Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Δίδακτρα Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, σε σημερινή ανακοίνωση αναφέρει ότι το πρόβλημα της αύξησης των διδάκτρων των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι πολύ σοβαρό αφού τα δίδακτρα στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι όντως πολύ ψηλά και καλεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει σε άμεση κατάθεση βελτιωτικού νομοσχεδίου για ρύθμιση του ζητήματος. Προσθέτει ότι για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία της ίδιας, ενεγράφη και ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παιδείας.

Αναφέρει επίσης ότι «ιστορικά, το Νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων κατατέθηκε επί διακυβέρνησης Κληρίδη και αποσύρθηκε από την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, τον Μάρτιο 2003 και επανακατατέθηκε τον Οκτώβρη 2004».

Όπως σημειώνει, «η απόσυρση του κρίθηκε αναγκαία εφόσον με γνωματεύσεις της η Γενική Εισαγγελία (24 Απριλίου 2002 και 6 Ιουλίου 2004) έκρινε ότι η υποχρεωτική λειτουργία ‘μη κερδοσκοπικών' Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και ο αποκλεισμός ίδρυσης ‘κερδοσκοπικών' πανεπιστημίων, προσέκρουε σε πρόνοιες του Συντάγματος και ως εκ τούτου θα κρινόταν αντισυνταγματική η ψήφιση του».

Αναφέρει περαιτέρω ότι το Νομοσχέδιο που επανακατατέθηκε στην Βουλή την 21η Οκτωβρίου 2004, προνοούσε την ίδρυση τόσο «κερδοσκοπικών» όσο και «μη κερδοσκοπικών» Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, την ενίσχυση των μηχανισμών δημοσίου ελέγχου και τη διασφάλιση υψηλών επιπέδων ποιότητας.

«Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου, η θέση του Γενικού Εισαγγελέα πως ένα ‘μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο μπορεί να μετατραπεί σε βαθύτατα κερδοσκοπικό', έκρινε και την τελική τοποθέτηση του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει τον διττό του χαρακτήρα, νοουμένου ότι υπήρχαν μηχανισμοί αποτελεσματικού ελέγχου των διδάκτρων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για το λόγο αυτό, προστίθεται, «ως ΔΗΚΟ καταθέσαμε σχετική τροποποίηση του άρθρου 8(1) (η), η οποία και ενσωματώθηκε στο νόμο η οποία προνοεί: ‘Νοείται ότι στην περίπτωση αναθεώρησης των διδάκτρων, αυτά υποβάλλονται στον Υπουργό για έγκριση, με βάση τεκμηριωμένα στοιχεία για αιτιολόγηση των προτεινόμενων αυξήσεων».

Αναφέρεται, επίσης, ότι «θεωρούμε πως η επίρριψη ευθυνών στη Βουλή εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας είναι παραπλανητική και μετατοπίζει τις ευθύνες του Υπουργείου για άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου ακόμα και για βελτίωση της νομοθεσίας. Ο Υπουργός όφειλε να μελετήσει πιο προσεκτικά το ιστορικό του νομοσχεδίου προτού τοποθετηθεί με τον τρόπο που τοποθετήθηκε».

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, καταλήγει η ανακοίνωση, «θεωρούμε πως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, το κόστος σπουδών είναι ιδιαίτερα υψηλό και για το λόγο αυτό, καλούμε τον Υπουργό να προχωρήσει σε άμεση κατάθεση βελτιωτικού νομοσχεδίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου