Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

14 + 1 θέσεις για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα

Η βία στα κυπριακά γήπεδα ζει και βασιλεύει. Κάθε αγωνιστική έχουμε φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού άλλοτε σε μεγαλύτερη και άλλοτε σε μικρότερη κλίμακα. Για πολλά χρόνια ακούμε φραστικές καταδίκες, διακηρύξεις και εξαγγελίες ότι θα γίνει αυτό ή το άλλο. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, δεν έχει δικαιώσει κανένα ευχολόγιο κατά της βίας και η άρρωστη κατάσταση στα γήπεδα συνεχίζεται αμείωτη όπως είδαμε στους τελευταίους αγώνες. Για να αντιμετωπιστεί η βία στα γήπεδα πρέπει να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο κανόνων που να μπορεί να μειώσει σταδιακά και σε μακροπρόθεσμο στάδιο να δώσει τέλος στην αθλιότητα του χουλιγκανισμού. Σίγουρα, προτάσεις και εισηγήσεις υπάρχουν πολλές. Αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα προκειμένου να εφαρμόσουμε ένα συνολικό πακέτο μέτρων όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτεία, σωματεία, αστυνομία, αρχές σταδίου, φίλαθλοι, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας. Συγκεκριμένα ορισμένα μέτρα που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

1. Η ώρα των αγώνων να αλλάξει γιατί το φως βοηθά στην καλύτερη αστυνόμευση. Κανένας νυχτερινός αγώνας να μην επιτρέπεται άρα όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες να διεξάγονται στο φως της ημέρας.

2. Έκδοση ηλεκτρονικών αριθμημένων εισιτηρίων και εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων ελέγχου και αναγνώρισης των φιλάθλων στις εισόδους των γηπέδων.

3. Εισαγωγή του θεσμού του επιτηρητή σε όλα τα γήπεδα. Οι επιτηρητές, να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την προστασία των φιλάθλων μέσα στο γήπεδο. Οι αρχές των γηπέδων να έχουν το γενικό συντονισμό για ότι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο να το ελέγχουν μέσα από κλειστό σύστημα. Η αστυνομία δεν μπορεί να τα κάνει όλα και αυτό φαίνεται σε κάθε περίπτωση χουλιγκανισμού. Γι’ αυτό κάθε φορέας χρειάζεται να κάνει ότι του αναλογεί για να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.

4. Ρύθμιση της προσέλευσης και αποχώρησης των οπαδών από τα στάδια με κατάλληλη χρήση του οδικού δικτύου και των χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων.

5. Ρύθμιση της μαζικής και οργανωμένης μεταφοράς οπαδών στο στάδια.

6. Είναι ευθύνη των αρχών των σταδίων να ελέγχουν την κανονική και ομοιόμορφη λειτουργία των εισόδων και των εξόδων. Οι υπεύθυνοι να είναι στη θέση τους και όχι πάντα τα θυμόμαστε την τελευταία στιγμή ποιο είναι το καθήκον μας. Κάθε στάδιο να έχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσής του σε περίπτωση που καταστεί αυτό αναγκαίο.

7. Με ευθύνη των αρχών των σταδίων να απαγορεύεται αυστηρά η μεταφορά πολιτικών συμβόλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Να κατάσχονται στην είσοδο τα όποια σύμβολα και να τιμωρούνται οι μεταφορείς τους με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα.

8. Να επιβάλλεται ως τιμωρία στις ομάδες που οι φίλαθλοί τους παρεκτρέπονται να αγωνίζονται χωρίς φιλάθλους. Μερικές ομάδες που δεν κάνουν όσα θα έπρεπε για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα, μόνο έτσι θα καταλάβουν τι θα πει μείωση εσόδων και θα υποχρεωθούν να πάρουν μέτρα.

9. Εισαγωγή Αθλητικού Δικαστηρίου αρμόδιου για όλα τα αθλήματα, για άμεση εκδίκαση των παραβάσεων και υιοθέτηση ομοιόμορφων αποτρεπτικών ποινών.

10. Υιοθέτηση προγραμμάτων συμμόρφωσης παρανομούντων και υιοθέτησης μηχανισμού παρακολούθησης τήρησης τιμωριών..

11. Εισαγωγή του Αλκοτέστ και Ναρκοτέστ στις εισόδους των γηπέδων.

12. Θεσμοθέτηση Οργανωμένων Συνδέσμων Φιλάθλων με συγκεκριμένους όρους λειτουργίας, με ταυτόχρονη σύσταση και θεσμοθέτηση Ενιαίου Φορέα Οργανωμένων Φιλάθλων.

13. Ρύθμιση ραδιοφωνικών εκπομπών με συμμετοχή οπαδών ομάδων, για αποφυγή ακραίων εκφράσεων και τοποθετήσεων που προκαλούν αντεγκλήσεις και φανατισμό.

14. Αδειοδότηση όλων των γηπέδων σε ετήσια βάση, για θέματα καταπολέμησης βίας και χουλιγκανισμού (διαχωρισμός κερκίδων, χρήση ακίνδυνων και ασφαλών υλικών, σηματοδότηση χώρων).

Σίγουρα, κανένα μέτρο καταστολής δεν θα οδηγήσει στην εξάλειψη των φαινομένων της βίας στα γήπεδα αν δεν γίνει συνήθειά μας η καλλιέργεια του υγιούς αθλητισμού στη νέα γενιά. Το σχολείο, η οικογένεια, και τα ΜΜΕ μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη αυτών των φαινομένων μέσα από την καλλιέργεια θετικών προτύπων και στάσεων ζωής στους νέους μας. Η πρόληψη είναι η ουσία της προσπάθειάς μας για να σβήσουμε από το χάρτη το χουλιγκανισμό και τη βία στα γήπεδα της Κύπρου. Μαζί, πρόληψη και καταστολή, θα αποδώσουν καρπούς ώστε να θέσουμε τέλος στη βία των γηπέδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου