Ο φιλόδοξος στόχος της δημιουργίας μέχρι το 2010 μιας ευρω-μεσογειακής ζώνης ελεύθερου εμπορίου απομακρύνεται ακόμη περισσότερο, δήλωσε η Βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου, σε παρέμβαση της στην ενότητα “Εμπόριο και Οικονομική Συνεργασία στη Μεσόγειο”, κατά τις εργασίες του Κοινοβουλευτικού Φόρουμ του ΟΑΣΕ για τη Μεσόγειο, που ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα, στο πλαίσιο των Φθινοπωρινών Συναντήσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).
Θα πρέπει, υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου, να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα από τις ανεπτυγμένες χώρες και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των φτωχότερων χωρών στο παγκόσμιο εμπόριο και η ισότιμη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων.
Στην περίπτωση της Κύπρου, ανέφερε η κ. Κυριακίδου, η έναρξη απευθείας εμπορίου με τα εδάφη υπό τουρκική κατοχή αποτελεί επίμονη αξίωση της τουρκικής πλευράς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υπογραμμίζοντας ότι η ούτω καλούμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι η 5η Ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, η οποία καλύπτει την περίοδο μέχρι τον Απρίλιο 2009, καταγράφει άνοδο κατά 36% της συνολικής αξίας των προϊόντων τα οποία εισέρχονται στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής καλύπτει περισσότερο από το 10% του συνολικού εμπορίου τουρκοκυπριακών προϊόντων που προέρχονται από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ανέφερε η κ. Κυριακίδου, 65% των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται από τα κατεχόμενα στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν εξασφαλίσει παράνομες θεωρήσεις εισόδου από την Τουρκία. Η κα Κυριακίδου σημείωσε, μεταξύ άλλων, την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη διευκόλυνση των εξαγωγών τουρκοκυπριακών προϊόντων μέσω των νόμιμων λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία απέρριψε η τουρκική πλευρά.
Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΟΑΣΕ να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του διαλόγου στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης, προκειμένου να μειωθούν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου, οι οποίες, όπως επισήμανε, αποτελούν πηγή σοβαρών προκλήσεων κατά της ασφάλειας, όπως είναι η παράνομη μετανάστευση και η εμπορία ανθρώπων. Προϋπόθεση για την πιο δυναμική συμβολή του ΟΑΣΕ στην όλη διαδικασία αποτελεί σίγουρα η αναβάθμιση της μεσογειακής διάστασης του Οργανισμού, ανέφερε η κα Κυριακίδου.
Λαμβάνοντας το λόγο, μέλος της τουρκικής αντιπροσωπίας ανέφερε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τους όρους «εισβολή» και «κατοχή» σε σχέση με την Κύπρο. Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για χρήση εχθρικής γλώσσας προβάλλοντας τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς περί δήθεν φιλειρηνικής προσέγγισης της τουρκικής πλευράς και περί δήθεν έλλειψης πολιτικής βούλησης εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Απαντώντας η κ. Κυριακίδου επισήμανε ότι 40,000 τουρκικά στρατεύματα εξακολουθούν να κατέχουν το 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ η Τουρκία, σημείωσε, εξακολουθεί στη βάση συγκεκριμένης τακτικής, να διοχετεύει μαζικά Τούρκους εποίκους, καθώς και λαθρομετανάστες στις υπό τουρκική κατοχή περιοχές, στοχεύοντας στη δημογραφική αλλοίωση της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου