Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Είναι ''παράδοξο, το κράτος να λαμβάνει μέτρα στήριξης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα και την ίδια ώρα να αποκόπτει από όσους ζουν πολύ πιο κάτω από το όριο της φτώχειας αντίστοιχο ποσό από το δημόσιο βοήθημα που τους δίδεται για κάλυψη των βασικών αναγκών τους'', είπε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή με θέμα την αποκοπή επιδομάτων από τους συνταξιούχους λήπτες δημόσιου βοηθήματος, η κ. Κυριακίδου είπε ότι τις τελευταίες μέρες έγινε δέκτης πολλών παραπόνων από συνταξιούχους λήπτες δημοσίου βοηθήματος για το λόγο ότι είχαν μείωση του ποσού που λαμβάνουν ως δημόσιο βοήθημα ίση με το ποσό που τους παραχωρείται ως συμπληρωματική χορηγία στα πλαίσια της απόφασης της Κυβέρνησης για στήριξη των συνταξιούχων με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

''Η Κυβέρνηση όπως όφειλε στα πλαίσια του κοινωνικού κράτους προχώρησε στη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των συνταξιούχων με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Συγκεκριμένα, παραχωρείται στους συνταξιούχους επίδομα 54,17 μέχρι 66,67 ευρώ μηνιαίως για ένα άτομο εάν τα ετήσια εισοδήματα του δεν ξεπερνούν τα 10.398 ευρώ και 81,25 μέχρι 100 ευρώ μηνιαίως για δύο άτομα εάν τα ετήσια εισοδήματα τους δεν ξεπερνούν τα 15.597 ευρώ'', πρόσθεσε.

Ωστόσο, είπε η κ. Κυριακίδου, την ίδια ώρα που παραχωρείται στους συνταξιούχους το επίδομα, παρατηρείται ανάλογη μείωση στο δημόσιο βοήθημα που λαμβάνουν, με αποτέλεσμα το επίδομα να μην εξυπηρετεί το σκοπό του, δηλαδή την ουσιαστική ενίσχυση και στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

''Είναι παράδοξο το κράτος να λαμβάνει μέτρα στήριξης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα και την ίδια ώρα να αποκόπτει από όσους ζουν πολύ πιο κάτω από το όριο της φτώχειας αντίστοιχο ποσό από το δημόσιο βοήθημα που τους δίδεται για κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Δηλαδή τους δίδεται από τη μια και τους αποκόπτεται από την άλλη. Οι συνταξιούχοι λήπτες δημοσίου βοηθήματος είναι η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Είναι περίπου 3.000 συμπατριώτες μας, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης. Είναι η ομάδα απέναντι στην οποία οφείλουμε να δείξουμε αμέριστη κοινωνική ευαισθησία. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο καλώ την Κυβέρνηση να μελετήσει το θέμα και να διορθώσει άμεσα αυτή την παραδοξότητα'', κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου