Αναντίλεκτα, η ένταξη της Κυπριακή Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδωσε νέες προοπτικές και νέες ευκαιρίες συνεργασίας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλει να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να διευρύνει το ρόλο της ως παράγοντας ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και ώστε να ενισχύσει τη γεωπολιτική δυνατότητα της Κύπρου με την προοπτική της ενεργούς πολιτικής αξιοποίησης.
Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί την αναβάθμιση της εθνικής ασφάλειας και την ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας, έχει καθήκον να αναλάβει πρωτοβουλίες που να συνδράμουν στη διεθνή συνεργασία για την επίτευξη αυτών των στόχων. Για την ολοκλήρωση αυτού του οράματος χρειάζεται αποδοτική και πλήρης συμμετοχή μας στα όργανα και στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που προκύπτει μέσα από τη συμμετοχή μας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Το θέμα της υποβολής αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τους όρους της εποχής του ψυχρού πολέμου αλλά σύμφωνα με τις σύγχρονες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα. Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι ένας μηχανισμός συνεργασίας που αφορά τα θέματα ασφάλειας και άμυνας στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Κύπρου, είτε αυτά είναι μέλη του ΝΑΤΟ, είτε όχι, με μακρά παράδοση αυστηρής ουδετερότητας όπως για παράδειγμα η Ελβετία και η Αυστρία. Είναι επίσης το πλαίσιο που αξιοποιούν η Ρωσία και οι πρώην σοβιετικές χώρες προκειμένου να αμβλύνουν τις παλιές τους αντιθέσεις. Πρακτικά, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τη δυνατότητα της συμμετοχής σε διαδικασίες όπου υπάρχει συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ και καθίσταται το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ελλειμματική συμμετοχή, αφού τα υπόλοιπα είκοσι-έξι κράτη είναι είτε μέλη του ΝΑΤΟ, είτε μέλη του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για υποβολή αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Η δική μας πρόταση στηρίζεται στις σύγχρονες συνθήκες που απαιτούν κατανόηση του ευρύτερου περιεχομένου της ασφάλειας και πλήρη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι σε ιδεολογικές έμμονες που παραμένουν προσκολλημένες σε δεδομένα που έχουν εκλείψει πριν από δύο δεκαετίες. Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη περιλαμβάνει πλεονεκτήματα, και οι ευαισθησίες του Προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ, όσο σεβαστές και εάν είναι, δεν μπορούν να λειτουργούν ανασταλτικά προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κύπρου. Το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να εισακουστεί προκειμένου η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον πυλώνα πολιτικών άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην είναι αποσπασματική και ελλιπής, λόγω της μη συμμετοχής στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου