Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ομπρέλα στην Ανεργία

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία είναι αυτό της ανεργίας. Η συνεχής αύξηση του δείκτη ανεργίας τα τελευταία χρόνια άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η ραγδαία μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, λόγω της παγκόσμια οικονομικής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2009 το ποσοστό της ανεργία άγγιξε το 5.6%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 22.000 ανέργους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, φαίνεται ότι η ανεργία επηρέασε περισσότερο τους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού και του εμπορίου καθώς επίσης και τους νέους, ηλικίας 20 – 29 χρονών. Η αύξηση της ανεργίας, πέραν των οικονομικών προβλημάτων, δημιουργεί πάρα πολλά κοινωνικά προβλήματα. Διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αυξάνει την εγκληματικότητα, πλήττει την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και κοινωνικών εκρήξεων.

Ως εκ τούτου, η ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία. Η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής βασισμένης σε μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα αποσκοπούν στην πρόληψη και τη μείωση της ανεργίας επιβάλλεται. Η μείωση της ανεργίας μακροπρόθεσμα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της οικονομικής ανάκαμψης, επομένως η ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, η παροχή κινήτρων στους εργοδότες με στόχο τη διατήρηση ή τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη της οικολογικής οικονομίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης, η ανάπτυξη στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, o εφοδιασμός των εργαζομένων, των ανέργων και των νεοεισερχομένων με τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και ευκαιρίες της αγοράς εργασίας, για αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και η δραστική καταπολέμηση της παράνομης εργασία, αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πέραν των μακροπρόθεσμων μέτρων, στην προσπάθεια για πρόληψη και καταστολή της ανεργίας, η λήψη προσωρινών και μεσοπρόθεσμων μέτρων είναι απαραίτητη. Η προσωρινή αναστολή της συνεισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Ταμείο Πλεονασμού και στο Ταμείο Επαγγελματικής Κατάρτισης για εταιρείες που προχωρούν σε νέες προσλήψεις κατά το 2010 καθώς επίσης και η εισαγωγή του θεσμού του "μερικώς εργαζομένου" σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας όπως ο τομέας των κατασκευών και του τουρισμού, αποτελούν μέτρα που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας μεσοπρόθεσμα. Επιπρόσθετα στα μέτρα αυτά, η επέκταση της περιόδου καταβολής του ανεργιακού επιδόματος από 6 σε 9 μήνες θα βοηθήσει στην ανακούφιση και στήριξη των ανέργων.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Βία στα γήπεδα

Ηρθε η ώρα να ασχοληθούμε εις βάθος με τα φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, είπε σήμερα η Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αθηνά Κυριακίδου αναφέροντας παράλληλα ότι ήρθε η ώρα «να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο, να ληφθούν αποφάσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γιατί δεν μπορεί να παρακολουθούμε όλοι μαζί αυτά τα οποία ταλανίζουν τη κυπριακή κοινωνία».

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, με θέμα τη βία στα γήπεδα, η Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι υπάρχουν προτάσεις και σημείωσε ότι «κάποιες από αυτές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όπως το ότι οι αγώνες πρέπει να γίνονται στο φως της ημέρας. Το σκοτάδι ενισχύει τον χουλιγκανισμό», είπε.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ απεύθυνε έκκληση προς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας όπως « μη αναμεταδίδουν και μη αναπαράγουν αυτές τις πράξεις του χουλιγκανισμού. Να μην αναμεταδίδουν και να μην αναπαράγουν εμπρηστικές δηλώσεις, ούτε των εκπροσώπων των ομάδων, ούτε των εκπροσώπων των ομοσπονδιών».

Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για την επίλυση του φαινομένου του χουλιγκανισμού και να εφαρμοστεί ο νόμος ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε , είπε καταλήγοντας η κ. Κυριακίδου.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Σεβασμός στις απόφασεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος

Σεβασμό στην απόφαση των συλλογικών οργάνων του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε σήμερα η Βουλευτής του κόμματος Αθηνά Κυριακίδου, αναφέροντας παράλληλα ότι «έχουμε υποχρέωση να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι ούτως ώστε να καταστήσουμε το ΔΗΚΟ δυνατό, ενιαίο με μια φωνή όπως ακριβώς αναμένει από εμάς ο κόσμος μας».

Σε δηλώσεις της σχετικά με την απόφαση της κοινής συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, η κ. Κυριακίδου είπε ότι «σεβαστήκαμε όλοι, η πλειοψηφία, την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση του Προέδρου του κόμματος μας να προχωρήσουμε ως κόμμα να λειτουργούμε ενιαία με ένα ενιαίο πολιτικό λόγο».

Είπε ακόμα ότι «η απόφαση είχε σαφή πλειοψηφία και ως βουλευτές, ως εκπρόσωποι του κόσμου του ΔΗΚΟ, αφουγκραζόμενοι την δική τους ανησυχία νομίζω έχουμε υποχρέωση απέναντι στο κόμμα μας που αγαπούμε και υπηρετούμε, απέναντι στον κόσμο του ΔΗΚΟ «να σεβαστούμε την απόφαση των συλλογικών οργάνων και να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι ούτως ώστε να καταστήσουμε το ΔΗΚΟ δυνατό, ενιαίο με μια φωνή όπως ακριβώς αναμένει από εμάς ο κόσμος μας».

«Είναι μια ευθύνη δική μας απέναντι στην ιστορία του κόμματος μας, απέναντι στο κόσμο, απέναντι στην κοινωνία» είπε καταλήγοντας η Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Αναστολή στην εφαρμογή του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμου

Προς την εισήγηση για ψήφιση από τη Βουλή εκ νέου αναστολής στην εφαρμογή του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμου προσανατολίζεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, καθώς η υφιστάμενη αναστολή στην εφαρμογή του Νόμου που ψηφίστηκε πριν από 5 χρόνια, λήγει την 1/1/2010, χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Κατά τη σημερινή συζήτηση του θέματος από την Επιτροπή, η πλειοψηφία των βουλευτών έδειξε να κατανοεί τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας θα οδηγήσει στο κλείσιμο αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου επανέλαβε ότι η αδυναμία για εφαρμογή της νομοθεσίας σχετίζεται με την έλλειψη μαιών και νοσηλευτών, πρόβλημα το οποίο, όπως ανέφερε υφίσταται σε παγκόσμια κλίμακα.

Είπε, παράλληλα, πως όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία πριν από πέντε χρόνια δεν λήφθηκαν υπόψη οι πραγματικότητες. ''Πρέπει να αποφασίσουμε ως κυπριακό κράτος αν θέλουμε να κλείσουμε τις ιδιωτικές κλινικές'', δήλωσε η κ. Κυριακίδου, κάνοντας λόγο για ευθύνη του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την εξισορρόπηση της σωστής ιατρικής περίθαλψης και της επάρκειας νοσηλευτών και μαιών.

Ανέφερε ακόμη πως το Υπουργείο Υγείας πρέπει να καταθέσει ένα σωστό και συμπληρωμένο νόμο στη Βουλή ''γιατί κανένας δεν θέλει να κλείσουν οι κλινικές ή να μειωθεί το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών''.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Κομματική Παρέμβαση στο Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ανέβαλε για 15 ημέρες την προγραμματισθείσα για σήμερα κατ΄ άρθρο συζήτηση της τροποποίησης του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ώστε η Κυβέρνηση να επεξεργαστεί νομοτεχνικά τις επί τεχνικών θεμάτων εισηγήσεις του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Επίσης μέλη της Επιτροπής ζητούν την αυτεπάγγελτη έγγραφη και συζήτηση θέματος, για μετά από κομματική παρέμβαση απόλυση καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής είπε πως αποφασίστηκε αναβολή της συζήτησης επειδή από τη μια το Υπουργείο Παιδείας δεν διαβουλεύτηκε με το ακαδημαϊκό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου και επειδή διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ της Διοικούσας Επιτροπής και του ακαδημαϊκού προσωπικού.

Η κ. Κυριακίδου πρόσθεσε ότι η Διοικούσα ενώ κατείχε το έγγραφο με τις θέσεις των ακαδημαϊκών από τον Απρίλη και δεν διαβίβασε τις θέσεις αυτές στο Υπουργείο Παιδείας.

Για το θέμα κομματικής παρέμβασης στο Πανεπιστημίου Κύπρου, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι θα πρέπει από τη μια να εξετάσουμε το θέμα και από την άλλη να επιδείξουμε διακριτικότητα στην αυτονομία του Πανεπιστημίου.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Παραπαιδεία

Οι καταγγελίες εκπαιδευτικών δεν λύνουν το πρόβλημα της παραπαιδείας, δήλωσε η Βουλευτής ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου σχολιάζοντας στη Βουλή τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας.

''Η παραπαιδεία κατάντησε δυστυχώς ένα κοινωνικό φαινόμενο που για να λυθεί πρέπει να λυθούν μέτρα αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, αξιολόγησης και αλλαγής του συστήματος διοριστέων, αλλαγής της κουλτούρας των μαθητών, άνοιγμα των πανεπιστημίων σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών ούτως ώστε αυτοί οι μαθητές που συναγωνίζονται για μια θέση στο πανεπιστήμιο να βρουν τις πόρτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανοικτές για να βρουν μια θέση σε αυτή.''

''Θεωρώ ότι το θέμα είναι βαθύτερο. Η επίλυση του προβλήματος δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο και πρέπει πραγματικά να αγγίξουμε το πρόβλημα στη ρίζα του και να λύσουμε όλα τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης.''