H τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ γύρω από το περιουσιακό είναι μια εξέλιξη την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοεί. Είναι ανάγκη ως πολιτική ηγεσία να μπούμε σε μια σε βάθος αξιολόγηση της νέας κατάστασης, να βγάλουμε συμπεράσματα και ο κάθε πολίτης να ακούσει καθαρά ποια είναι η κατεύθυνση που του δίνουμε. Η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν μπορεί να ικανοποιεί κανένα πρόσφυγα. Με πολύ καθαρή πλειοψηφία (16-1) το ΕΔΑΔ αποφάσισε να δώσει νομική βάση στην «επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους και ζήτησε από τους πρόσφυγες να προσφεύγουν σε αυτήν ως να αποτελεί μέρος μιας νόμιμης διαδικασίας. Από νομικής άποψης το ΕΔΑΔ λέει ότι αναγνωρίζει την ευθύνη της κατοχικής δύναμης, αλλά μας εισηγείται να αποταθεί ο πρόσφυγας στον θύτη και καταπατητή της περιουσίας του για να βρει το δίκαιό του. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που συνιστά η αναγνώριση «επιτροπής αποζημιώσεων» με έδρα την κατεχόμενη Κύπρο.
Κατά την άποψή μου, το κυπριακό κατά κύριο λόγο είναι υπόθεση των πολιτικών και όχι των νομικών. Η νομική επιστήμη επικουρεί την πολιτική και αυτή είναι η σημασία και η αξία της. Ταυτόχρονα χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικές αποφάσεις και όχι με προσφυγή στις αίθουσες των δικαστηρίων ή των νομικών γραφείων.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ επιβάλλεται να μελετηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ασφαλώς να τύχει συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο. Όλοι χρειάζεται να βγάλουμε το πρώτο μας συμπέρασμα: Μετά το ΕΔΑΔ η πολιτική διαχείριση του κυπριακού γίνεται πιο πολύπλοκη. Υπάρχουν αμφιλεγόμενες διατυπώσεις για το δικαίωμα αποκατάστασης της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες, με αναφορές για τους τωρινούς χρήστες και τις οικογένειές τους, δηλαδή, ακόμα και για τους έποικους. Δεν είμαι νομικός, αλλά πολιτικός που, όπως κάθε πολίτης, διαπιστώνω τη σοβαρή αλλοίωση σε σημαντικές διεκδικήσεις μας, σε ένα διεθνές όργανο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπήρξε για δεκαετίες δικός μας προνομιακός χώρος. Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αντιλαμβάνομαι ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική μας υπόθεση και σε πολιτικά διεθνή βήματα.
Είναι ώρα ευθύνης. Η τουρκική και τ/κ πλευρά θα αξιοποιήσουν την απόφαση του ΕΔΑΔ και εμείς χρειάζεται να αντιδράσουμε κατά τρόπο συντονισμένο και συλλογικό. Πιστεύω πολύ και στις δύο αυτές έννοιες και δεν μπορούμε να αφήσουμε τα γεγονότα να μας παρασύρουν, τα τετελεσμένα να μας προκαταλάβουν και τους πρόσφυγες συμπολίτες μας να αποφασίσουν από μόνοι τους. Το κυπριακό δεν μπορεί να το διαχειριστεί ένα πρόσωπο ή ένα κόμμα μόνο. Είναι το κορυφαίο εθνικό ζήτημα και η κάθε πτυχή του χρειάζεται να παραμείνει στη σφαίρα της συλλογικής διεκδίκησης και του αγώνα του λαού μας με στόχο τη συνολική επίλυσή του. Μπορούμε να ανατρέψουμε αρνητικές εξελίξεις μόνο με συλλογική διαβούλευση και κυρίως με συλλογική δράση. Το ΕΔΑΔ με την απόφασή του, μας έβαλε ακόμα πιο δύσκολα καθήκοντα. Το ΔΗΚΟ δηλώνει παρών σε μια νέα προσπάθεια για συλλογική δράση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου