Ο Πρόεδρος γνωρίζει τις θέσεις μας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση και σε αυτόν εναπόκειται να αποφασίσει τι είδους συνεργασία επιδιώκει με το ΔΗΚΟ, τονίζει η βουλευτής του κόμματος Αθηνά Κυριακίδου. Άποψη της είναι ότι μπορεί το ΔΗΚΟ να εμβολιάζει με τις θέσεις του, την ακολουθητέα πολιτική και κρατώντας αποστάσεις από απόψεις άλλων συναδέλφων της τονίζει πως ο κάθε ένας οφείλει να κρίνει με ποιο τρόπο μπορεί να είναι περισσότερο ωφέλιμος για τον τόπο.
1. Μετά τις συγκρούσεις, πώς αξιολογείτε τώρα τη συνεργασία με τον Πρόεδρο;
Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις διαφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Χριστόφια τόσο σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως στα θέματα παιδείας και άμυνας, όσο και σε κάποιους χειρισμούς που αφορούν στο Κυπριακό. Στόχος μας είναι να επιτύχει η κυβέρνηση Χριστόφια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ΔΗΚΟ θα μετακινηθεί από τις διαχρονικές του θέσεις στα διάφορα ζητήματα. Άλλωστε, έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές ότι θέλουμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων για να μπορούμε να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί.
2. Τι συγκεκριμένα ζητάτε;
Επιδιώκουμε μια σωστή συνεργασία, που θα στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση. Θεωρώ ότι, στόχος κάθε κόμματος είναι η υλοποίηση των πολιτικών του μέσω της συμμετοχής του στην εκτελεστική εξουσία. Για αυτό τον λόγο βρισκόμαστε με τρεις υπουργούς στη κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια. Συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, εμβολιάζεις πολιτικές προς τη δική σου ορθή κατεύθυνση παρά αποχωρώντας και παραμένοντας στο περιθώριο. Οφείλεις να κρίνεις με ποιο τρόπο μπορείς να είσαι περισσότερο ωφέλιμος για τον τόπο. Υπάρχουν και πάρα πολλά παραδείγματα όπου διάφορες αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση στηρίχτηκαν σε μεγάλο βαθμό στις δικές μας απόψεις και εισηγήσεις, πράγμα που αποδεικνύει το πόσο σημαντικό έργο μπορεί το ΔΗΚΟ να επιτελέσει στην Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος γνωρίζει τις θέσεις μας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση και σε αυτόν εναπόκειται να αποφασίσει τι είδους συνεργασία επιδιώκει με το ΔΗΚΟ.
3. Το κόμμα σας πώς πορεύεται σήμερα;
Οι προβληματισμοί της σημερινής κοινωνίας επιβάλλουν ώστε το Δημοκρατικό Κόμμα να περάσει στη νέα εποχή, ανανεωμένο, βασισμένο σε νέες αντιλήψεις, με υγιείς και στοχευόμενους προσανατολισμούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας. Το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι έτοιμο να εμβαθύνει στον κοινωνικό διάλογο, να πορευθεί ανοικτόμυαλα στο λαό μας, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες του και τα προβλήματα του και να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις σε όλα τα θέματα. Ο κόσμος αναμένει από τα πολιτικά κόμματα πράξεις και όχι λόγια. Μπούχτισε στα λόγια τα μεγάλα και τα ωραία.
4. Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας για την πολιτική και τους πολιτικούς…
Η πολιτική μας αξιοπιστία θα βελτιωθεί εάν είμαστε συνεπείς και ειλικρινείς. Σε ένα κόμμα είναι θεμιτό και δημοκρατικό να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις. Όλα οφείλουν και πρέπει να συζητούνται στα συλλογικά όργανα των κομμάτων. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει να ανήκεις σε ένα κόμμα. Οι αποφάσεις των συλλογικών όμως οργάνων, οφείλουν και πρέπει να είναι δεσμευτικές για όλους, να είναι ξεκάθαρες ώστε να μην επιδέχονται παρερμηνειών και παρεξηγήσεων έτσι ώστε να αποφεύγεται η πολυγλωσσία. Εάν όντως θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι, να έχουμε κόμμα και συλλογικά όργανα.
5. Στο Κυπριακό έχουν καθησυχαστεί οι ανησυχίες σας, αφού πολλά στοιχεία έχουν περιληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου;
Αν και εκφράσαμε τη διαφωνία μας με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ως Δημοκρατικό Κόμμα τηρήσαμε μια συνετή και υπεύθυνη στάση, εκφράζοντας τις σκέψεις και τις απόψεις μας ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου Χριστόφια. Συμφωνούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο σε θέματα αρχών όπως η απόρριψη των εγγυήσεων, το περιουσιακό και το εδαφικό, όσο και σε θέματα διαδικασίας όπως τη μη αποδοχή επιδιαιτησίας, των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και με τη διαδικασία του πάρε δώσε. Παράλληλα, δεν διστάσαμε να διαφωνήσουμε με διάφορες θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όπως το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και το θέμα των εποίκων. Με την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων μπαίνουμε σε μια λεπτή και ευαίσθητη καμπή. Θα διαφανεί εάν η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη εμμένοντας σε θέσεις που οδηγούν σε λύση συνομοσπονδίας ή λύση δύο κρατών που δυστυχώς δεν θα μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Οι εμπειρίες του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων σε συνδυασμό με τη μέχρι τώρα πρακτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά, μας επιβάλλουν επίσης την αλλαγή διαδικασίας, που καθίσταται και ουσία, σε αυτό το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων. Επιβάλλεται να προτάξουμε και συζητήσουμε σε βάθος τα κεφάλαια εκείνα που αφορούν θέσεις όπου η τουρκική πλευρά έχει να δώσει όπως το εδαφικό, το περιουσιακό, τις εγγυήσεις, ώστε να καταδειχθεί εάν η τουρκική πλευρά θέλει όντως λύση ή εάν απλά ροκανίζει τον χρόνο ώστε να περάσει αλώβητη τον ουσιώδη χρόνο της αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας στο τέλος του χρόνου. Μπορεί μεν η Τουρκία και τα τουρκικά συμφέροντα να βρίσκουν εύκολα συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως εάν εμμένουμε σε θέσεις αρχών, σε αποφάσεις δικαστηρίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεπείς στις διακηρύξεις μας, θα δυσκολευτούν όλοι όσοι επιθυμούν να μας επιβάλουν λύση εκτός των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων υψηλού επιπέδου.
6. Σε ό,τι αφορά στην επιδιωκόμενη λύση συμφωνείτε με τον στόχο;
Η λύση που επιδιώκουμε της «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» όπου θα διασφαλίζονται οι τρεις βασικές ελευθερίες πρέπει να εμπεδωθεί στη συνείδηση του Κυπριακού λαού ως η μόνη υπό τις περιστάσεις εφικτή λύση. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θίξω το ρόλο των κομμάτων ως προς τη σωστή ενημέρωση του λαού μας για το τι εστί διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ποιες αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή μας και ποιες οι διαφορές της από το σύνταγμα του ‘60. Το κόμματα οφείλουν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι λύση συζητούμε και πως εφαρμόζεται.
7. Πώς αντιδράτε στη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ;
Η αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβρη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να περάσει στα μαλακά. Το γεγονός ότι η Τουρκία για τρία και πλέον χρόνια δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στο πρωτόκολλο της Άγκυρας δείχνει ότι πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι δεν αποδεχόμαστε τέτοιου είδους συμπεριφορές και αντιμετώπιση. Πρέπει η Τουρκία το Δεκέμβρη να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευρωπαϊκές της ευθύνες και να υποστεί κυρώσεις εάν συνεχίζει να αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέναντι χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το γεγονός ότι στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν δεν γίνεται εισήγηση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Η πλευρά μας πρέπει να εξασκήσει με όλες τις δυνάμεις πιέσεις προς την Κομισιόν ούτως ώστε να πετύχει ουσιαστικές αλλαγές στην έκθεση που θα επιφέρουν κυρώσεις στην Τουρκία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας προκειμένου να υπερασπιστούν από κοινού τα εθνικά συμφέροντα. Ένας οδικός χάρτης με εναλλακτικές εθνικές στρατηγικές πρέπει να είναι συμφωνημένος στο Εθνικό Συμβουλίου.
Είμαι βέβαιη, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενωμένες και σε συνεργασία με τους φίλους και συνεργάτες μας στην Ευρώπη μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου