Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ημέρα της Γυναίκας: Η ισοτιμία βελτιώνει την κοινωνία

Η ισοτιμία βελτιώνει την κοινωνία. Με αυτό το σύνθημα γιορτάζουμε φέτος, την εκατοστή επέτειο από την καθιέρωση της 8ης Μαρτίου ως «Ημέρα της Γυναίκας». Στο επίκεντρο των εορτασμών βρίσκεται ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αγάπη προς τη φύση της γυναίκας αλλά και τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά επιτεύγματά της. Ωστόσο, η σημερινή ημέρα αποτελεί υπενθύμιση των ανισοτήτων που παραμένουν και μια καλή ευκαιρία να θέσουμε νέους στόχους για την επίτευξη της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.

Το φαινόμενο της γυάλινης οροφής, το χάσμα αμοιβών, η έλλειψη υποστηρικτικών μέτρων, η νοοτροπία και οι αντιλήψεις είναι ορισμένοι παράγοντες που λειτουργούν ευνοϊκά ως προς την διατήρηση αυτών των ανισοτήτων. Το φαινόμενο της γυάλινης οροφής δεν επιτρέπει στη γυναίκα να πάρει τη θέση που της αρμόζει στα κοινωνικά και επαγγελματικά δρώμενα του τόπου. Τα στοιχεία που δίνει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία στον τομέα της ανέλιξης δείχνουν ξεκάθαρα ότι η γυάλινη οροφή εμποδίζει τις γυναίκες από το να φτάσουν στην ανώτατη βαθμίδα της ιεραρχίας γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν βαθιά ριζωμένες συντηρητικές αντιλήψεις εις βάρος των γυναικών.

Επίσης, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας καταδεικνύουν πως οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσον όρο, 17,5% λιγότερα από τους άνδρες για την ίδια ή ίσης αξίας εργασία. Οι διαφορές στις αμοιβές των δύο φύλων επηρεάζουν καθοριστικά τις συνολικές αποδοχές της επαγγελματικής ζωής και ως εκ τούτου τις συντάξεις των γυναικών. Χαμηλότερες αποδοχές σημαίνουν χαμηλότερες συντάξεις και αυτό προκαλεί αυξημένο κίνδυνο φτώχειας για τις ηλικιωμένες γυναίκες.

Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων είναι συνέπεια των συνεχιζόμενων διακρίσεων και ανισοτήτων στην αγορά εργασίας οι οποίες, στην ουσία, επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες. Σύμφωνα με έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα ανδρών και γυναικών, η δυσκολία εξισορρόπησης από τη γυναίκα της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, του διπλού δηλαδή ρόλου που αυτή έχει αναλάβει στη σύγχρονη κοινωνία ως μητέρα και εργαζόμενη, αποτελεί έναν από τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την βελτίωση της θέσης της στην αγορά εργασίας.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρειάζεται η κοινωνία να αντικρίσει ακόμη πιο προοδευτικά το θέμα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πέραν της αλλαγής στη νοοτροπία, το κράτος και η πολιτεία οφείλουν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων στήριξης της εργαζόμενης γυναίκας. Κατά κύριο λόγω, η επίτευξη του στόχου της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στο χώρο εργασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την στήριξη και τις διευκολύνσεις που προσφέρονται στις εργαζόμενες μητέρες που προσπαθούν να συνδυάσουν επιτυχώς επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Η βελτίωση των υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών, η κάλυψη ή επιδότηση των τροφείων από το κράτος, ο εκσυγχρονισμός του νόμου γονικής άδειας και άδειας μητρότητας αποτελούν μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση. Και οπωσδήποτε, η διασφάλιση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα εγγυάται την πλεύση της κοινωνίας μας, προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου