Η πρόσφατη ιστορική επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στην Κύπρο ήταν σημαντική από κάθε άποψη, ιδιαίτερα σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα. Η κ. Μέρκελ, με ειλικρίνεια και ευθύτητα, επέρριψε την ευθύνη για τη μη λύση του κυπριακού στην Τουρκία, δηλώνοντας πως η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται δεόντως στην διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, καταδεικνύοντας έτσι με τον πιο σαφή τρόπο πως κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Η Γερμανία, αποτελεί την βασική ατμομηχανή στην προσπάθεια για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και κορυφαία δύναμη στον καθορισμό των εξελίξεων στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς, η στήριξη από μέρους της είναι πέρα για πέρα σημαντική, γεγονός που καταδεικνύεται και από τις αντιδράσεις της Τουρκικής Κυβέρνησης.
Πέραν της γερμανικής στήριξης, η επίσκεψη της κ. Μέρκελ υπογράμμισε με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό παράγοντα. Ο μοχλός που έχει δημιουργήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ελεύθερος και σε μεγάλο βαθμό εναπόκειται στη δική μας πολιτική βούληση να πάρει συγκεκριμένη μορφή και αποτελεσματικό χαρακτήρα. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας πρέπει να αξιοποιείται με τρόπο που να αποδίδει άμεσα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και κάθε βήμα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύεται από ένα θετικό βήμα στο Κυπριακό. Αυτό το πεδίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό χωρίς δισταγμούς και ευρωφοβίες.
Το Δημοκρατικό Κόμμα ανέκαθεν υποστήριζε και εργαζόταν υπέρ της διεθνούς κινητοποίησης από μέρους της πλευράς μας προκειμένου να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους για την ορθότητα των θέσεων μας και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο από συμμάχους που θα κατανοούν και θα στηρίζουν τις θέσεις μας ώστε να κάμπτει η τουρκική αδιαλλαξία. Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν όλα τα πολιτικά κόμματα στη βάση μιας συλλογικής και συγκροτημένης στρατηγικής. Είναι πολύ σημαντικό, όλα τα πολιτικά κόμματα να αναπτύξουν και να ενισχύσουν περεταίρω τις σχέσεις και τους δεσμούς τους με τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Συνεπώς, εναπόκειται σε εμάς να εργαστούμε ώστε να κτίσουμε τις συμμαχίες εκείνες που θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης στην κατοχική δύναμη και θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου