Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η αλλαγή στον κατάλογο διοριστέων

Είναι γενικά αποδεκτό πως το υφιστάμενο σύστημα διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση παρουσιάζει προβλήματα γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του. Ωστόσο, μια αλλαγή δεν πρέπει να γίνεται χάριν της αλλαγής, αλλά για να ωφελήσει τον τόπο και την κοινωνία. Έτσι, η οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται πολύ μελέτη και προσοχή και δεν πρέπει να προσεγγίζεται μονοδιάστατα. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης για εκσυγχρονισμό του καταλόγου διοριστέων που θα στοχεύει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, αξιοκρατικού και δίκαιου συστήματος διορισμού το οποίο θα στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια έτσι που οι καλύτεροι και οι πιο ικανοί να βρίσκονται στην έδρα. Σίγουρα στην προσπάθεια αυτή τίθενται δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά όσους βρίσκονται κοντά σε διορισμό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θυματοποιηθούν. Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά τους νέους. Πρέπει να στοχεύουμε σε ένα σύστημα το οποίο θα δίνει πραγματικές ευκαιρίες για διορισμό και στους νέους που θα ολοκληρώσουν ή που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις σπουδές τους.

Το πρόβλημα του καταλόγου διοριστέων είναι άμεσα συνδεδεμένο με το εκπαιδευτικό μας σύστημα και με την επαγγελματική καθοδήγηση που οφείλει η πολιτεία να παρέχει στους μαθητές. Ιδιαίτερα για τους κλάδους σπουδών όπου η επαγγελματική απασχόληση είναι σχεδόν αποκλειστικά περιορισμένη στον τομέα της εκπαίδευσης, η πολιτεία οφείλει να παράσχει την κατάλληλη καθοδήγηση. Το ΔΗΚΟ θέτει ως προϋπόθεση για την συζήτηση οποιασδήποτε αλλαγής στο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, την παράλληλη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης εκσυγχρονισμού του συστήματος του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και της λειτουργικής διασύνδεσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αυτή η προϋπόθεση θα βοηθήσει ώστε οι μαθητές μας να γνωρίζουν με ακρίβεια τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας για να μπορούν να παίρνουν τις πιο σωστές αποφάσεις σχετικά με το επάγγελμα που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.

Επαναλαμβάνω πως η οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα διορισμού θα πρέπει να εξασφαλίζει πως δεν θα θυματοποιηθούν οι υποψήφιοι που έφτασαν κοντά στο διορισμό τους με βάση τους υφιστάμενους καταλόγους. Το ΔΗΚΟ δεν θα επιτρέψει να θυματοποιηθεί κανένας υποψήφιος για διορισμό. Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος διορισμού μετά από την παρέλευση τουλάχιστον τριών ετών, έτσι ώστε να μην θυματοποιηθούν τα άτομα αυτά. Με την παρέλευση του χρονικού διαστήματος, θα πρέπει να ακολουθήσει μια κλιμακωτή εισαγωγή του νέου συστήματος διορισμού που θα ολοκληρώνεται σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο, όσοι βρίσκονται κοντά σε διορισμό δεν θα θυματοποιηθούν. Το χρονικό αυτό διάστημα θα δώσει την ευκαιρία στο Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει ομαλότερα στον εκσυγχρονισμό του καταλόγου όσο και στην διαμόρφωση των προγραμμάτων σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού ώστε οι νέοι να μπορούν να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις μια θέση στον δημόσιο τομέα της εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου