Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Εθελοντισμός και κοινωνική αλληλεγγύη

Η ΕΕ καθιέρωσε το 2011 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού». Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ θέλει να υπενθυμίσει στον καθένα μας ότι εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν χρόνο από το χρόνο τους προσπαθώντας να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Το σύνθημα που υιοθέτησε η ΕΕ για το 2011 είναι εύστοχο γιατί θέλει να ευαισθητοποιήσει και άλλους πολίτες πάνω στις κορυφαίες ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της συνεισφοράς - «γίνε εθελοντής, η προσφορά σου είναι σημαντική».

Το σύνθημα θέλει να υπενθυμίσει και να παρακινήσει: να υπενθυμίσει ότι εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες ήδη δίνουν το παρόν τους στις εθελοντικές οργανώσεις και να παρακινήσει νέους να λάβουν μέρος. Η πρόταση «γίνε εθελοντής» είναι πάντα επίκαιρη γιατί αφορά μια κορυφαία ανθρώπινη αξία, την αξία της αλληλεγγύης. Τρεις στους δέκα πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ λαμβάνουν μέρος σε εθελοντικές δραστηριότητες κυρίως πάνω σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, φροντίδας σε συνανθρώπους μας και επαγγελματικής υποστήριξης σε πρόσωπα που το έχουν ανάγκη.

Ο εθελοντισμός όπως και αν εκδηλωθεί είναι ωφέλιμος στην κοινωνία μας. Στην Κύπρο υπάρχει για δεκαετίες μια ισχυρή παράδοση οργανώσεων και συνδέσμων που λειτουργούν αθόρυβα και δίνουν οξυγόνο ζωής και δημιουργίας ιδίως στο τοπικό επίπεδο. Όσοι συμμετέχουν αξιοποιούν τις δημιουργικές τους δυνατότητες, ενισχύουν το δίκτυο προστασίας των αδυνάτων αλλά και οι ίδιοι οι εθελοντές αισθάνονται πρωταγωνιστές στην εφαρμογή της αλληλεγγύης σε έναν κόσμο με προβλήματα και άμεσες ανάγκες. Βοηθούν το συνάνθρωπό μας αλλά ταυτόχρονα και οι ίδιοι αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση γιατί προσφέρουν χαρά και ανακούφιση, γεγονός που τους καθιστά κοινωνικά πιο σημαντικούς.

Το κράτος έχει το δικό του ρόλο και αυτός δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν. Όμως οι εθελοντικές οργανώσεις έχουν το δικό τους ζωτικό χώρο: σκέφτονται πιο πρωτότυπα, παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις, διαθέτουν ευελιξία, κινητοποιούν την παρέα, το φίλο, το γείτονα.

Οι βασικοί στόχοι του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού συνδέονται με την προσπάθεια ενδυνάμωσης των εθελοντικών οργανώσεων και την αναγνώρισή τους ως μιας κύριας δραστηριότητας αλληλεγγύης που αφορά απόλυτα την οργάνωση μιας κοινωνικά πιο δίκαιης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα οι ομάδες εθελοντισμού είναι ομάδες πίεσης και διεκδίκησης, που βοηθούν τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη να ενεργούν πέρα από τα συνηθισμένα επίπεδα. Μαζί με το κράτος δυναμώνουν το δίκτυο αλληλεγγύης με αποτέλεσμα και γίνονται ολοένα και περισσότεροι οι αποδέκτες της κοινωνικής προστασίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το εθελοντικό κίνημα της Κύπρου είναι να συνεχίσει και να διευρύνει τις δραστηριότητές του, να γίνει πιο αποτελεσματικό και σύγχρονο χωρίς να χάσει τον αυθορμητισμό και την αυθυπαρξία του. Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού κάνει καλή δουλειά και συντονίζει επιμέρους δραστηριότητες. Αυτή η μακρά παράδοση εθελοντισμού στην Κύπρο είναι η καλύτερη βάση να εργαστούμε για να φέρουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ξεχωρίζω ιδιαίτερα τις εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες που προασπίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, των ευάλωτων ομάδων, των ασθενών και των γυναικών. Είναι επίσης ειδικής αξίας ο νεανικός εθελοντισμός και αθλητισμός γιατί προσφέρει διέξοδο στην πίεση με ποικίλες υγιείς δραστηριότητες και ξαναζωντανεύει τη φιλία και την απλότητα ιδίως στις πόλεις. Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες-μέλη της ΕΕ που μπορεί να φέρει ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ευκαιρία είναι μπροστά μας. Από εμάς εξαρτάται να την αξιοποιήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου