Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ανοιχτό διάλογο με νέους - φοιτητές διοργάνωσε η βουλευτής ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου

Ανοιχτό διάλογο με νέους - φοιτητές στο ΤΕΠΑΚ οργάνωσε χθες βράδυ στη Λεμεσό η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση που διεξάγει η ΕΕ προκειμένου να καταγράψει τις εισηγήσεις των ευρωπαίων πολιτών στη ρήτρα της Συνθήκης της Λισαβόνας «Πρωτοβουλία Πολιτών» με βάση την οποία με συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών μπορεί να κινηθεί νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους συζήτηση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και συζητείται το θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία της βουλευτού σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ στο αμφιθέατρο «Πεύκιος Γεωργιάδης». Η συζήτηση προσέλκυσε το ενδιαφέρον των φοιτητών οι οποίοι έθεσαν τους προβληματισμούς τους που κυρίως αφορούσαν τον ελάχιστο αριθμό κρατών μελών από τα οποία πρέπει να προέρχονται οι πολίτες, τον ελάχιστο αριθμό που απαιτούνται για να στηριχθεί μια πρωτοβουλία από τα σχετικά κράτη μέλη καθώς επίσης και τις προθεσμίες που αφορούν τη συλλογή των υπογραφών και την εξέταση του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην εισαγωγική ομιλία της η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι "η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητο συστατικό για τη δημοκρατία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι πολίτες να καταγράψουν τις απόψεις τους μέσω της προσπάθειας αυτής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην διαμόρφωση αυτού του δημοκρατικού μέσου, πράγμα που θα τους επιτρέψει να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το νέο τους δικαίωμα έχοντας έτσι ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ένωσης".

Η Αθηνά Κυριακίδου θα κωδικοποιήσει σε ενιαίο έγγραφο το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής κι άλλων που θα διοργανώσει στη Λεμεσό με το ίδιο θέμα και θα το διαβιβάσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής κ. Νίκο Κλεάνθους καθώς επίσης και στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μάριο Κάρογιαν και μέσω της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραφείο του αρμοδίου Επιτρόπου στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου