Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

4+1 προτάσεις για πρόληψη και περιορισμό των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Ακρούντα δεν πρέπει να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει μόνο τις Αρχές που εμπλέκονται στο έργο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αλλά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ο αυξημένος κίνδυνος από τις πυρκαγιές, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να τεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα όλων μας, αφού δυστυχώς, κάθε χρόνο καταμετρούμε ανυπολόγιστες ζημιές και καταστροφές. Kατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησα στην Ακρούντα, διαπίστωσα από κοντά τον πόνο και το δράμα των κατοίκων της περιοχής που λίγες μέρες πριν αντίκρισαν τις περιουσίες τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να μετατρέπονται σε κάρβουνο και στάχτη.

Η προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τον ανθρώπινο παράγοντα, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Δασών, ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών προκαλείται από ανθρώπινες πράξεις, κυρίως από αμέλεια και έλλειψη προσοχής. Την τελευταία δεκαετία, 73% των πυρκαγιών οφείλονταν στον ανθρώπινο παράγοντα και μόλις 12% σε φυσικά αίτια. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την αμείλικτη πραγματικότητα, αλλά και τα νέα καιρικά δεδομένα που δημιουργούνται σε όλο τον πλανήτη, επιβάλλεται η λήψη μέτρων για ενίσχυση των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων με σκοπό τον έλεγχο της πορείας της φωτιάς και την ευκολότερη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, η δημιουργία αγροτικών και περιφερειακών πυροσβεστικών σταθμών για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη επέμβαση, η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων προσδιορισμού κινδύνου και εντοπισμού φωτιάς, η δημιουργία ελικοδρομίων με σκοπό την μεταφορά τραυματιών, προσωπικού και εφοδίων, αποτελούν μερικά από τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προσπάθεια μείωσης των κινδύνων.

Εφόσον, όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών προκαλείται από ανθρώπους, το πρώτο βήμα στην πρόληψή τους θα πρέπει να είναι η διαφώτιση, η εκπαίδευση και η κινητοποίηση των πολιτών για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια. Η ενημέρωση δεν πρέπει να είναι αποσπασματική αλλά συνεχής. Θα πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο και να ενισχύεται με διάφορες καμπάνιες, εκδηλώσεις, σεμινάρια, ακόμη και ενημερωτικές εκπομπές ή διαφημίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το δάσος έχει ανυπολόγιστη αξία για τον άνθρωπο. Είναι πηγή ζωής. Οι δασικές πυρκαγιές δεν έχουν καταστροφικές συνέπειες μόνο στο οικοσύστημα, αλλά και στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, αφού το κόστος των πυρκαγιών για το 2009, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, υπολογίζεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, κράτος και πολίτες έχουμε υποχρέωση να εμπλακούμε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια και να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις πυρκαγιές και κατ’ επέκταση τις καταστροφικές συνέπειες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου