Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου στην αύξηση των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας εξέτασε σήμερα την αύξηση των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ύστερα από πρόταση της βουλευτού του ΔΗΚΟ Αθηνάς Κυριακίδου.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, ανέφερε ότι ήταν απαραίτητη η εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή, αφού παρατήρησε ότι υπήρξε μια κοινωνική απαίτηση για κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι ύστερα από τρία χρόνια λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων υπάρχει μεγάλο κενό στην νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα άσκησης αποτελεσματικού ελέγχου στην αύξηση των διδάκτρων. Είπε, επίσης, ότι εδώ και ένα χρόνο ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σχετική μελέτη για το πώς καλύπτονται αυτά τα κενά.

Πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να γίνει προσπάθεια επίλυσης του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος και ζήτησε από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να δείξουν μια αυξημένη κοινωνική ευαισθησία σε σχέση και με την οικονομική κρίση. Η κ. Κυριακίδου είπε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα πανεπιστήμια είναι κρατικά και όχι ιδιωτικά και ότι στην Κύπρο, στην προσπάθεια να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο σωστά εγκρίθηκε ο νόμος των ιδιωτικών πανεπιστημίων για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά που υπήρχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρόσθεσε ότι το κράτος θα πρέπει να έρθει αρωγός, να ενισχύσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε τα δίδακτρα να είναι ελκυστικά και να μην εξάγονται φοιτητές. Οπως ανέφερε, η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία εξάγει φοιτητές. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει ένα σχήμα οξύμωρο στην Κύπρο, αφού από τη μια «θέλουμε να την καταστήσουμε εκπαιδευτικό κέντρο και από την άλλη εμείς ως κράτος δεν στηρίζουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και θέλουμε να εξάγουμε του φοιτητές μας». Δήλωσε ακόμα ότι στοιχίζει λιγότερο να σπουδάζει κάποιος στην Αγγλία απ’ ό,τι στην Κύπρο και ότι το μέσο κόστος των διδάκτρων σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι 9000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου