος και τα έξοδα για τους εορτασμούς, ενώ η Επιτροπή Παιδείας, για τη μη συμπερίληψη των αγώνων και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι είναι κρίμα και ντροπή να γίνονται 9 εμβληματικές εκδηλώσεις για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ξοδεύονται 2 εκ. ευρώ και να μην προβάλλεται ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 55 - 59. Αυτό, πρόσθεσε, είναι παραχάραξη της κυπριακής ιστορίας.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Διακρίσεις στην εργασία σε βάρος των εγκύων γυναικών

Της διακρίσεις στην εργασία σε βάρος των εγκύων γυναικών συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι η έγκυος θα πρέπει να προστατεύεται από τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού και όχι από την παρουσίαση στον εργοδότη του ιατρικού πιστοποιητικού. Ανέφερε, επίσης, ότι με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προστατεύεται η εργασία της εγκύου από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι και 11 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Πρυτανικές Εκλογές Πανεπιστημίου Κύπρου

Συγχαρητήρια του ΔΗΚΟ στον νέο Πρύτανη και τους νέους Αντιπρυτάνεις, εκφράζει σε γραπτή δήλωση της, η Επίτροπος Παιδείας του Κόμματος, βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, αναφέρει η κ. Κυριακίδου, επιθυμεί να συγχαρεί τους καθηγητές Κωνσταντίνο Χριστοφίδη για την εκλογή του στη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς επίσης και τους Αθανάσιο Γαγάτση και Μάριο Μαυρονικόλα για την εκλογή τους στις θέσεις του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικών Θεμάτων και Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης αντίστοιχα.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα εύχεται στους νεοκλεγέντες μια ευδόκιμη και παραγωγική θητεία ώστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να καταστεί πρωτοπόρο στη διδασκαλία, την έρευνα, τη διοίκηση και τις υποδομές και ικανό να διαχειριστεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες, που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη σε ένα υγιές ακαδημαϊκό περιβάλλον και μια ζωντανή πανεπιστημιακή κοινότητα», καταλήγει η κ. Κυριακίδου.

Εφαρμογή ΓΕΣΥ

Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής διέκοψε τη συνεδρία που όρισε σήμερα για συζήτηση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ λόγω της απουσίας του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, που δήλωσε κώλυμα να παραστεί.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου δήλωσε ότι θα πρέπει να λέγεται στο λαό η αλήθεια για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και να μην δίνεται αναβολή στην αναβολή, που στο τέλος «να καταλήγει σε εμπαιγμό του κόσμου».

Μπορεί να έχουν δαπανηθεί και 100. εκ ευρώ για ένα οργανισμό που δεν μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές, είπε αναφερόμενη στις δαπάνες για τη σύσταση και λειτουργία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Λεμεσού για τα έργα στο κέντρο της πόλης

Σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε τον περασμένο μήνα αναφορικά με την διεξαγωγή έργων στο κέντρο της πόλης, επιθυμώ να σας μεταφέρω για ακόμη μια φορά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου σε σχέση με την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην υλοποίηση των έργων και τις οικονομικές επιπτώσεις στους επηρεαζόμενους καταστηματάρχες.

Σήμερα, έχω επισκεφθεί το χώρο του παντοπωλείου και έχω διαπιστώσει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες στην περιοχή του παντοπωλείου καθώς είναι περιτριγυρισμένοι από έργα. Έχω διαπιστώσει πως η περιοχή είναι άδεια από κόσμο με αποτέλεσμα οι ένοικοι συμπολίτες μας να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Τα έργα υλοποιούνται με πολύ αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η προβληματική κατάσταση να διαιωνίζεται και οι συμπολίτες μας να έχουν φτάσει στην οικονομική καταστροφή. Πέραν της καθυστέρησης στην υλοποίηση των έργων, δεν υπάρχουν ούτε οι απαραίτητες προσβάσεις και ευκολίες που θα απαλύνουν κάπως την κατάσταση.

Ως εκ τούτου, εισηγούμαι όπως προβείτε στις εξής ενέργειες προκειμένου να αποφύγουμε την καταστροφή των καταστηματαρχών του κέντρου της πόλης:

1. εντατικοποίηση των ρυθμών υλοποίησης των έργων προκειμένου να ολοκληρωθούν πριν τον Δεκέμβριο, ώστε να μην επηρεαστούν οι καταστηματάρχες την περίοδο των Χριστουγέννων, την τελευταία δηλαδή ελπίδα για ενίσχυση του κύκλου εργασιών,

2. παροχή των αναγκαίων ευκολιών και προσβάσεων στους πολίτες προκειμένου να μην είναι εντελώς αποτρεπτική η επίσκεψη στο χώρο,

3. απαλλαγή καταβολής ενοικίου από τους ένοικους του παντοπωλείου έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα,

4. απαλλαγή των επηρεαζόμενων καταστηματαρχών από την καταβολή φόρων στις Δημοτικές αρχές έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Στους δρόμους οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, με αφορμή τις ''τριτοκοσμικές συνθήκες που επικράτησαν'' σε εξετάσεις του τμήματος νοσηλευτικής, κατά τις οποίες οι φοιτητές δεν είχαν θρανία και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους και το πάτωμα, ενώ ενδιάμεση εξέταση άλλου τμήματος, δόθηκε σε υπαίθρια αυλή του Πανεπιστημίου, καθώς δεν επαρκούσε η χωρητικότητα της αίθουσας διδασκαλίας.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης Λεμεσού, όπου έγινε η εξεταστική της νοσηλευτικής και κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πορεύθηκαν προς το κτίριο της Πρυτανείας, όπου αντιπροσωπεία της Φοιτητικής Ενωσης του ΤΕΠΑΚ είχε συνάντηση με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των φοιτητών.

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, η οποία δήλωσε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει η νοσηλευτική σχολή χωρίς έργα υποδομής και κάλεσε τη Διοίκηση του ΤΕΠΑΚ να απαντήσει γιατί μεταφέρθηκε η σχολή από τη Λευκωσία στη Λεμεσό, χωρίς να γίνει πρώτα σωστός προγραμματισμός.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Αθλητική Παιδεία: αντίδοτο στη Βία και την Παραβατική Συμπεριφορά

Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής δραστηριότητας μας. Απευθύνεται και απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξης, είτε ως αθλούμενους είτε ως φιλάθλους. Στις μέρες μας, οι αξίες και τα ιδεώδη του αθλητισμού, εφόσον αφεθεί να αναπτυχθεί σωστά, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου, και ιδιαίτερα των νέων.

Αν και το αθλητικό ιδεώδες είναι παγκόσμια αποδεκτό, δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες, υποσκάπτεται με τον πλέον βάναυσο τρόπο από τα φαινόμενα φανατισμού και βίας στους αθλητικούς χώρους. Μάλιστα, το πρόβλημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ενίοτε θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή. Η προβληματική αυτή συμπεριφορά πλήττει καταρχήν τον ίδιο τον αθλητισμό αφού καθημερινά ολοένα και περισσότεροι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους αθλητικούς χώρους.

Ο φανατισμός και η βία αποτελούν τον καθρέφτη των κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία κάθε κράτος έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει. Το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα δεν μπορεί να εξαλειφθεί αποκλειστικά με μέτρα καταστολής. Η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη από την καταστολή και η πολιτεία έχει υποχρέωση να εφαρμόσει αυτό τον κανόνα. Εδώ είναι που χρειάζεται η αγωγή, δηλαδή η «αθλητική παιδεία». Ο όρος «Αθλητική Παιδεία» δεν περιορίζεται και δεν αφορά μόνο το χώρο του αθλητισμού. Έχει ευρύτερη εννοιολογική σημασία καθώς επεκτείνεται και αφορά την καλλιέργεια, την ανάδειξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του ανθρώπου. Ο φίλαθλος, πρέπει να έχει την απαραίτητη παιδεία έτσι ώστε να μην προβαίνει σε οποιουδήποτε είδους παραβατική συμπεριφορά. Σε αντίθετη περίπτωση, η βία απλά θα μεταφερθεί έξω από τα γήπεδα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μέσα από τον αθλητισμό δίνεται η δυνατότητα στον άνθρωπο, να αγγίξει την ίδια την ουσία του αθλητισμού, δηλαδή το τίμιο παιχνίδι, την ευγενή άμιλλα και την αξία της συμμετοχής. Οι αρχές και τα ιδεώδη του αθλητισμού πρέπει να γίνουν βίωμα και τρόπος ζωής για τους νέους, ώστε να τα μεταφέρουν τόσο στους αγωνιστικούς χώρους όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το σπίτι και η οικογένεια είναι οι πρώτες μονάδες κοινωνικοποίησης και μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλλιέργεια αθλητικής παιδείας στα παιδιά τους μέσω της ενθάρρυνσης των παιδιών να αναπτύξουν ένα δραστήριο και υγιή τρόπο ζωής.

Πέραν της οικογένειας, το ιδεολογικό πλαίσιο του αθλητισμού για να μετουσιωθεί σε πράξη, χρειάζεται εκπαιδευτική παρέμβαση η οποία να είναι ευέλικτη, κριτική και παράλληλα εποικοδομητική. Το σχολείο έχει το ζωτικό έργο να παρέχει μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στις φυσικές και πνευματικές δραστηριότητες του νέου ανθρώπου και να ενθαρρύνει και να εκπαιδεύει τους μαθητές την αθλητική ηθική. Είναι μάλιστα ευκαιρία, τώρα που επιχειρείται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η αθλητική αγωγή και παιδεία να συμπεριληφθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.