Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Το πρόβλημα των αμβλώσεων και η ανάγκη για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Οι αμβλώσεις αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας. Κάθε 25 δευτερόλεπτα στην Ευρώπη πραγματοποιούνται 27 αμβλώσεις, προκαλώντας έτσι το θάνατο 1.235.517 εμβρύων ετησίως. Ωστόσο το πρόβλημα αγγίζει και την κλειστή Κυπριακή κοινωνία. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Κύπρο όσο αφορά στις αμβλώσεις. Όμως οι απόψεις διίστανται όσο αφορά στο μέγεθος του προβλήματος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να προσδιορίζουν τον αριθμό των αμβλώσεων στο νησί μας. Η άμβλωση είναι μια δυσάρεστη εμπειρία κυρίως για εμάς τις γυναίκες που θα πρέπει να αποφεύγεται εάν δεν υφίστανται ιατρικοί λόγοι. Δημιουργεί ψυχολογικό τραύμα και πιθανούς κινδύνους στην υγεία.

Οι νέοι μας είναι σεξουαλικά ενεργοί και αν δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, τότε αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων. Πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία έχει αποκαλύψει ότι 24% των ερωτηθέντων έχουν σεξουαλική σχέση με πολλούς, εκ των οποίων το 68% είχε ξεκινήσει από την ηλικία των 16 χρονών. Επομένως το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία από σωστά εκπαιδευμένους δασκάλους και λειτουργούς υγείας. Η διοργάνωση σεμιναρίων για τη σεξουαλικότητα των νέων, την σωστή αντισύλληψη και τις συνέπειες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των πολιτών πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίς, από το δημοτικό. Το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, ο Οργανισμός Νεολαίας, ο Οργανισμός Οικογενειακού Προγραμματισμού και άλλοι εθελοντικοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί μπορούν να συμβάλλουν μέσω ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού στην σφαιρική διαφώτιση των πολιτών όλων των ηλικιών. Οι νέοι και κυρίως τα ανήλικα κορίτσια πρέπει να ενημερώνονται για την ορθή αντισύλληψη ώστε να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και οι αμβλώσεις. Τα ενήλικα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και αντισύλληψη. Ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θα προστατέψει την υγεία των πολιτών και θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό τα φαινόμενα των ανεπιθύμητων κυήσεων και αμβλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου