Στις 12 Ιανουαρίου η ΕΕ έχει εγκρίνει την οδηγία για τη διασυνοριακή υγεία. Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία Τ. Ντάλλι την χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με τα δικαιώματα των ασθενών στην Ευρώπη» και ζήτησε από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν γρήγορα την οδηγία αυτή, εντός των 30 μηνών που είναι η έσχατη προθεσμία.
Σύμφωνα με τη μελέτη των στοιχείων προκύπτουν τα εξής κύρια σημεία:
- Η ΕΕ ρυθμίζει τα δικαιώματα των ασθενών για πρόσβαση σε ασφαλή και καλής ποιότητας θεραπεία μέσα στα σύνορα της ΕΕ και για επιστροφή των σχετικών δαπανών. Ασθενείς που ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ για ιατρική περίθαλψη θα έχουν ισότιμη μεταχείριση με τους πολίτες της χώρας στην οποία αναζητούν θεραπεία.
- Η ΕΕ θα διευκολύνει την πιο στενή συνεργασία μεταξύ εθνικών υγειονομικών αρχών και την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας της υγειονομικής περίθαλψης.
- Οι εμπειρογνώμονες της υγείας θα είναι σε θέση να μοιραστούν τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να ανταλλάξουν πρότυπα αριστείας.
- Η χώρα καταγωγής θα εξασφαλίζει ότι ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα θεραπείας μπορεί να έχει πρόσβαση στον γραπτό ή τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο του ασθενούς, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η βελτιωμένη συνεργασία όσον αφορά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας (e-Health) μεταξύ κρατών μελών θα εξασφαλίζει τα ατομικά στοιχεία έτσι που τα συστήματα υγείας να είναι σε θέση να ανταλλάσσουν πληροφορίες.
- Προβλέπονται διάφορα μέτρα για τη διασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας. Η χώρα στην οποία παρασχέθηκε η θεραπεία θα έχει την ευθύνη να εξασφαλίζει ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στον γραπτό ή τον ηλεκτρονικό τους φάκελο αναφορικά με τη θεραπεία που τους παρασχέθηκε.
- Η πατρίδα τους θα εξασφαλίζει ότι η ιατρική παρακολούθηση στη συνέχεια είναι της ίδιας ποιότητας ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία παρασχέθηκε η θεραπεία. Μια συνταγή που εκδίδεται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ θα αναγνωρίζεται στην χώρα κατοικίας ενός ασθενούς και αντιστρόφως.
Η Επιτροπή θα εγκαταστήσει δίκτυα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας της ΕΕ όσον αφορά την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας (e- Health). Θα βοηθήσει επίσης στη διευκόλυνση της αναγνώρισης των διασυνοριακών συνταγών.
Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν τη διασυνοριακή παροχή υγείας μέσα στην εθνική τους νομοθεσία σε 30 μήνες, δηλαδή έως το Μάιο του 2013. Το σημείο αυτό αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο καθώς η εφαρμογή της οδηγίας συνδέεται με την ταχύτερη εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας και μας δίνει την ευκαιρία να επεξεργαστούμε λύσεις στον τομέα της υγείας που θα έχουν ως αποτέλεσμα την συνολική αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η δική μας ευθύνη είναι, χωρίς χρονοτριβές, να προχωρήσουμε άμεσα, έτσι ώστε η Κύπρος να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ευρωπαϊκές προκλήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου