Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Τα Ελληνικά Γράμματα και οι Τρεις Ιεράρχες

Χαιρετισμός στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμής εκπαιδευτικών της Λεμεσού με την ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων πόλης και επαρχίας Λεμεσού στις 3 Φεβρουαρίου 2010.

Οι τρεις Ιεράρχες που τιμούμε σήμερα, ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός συμβολίζουν την διαχρονικότητα της παιδείας των ελλήνων μέσα από τους αιώνες. Μέσα από την κατίσχυση της ελληνικής παιδείας, τα γράμματα και ο πολιτισμός νίκησαν τη δύναμη των κατά καιρούς κατακτητών. Ταυτόχρονα τα γράμματα έδωσαν ταυτότητα, δύναμη, αντοχή στον ελληνισμό στα μαύρα χρόνια της ανελευθερίας και της σκλαβιάς. Τιμώντας τα ελληνικά γράμματα τιμούμε τους πνευματικούς ανθρώπους, όσους εργάστηκαν για την πρόοδο της ελληνικής παιδείας μέσα από τους αιώνες.

Ο αγώνας για τη μόρφωση, το σχολείο, ο δάσκαλος, αποτελούν σημεία αναφοράς για κάθε ιστορική έρευνα. Σκεφτείτε την ιστορική πορεία των λαών, τις μεγάλες κατακτήσεις τους και τις δυσκολίες τους. Τίποτε δεν έμεινε στο χρόνο, παρά μόνο η συμβολή των λαών στην πολιτιστική πρόοδο και την εκπαιδευτική ανάπτυξη.

Είναι γι’ αυτό που πιστεύω ότι τα Ελληνικά Γράμματα παραμένουν ο πιο εμπνευσμένος φάρος της δικής μας ιστορίας, της ελληνικής ιστορίας. Θεωρώ ότι η Γιορτή αυτή δικαίως ανήκει στη διαχρονική σημασία των ελληνικών γραμμάτων, από τον Όμηρο έως το Ρωμανό το Μελωδό, από τον Θουκυδίδη έως το Γιώργο Σεφέρη και από τον Ακάθιστο Ύμνο έως τον Κώστα Μόντη.

Σήμερα ζούμε μια νέα επανάσταση στον κόσμο της εκπαίδευσης. Η τεχνολογία άλλαξε τη βάση της παιδείας, έδωσε νέα εργαλεία μάθησης. Προσωπικά, να μου επιτρέψετε να το υπογραμμίσω ότι , πάντα χρειάζεται να συνδυάζουμε την τεχνολογική πρόοδο με την ανθρωπιστική παιδεία. Η απρόσωπη σχέση του μαθητή με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή χρειάζεται να ισορροπεί με την καλλιέργεια των μεγάλων αξιών του ουμανισμού. Την καλλιέργεια του πνεύματος, τη γνώση της ιστορίας μας, την ανάδειξη της δικής μας ταυτότητας έτσι που ξέρουμε ποιοι είμαστε και πού βαδίζουμε στον ιστορικό χρόνο. Γι’ αυτό ουμανισμός και τεχνολογική πρόοδος πρέπει πάντα να συμβαδίζουν.

Τα ελληνικά γράμματα σήμερα μπορούν να δώσουν την θετική απάντηση σε έναν κόσμο διαρκούς ενασχόλησης με την πίεση της καθημερινότητας. Το βιβλίο, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η ποίηση, η ζωγραφική είναι οι πέντε πυλώνες της δημιουργίας στην οποία κάθε άνθρωπος δικαιούται και μπορεί να λάβει μέρος. Τα Ελληνικά Γράμματα που τιμούμε σήμερα έχουν αξία μόνο εάν σήμερα εμείς, μπορούμε να κάνουμε βήματα προόδου, συμμετοχής σε έναν κόσμο που ολοένα και ενώνεται, γίνεται πράγματι ολοένα και περισσότερο ένα «παγκόσμιο χωριό».

Η κυπριακή πολιτεία προωθεί στόχο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και όπως έχω πληροφορηθεί ετοιμάζεται η πρόταση για την αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η παιδεία αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα μεταρρυθμίσεων σε ένα κόσμο που αλλάξει με εκπληκτικές ταχύτητες. Η σύγχρονη εποχή απαιτεί τις νέες δεξιότητες, τα ποιοτικά εφόδια γνώσης και κρίσης, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στα συστήματα εκμάθησης. Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που εξελίσσεται, και βεβαίως, διατηρεί τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

Οι Τρεις Ιεράρχες έδωσαν τα πάντα στον αγώνα για την παιδεία. Στην ουσία έδωσαν τα πάντα στα παιδιά, στους αυριανούς πολίτες γιατί πάνω στην δική τους εκπαίδευση βασίζεται το μέλλον κάθε κοινωνίας. Αυτό το διαχρονικό μήνυμα το επαναλαμβάνω και σήμερα. Αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών μας.

Συγχαίρω την Ομοσπονδία Γονέων για την πρωτοβουλία της να οργανώσει την όμορφη αυτή εκδήλωση αλλά και την απόφασή της να τιμήσει αφυπηρετήσαντες δάσκαλους. Έτσι τιμούμε τα ελληνικά γράμματα αλλά έτσι τιμούμε και τους δασκάλους που αφιέρωσαν τη ζωή τους πάνω στην έδρα. Στους δασκάλους που αφυπηρέτησαν έχω να πω αυτά τα λόγια: να είστε περήφανοι που υπηρετήσατε την ελληνική παιδεία στην Κύπρο, να μείνετε κοντά στην παιδεία μας, η σοφία που έχετε αποκτήσει δεν ανήκει σε εσάς μόνο. Είναι συλλογικό μας κτήμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου