Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Δυσλεξία: ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα παιδιά μας

Σύμφωνα με πρόσφατες, παγκόσμιες έρευνες ένα ποσοστό 10% του πληθυσμού έχει χαρακτηριστικά δυσλεξίας. Η συνέπεια της δυσλεξίας μπορεί να είναι δυσκολία στη γραφή και στην ανάγνωση μέχρι και πλήρης αναλφαβητισμός. Το 4% χρειάζεται ειδική βοήθεια από ειδικευμένα άτομα και επιστήμονες. Στις προηγμένες χώρες του κόσμου και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στα κράτη της Ευρώπης υπάρχει το λεγόμενο Screening Test, όπου γίνεται έγκαιρη διάγνωση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σωστά.

Η ελλιπής αντιμετώπιση της δυσλεξίας είναι τουλάχιστο απαράδεκτο φαινόμενο γιατί εμείς οι Κύπριοι ζούμε σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος που όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ισόνομα και ισότιμα. Η μη επίλυση του προβλήματος από την Κυπριακή Πολιτεία ισοδυναμεί με κοινωνικό πρόβλημα και αποδεικνύει δυστυχώς την αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει και να λύσει ζητήματα που απασχολούν την πιο σημαντική και ευαίσθητη ομάδα πολιτών, τα παιδιά μας.

Τα παιδιά με δυσλεξία είναι έξυπνα και χαρισματικά. Τα δυσλεκτικά παιδιά έχουν μαθησιακές δυσκολίες και τυγχάνουν ειδικής εκπαίδευσης. Όμως η ειδική εκπαίδευση στην Κύπρο, είναι ισοπεδωτική. Τα δυσλεκτικά παιδιά είναι στις ίδιες τάξεις με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στα Δημόσια Σχολεία πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένη στήριξη και εξατομικευμένη ειδική εκπαίδευση για κάθε δυσλεκτικό μαθητή από το νηπιαγωγείο μέχρι την Μέση Εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οφείλει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα. Η εφαρμογή Screening Test για έγκαιρο εντοπισμό των παιδιών που υπάγονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου από την Προδημοτική είναι σημαντικό μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να εξατομικεύσει τη στήριξη για να βοηθηθούν όλα τα δυσλεκτικά παιδιά. Η συνεργασία εκπαιδευτικών, μη κυβερνητικών οργανισμών, ψυχολόγων και γονέων θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Η εξατομικευμένη ειδική εκπαίδευση πρέπει να εφαρμοστεί στα σχολεία για να βοηθήσουμε τα δυσλεκτικά παιδιά. Δυσλεκτικοί υπήρξαν πολλοί που διέπρεψαν, όπως ο Άινσταιν. Και τα δικά μας δυσλεκτικά παιδιά μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία και στην επιστήμη. Η εξειδικευμένη στήριξη και η εξατομικευμένη ειδική εκπαίδευση για κάθε δυσλεκτικό μαθητή είναι η λύση στο πρόβλημα της δυσλεξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου