Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ισότητα Ανδρών και Γυναικών - Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου

Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων δηλώνω τα εξής:

Τα στοιχεία που παραθέτει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (10/1/2011) δείχνουν ότι στα ζητήματα που αφορούν της σχέσης ισοτιμίας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Η ανισότητα και η υποαντιπροσώπευση κυριαρχούν σε πολλά σημαία της κοινωνικής μας ζωής. Οι αριθμοί που παρέχει το Ινστιτούτο είναι πολύ χαρακτηριστικοί. Ξεχωρίζω:

• Μόνο 2 στους 33 δημάρχους είναι γυναίκες.

• Μόνο 2 γυναίκες Υπουργοί στο 11μελές Υπουργικό Συμβούλιο.

• Μόνο 2 Γενικές Διευθύντριες στα 11 Υπουργεία.

• Μόνο 8 γυναίκες βουλευτές σε σύνολο 56 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

• Μόνο 20.3% είναι η γυναικεία εκπροσώπηση στα Δημοτικά Συμβούλια.

Θεωρώ ότι η μελέτη του Ινστιτούτου είναι μια πολύ χρήσιμη ευκαιρία να δούμε ξανά το μεγάλο ζήτημα της ισοτιμίας ανδρών και γυναικών μέσα από καλύτερες προϋποθέσεις αφού η συμμετοχή μας στην ΕΕ δημιουργεί τις συνθήκες για πρόοδο. Η πολιτική, η κοινωνική και η πολιτιστική μας ζωή θα ωφεληθούν περαιτέρω με την πιο ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών, με την ανάδειξή τους σε θέσεις με πιο σημαντικές ευθύνες για να μπορεί η κοινωνία μας να συμβάλλει με πληρότητα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της. Η σύγχρονη Κύπρος χρειάζεται να καλύψει τα κενά της και να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη της, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις, να προσφέρουν μέσα σε συνθήκες ισοτιμίας και περισσότερης δημοκρατικής νομιμοποίησης για ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου