Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ομπρέλα στην Ανεργία

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία είναι αυτό της ανεργίας. Η συνεχής αύξηση του δείκτη ανεργίας τα τελευταία χρόνια άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η ραγδαία μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, λόγω της παγκόσμια οικονομικής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2009 το ποσοστό της ανεργία άγγιξε το 5.6%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 22.000 ανέργους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, φαίνεται ότι η ανεργία επηρέασε περισσότερο τους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού και του εμπορίου καθώς επίσης και τους νέους, ηλικίας 20 – 29 χρονών. Η αύξηση της ανεργίας, πέραν των οικονομικών προβλημάτων, δημιουργεί πάρα πολλά κοινωνικά προβλήματα. Διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αυξάνει την εγκληματικότητα, πλήττει την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και κοινωνικών εκρήξεων.

Ως εκ τούτου, η ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία. Η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής βασισμένης σε μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα αποσκοπούν στην πρόληψη και τη μείωση της ανεργίας επιβάλλεται. Η μείωση της ανεργίας μακροπρόθεσμα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της οικονομικής ανάκαμψης, επομένως η ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, η παροχή κινήτρων στους εργοδότες με στόχο τη διατήρηση ή τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη της οικολογικής οικονομίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης, η ανάπτυξη στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, o εφοδιασμός των εργαζομένων, των ανέργων και των νεοεισερχομένων με τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και ευκαιρίες της αγοράς εργασίας, για αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και η δραστική καταπολέμηση της παράνομης εργασία, αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πέραν των μακροπρόθεσμων μέτρων, στην προσπάθεια για πρόληψη και καταστολή της ανεργίας, η λήψη προσωρινών και μεσοπρόθεσμων μέτρων είναι απαραίτητη. Η προσωρινή αναστολή της συνεισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Ταμείο Πλεονασμού και στο Ταμείο Επαγγελματικής Κατάρτισης για εταιρείες που προχωρούν σε νέες προσλήψεις κατά το 2010 καθώς επίσης και η εισαγωγή του θεσμού του "μερικώς εργαζομένου" σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας όπως ο τομέας των κατασκευών και του τουρισμού, αποτελούν μέτρα που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας μεσοπρόθεσμα. Επιπρόσθετα στα μέτρα αυτά, η επέκταση της περιόδου καταβολής του ανεργιακού επιδόματος από 6 σε 9 μήνες θα βοηθήσει στην ανακούφιση και στήριξη των ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου