Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Μάθημα Ιστορίας - Αναλυτικά Προγράμματα

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι μια αναγκαία διαδικασία, η οποία μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της κυπριακής εκπαίδευσης και της κυπριακής κοινωνίας, είπε η Επίτροπος Παιδείας του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Αθηνά Κυριακίδου.

Πρόσθεσε ότι μετά από την προκαταρκτική μελέτη της εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής για τη διαμόρφωση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, η Επιτροπή Παιδείας του ΔΗΚΟ διαπιστώνει ότι κάποιες από τις εισηγήσεις για το μάθημα της ιστορίας είναι άστοχες και ατυχείς.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα ''Αναλυτικά προγράμματα - Μάθημα ιστορίας'', η κ. Κυριακίδου είπε ότι η επαναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αφού μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων και της διδακτέας ύλης καθορίζεται το περιεχόμενο της παιδείας μας, το οποίο μεταφέρεται στα παιδιά μας.

''Το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων έχει καθοριστική σημασία για τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που θα μεταφερθούν προς τους μαθητές, ώστε να καταστούν ικανοί για δημιουργική συμμετοχή στη σύγχρονη κοινωνία των πολιτών, αλλά και στην απαιτητική αγορά εργασίας. Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου της επιστημονικής επιτροπής για τη διαμόρφωση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, η Επιτροπή Παιδείας του Δημοκρατικού Κόμματος σημειώνει ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους συμμετέχοντες και επιφυλάσσεται για σε βάθος μελέτη της διαμορφωμένης εισήγησης'', πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι μετά από την ολοκλήρωση της μελέτης της εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, το ΔΗΚΟ θα εκφραστεί αναλυτικά και τεκμηριωμένα, μέσα από την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων.

''Σήμερα, μετά από την προκαταρκτική μελέτη της εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, καταθέτουμε δημόσια τους κατ’ αρχήν προβληματισμούς μας σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος της ιστορίας. Αν και αναγνωρίζουμε ότι είναι χρήσιμος ο εκσυγχρονισμός και ο εμπλουτισμός κάποιων πτυχών του μαθήματος της ιστορίας για πληρέστερη απόδοση της ιστορικής πραγματικότητας και για ανταπόκριση στις ανάγκες μια σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας που προϋποθέτει τη γνώση για την αποδοχή της διαφορετικότητας, διαπιστώνουμε ότι κάποιες από τις εισηγήσεις είναι άστοχες και ατυχείς'', συμπλήρωσε.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι ''παρατηρούνται ορισμένες βολικές παραλείψεις και αλλαγές στη χρησιμοποιούμενη ορολογία, που σε μεγάλο βαθμό προκαλούν το δημόσιο αίσθημα'' και πρόσθεσε ότι η ιστορία δεν είναι υποκειμενική ούτε μπορεί να υποτάσσεται σε πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά πρέπει να αποτυπώνει πραγματικά ιστορικά γεγονότα, βασιζόμενη σε πηγές.

''Η ειδική αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων έχει απαλειφθεί από τη διδακτέα ύλη, ενώ αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να υποτιμάται. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ενώ έως τώρα περιγραφόταν ως ''εθνικοαπελευθερωτικός'', μετονομάζεται πλέον σε ''αντιαποικιακό''. Θεωρούμε ότι ο ορισμός για τον προσανατολισμό του αγώνα δόθηκε από τον ίδιο τον αγώνα και από αυτούς που τον συντέλεσαν. Η εισαγωγή οποιουδήποτε επιπρόσθετου προσδιορισμού δεν πρέπει να αναιρεί τον υφιστάμενο προσδιορισμό του αγώνα της ΕΟΚΑ, ο οποίος είναι δεδομένος. Η θεματική ενότητα της ''Τουρκοκρατίας'' μετονομάζεται σε ''Η Κύπρος υπό Οθωμανική κυριαρχία'' και ως διδακτικός στόχος της θεματικής ενότητας καθορίζονται ''οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τις δύο μεγάλες εθνοτικο-θρησκευτικές ομάδες του νησιού''. Η διαχωριστική πρόνοια για τους Κύπριους της εποχής και η πλήρης εξίσωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι καινοφανές στοιχείο, το οποίο κρίνουμε ως προβληματικό. Η σκοτεινή περίοδος της τουρκοκρατίας ήταν τραυματική για τον ελληνισμό και δεν χρειάζεται ωραιοποιήσεις για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων'', είπε.

Αυτά τα στοιχεία, ανέφερε η κ. Κυριακίδου, ''δεν συνάδουν με τη δική μας αντίληψη για το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και δεν θεωρούμε ότι συμβάλουν θετικά στην αναβάθμιση της παιδείας μας, αλλά μάλλον αναστάτωση θα προκαλέσουν στη σχολική κοινότητα και στον εκπαιδευτικό κόσμο''.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κυριακίδου είπε: ''Θεωρούμε ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από την Επιτροπή Παιδείας του κόμματος θα έχουμε ως ΔΗΚΟ μια τελική και ολοκληρωμένη θέση και πιστεύουμε ότι μέσα από ένα δημιουργικό, δημόσιο διάλογο και η επιστημονική επιτροπή θα αναθεωρήσει τις θέσεις της και θα καταλήξουμε σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος της ιστορίας, το οποίο θα συνάδει με τις ιστορικές πραγματικότητες''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου