Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Σε ανθρώπινη αμέλεια και έλλειψη προσοχής οφείλεται η πλειοψηφία των δασικών πυρκαγιών

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Ακρούντα δεν πρέπει να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει μόνο τις δυνάμεις που εμπλέκονται στο έργο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αλλά το σύνολο και του πολιτικού κόσμου και των πολιτών. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο με την έναρξη του καλοκαιριού, στη διάρκεια του οποίου δυστυχώς καταμετρούμε κάθε χρόνο τις βαριές απώλειες και καταστροφές από τις πυρκαγιές, πρέπει να τεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα όλων μας.

Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησα στην Ακρούντα, διαπίστωσα από κοντά τον πόνο και το δράμα των κατοίκων της περιοχής που πριν λίγες μέρες έβλεπαν τις περιουσίες τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να μετατρέπονται σε άμορφες μάζες, σε κάρβουνο και στάχτη. Πραγματοποίησα κάποιες επαφές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και εξασφάλισα κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τα οποία θα ήθελα να σας ενημερώσω. Δυστυχώς, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η Λεμεσός είχε το 2009 θλιβερή πρωτιά σ’ αυτό το επίπεδο με αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αν και ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών για το 2009 παρουσίασε μείωση σε σχέση με το 2008, ο αριθμός των πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο παρουσίασε αύξηση.

Επίσης, αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των πυρκαγιών στις αγροτικές περιοχές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά τους μήνες του καλοκαιριού. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών προκλήθηκε από ανθρώπινες δραστηριότητες και ένα μικρό ποσοστό από φυσικά αίτια. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Δασών, το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών προέρχεται από αμέλεια και έλλειψη προσοχής. Συγκεκριμένα κατά την δεκαετία 2000 – 2009, μόνο το 12% των πυρκαγιών οφειλόταν σε φυσικά αίτια ενώ 73% των πυρκαγιών οφειλόταν στον ανθρώπινο παράγοντα. Το υπόλοιπο 15% οφειλόταν σε άγνωστες αιτίες.

Γνωρίζοντας τα αίτια των δασικών πυρκαγιών μπορούμε να πάρουμε και τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψή τους. Στα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνονται αυτά που γίνονται για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές, αλλά και αυτά που προσπαθούν να μειώσουν το μέγεθος της καταστροφής.

1. Διαφώτιση Πολιτών: εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών προκαλείται από ανθρώπους, το πρώτο βήμα στην πρόληψή τους θα πρέπει να είναι η διαφώτιση, εκπαίδευση και κινητοποίηση των πολιτών για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια. Η ενημέρωση δεν πρέπει να είναι αποσπασματική αλλά συνεχής. Θα πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο και να ενισχύεται με διάφορες καμπάνιες, εκδηλώσεις, σεμινάρια, ακόμη και ενημερωτικές εκπομπές ή διαφημίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

2. Κατασκηνωτικοί Χώροι: Βελτίωση και Αναβάθμιση των Κατασκηνωτικών Χώρων έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται περισσότερο οι χώροι και να μειώνεται ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος δασών, 16% των πυρκαγιών οφείλεται σε εκδρομείς.

Πέραν όμως από τον τομέα της διαφώτισης του κοινού και της βελτίωσης και αναβάθμισης των κατασκηνωτικών χώρων, το κράτος χρειάζεται να αναπτύξει δράση και σε άλλους τομείς προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός πυρκαγιών αλλά και το μέγεθος της καταστροφής τους όπως:

1. Τεχνολογία: Εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων προσδιορισμού κινδύνου και εντοπισμού φωτιάς για αμεσότερη επέμβαση.

2. Αντιπυρικές Ζώνες και Δασικοί Δρόμοι: Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων με σκοπό να ελέγχεται η πορεία της φωτιάς και να μπορούν να έχουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα. Σε επίσκεψη που πραγματοποίησα πρόσφατα στο χωριό Αγρίδια, οι κάτοικοι της περιοχής τόνισαν την ανάγκη το κράτος να προχωρήσει σε επίταξη και απαλλοτρίωση της γης προκειμένου να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και δασικοί δρόμοι έτσι ώστε να προστατευθεί τόσο το δάσος αλλά και οι περιουσίες των κατοίκων.

3. Ελικοδρόμια: Δημιουργία ελικοδρόμιων με σκοπό να μεταφέρουν τραυματίες, προσωπικό και εφόδια κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς.

4. Καθαριότητα: Εργασίες που περιλαμβάνουν τον καθαρισμό από κλαδιά, της βλάστησης, εύφλεκτων υλικών κατά μήκος του οδικού δικτύου καθώς επίσης και τον έλεγχο τον σκυβαλότοπων. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου γιατί παρόλο που βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη περίοδο, η Επαρχιακή Διοίκηση, δεν έχει ακόμα εξετάσει εάν και κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί από τις κοινότητες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες που υπέδειξε η πυροσβεστική. Βρισκόμαστε στο μήνα Ιούνιο, και ακόμα εκκρεμούν συναντήσεις προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα. Πρέπει να είμαστε προμηθείς, αγαπητοί φίλοι, να προλαβαίνουμε τις πυρκαγιές και όχι να βλέπουμε τη πατρίδα μας να καίγεται από επιπόλαιες συμπεριφορές. Είναι εύκολο και απλό να διανέμουμε οδηγίες πρόληψης στο χαρτί. Κάποιοι όμως, οφείλουν να εποπτεύουν σωστά.

5. Αγροτικοί και Περιφερειακοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί: Η δημιουργία αγροτικών και περιφερειακών πυροσβεστικών σταθμών για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη επέμβαση καθώς και για αποφόρτιση των υπολοίπων πυροσβεστικών σταθμών πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Για παράδειγμα στην επαρχία Λεμεσού υπάρχει επιτακτική ανάγκη η δημιουργία αγροτικού σταθμού στις περιοχές Μονής και Πισσουρίου ως επίσης, και περιφερειακού σταθμού στη περιοχή Μονιάτη – Σαϊττά. Θα υπάρχει αποκέντρωση και πιο άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση.

Το δάσος έχει ανυπολόγιστη αξία για τον άνθρωπο και είναι πηγή ζωής. Οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών δεν έχουν μόνο καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και το οικοσύστημα, αλλά και στο κοινωνικό και οικονομικό τομέα αφού το κόστος από τις πυρκαγιές για το 2009 υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, το κράτος έχει υποχρέωση να προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον αλλά και να μειώσει τα κονδύλια που διατίθενται κάθε χρόνο σε αποζημιώσεις και καταστροφές.

Αναμφίβολα σ’ αυτή την προσπάθεια διαφώτισης του κοινού, πολύ σημαντική θα είναι και η συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζω και δημόσια τις ευχαριστίες μου προς όλους εσάς που ήρθατε εδώ σήμερα καθώς και την ευαρέσκεια μου προς όλους τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τη βοήθειά τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος.

Συμβουλές προς τους πολίτες:
Για να μην προκληθεί πυρκαγιά στο δάσος ή στους αγρούς:
Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο.
Να αποφεύγετε τις υπαίθριες εργασίες (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες, κ.α.), που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Να μην αφήνετε σκουπίδια ή γυάλινα αντικείμενα (μπουκάλια, υπολείμματα πετρελαιοειδών και χρωμάτων, κ.α.) στο δάσος, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη.
Να μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα στην ύπαιθρο.

Για να προστατεύσετε το σπίτι σας από μια δασική-αγροτική πυρκαγιά:
Κλαδεύετε τα δέντρα γύρω από το σπίτι, ώστε τα κλαδιά τους να μην αγγίζουν τους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια.
Καθαρίζετε τακτικά την αυλή, τη στέγη και τις υδρορροές από σκουπίδια, ξερά φύλλα, κλαδιά και πευκοβελόνες.
Καλύψτε τις καμινάδες και τα παράθυρα με λεπτό μεταλλικό σύρμα (σήτα), ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
Αποθηκεύετε τα καυσόξυλα μακριά από το σπίτι σε κλειστούς χώρους.
Να αποθηκεύετε τα εύφλεκτα υλικά σε μεταλλικά δοχεία.
Τοποθετήστε στην αυλή τουλάχιστον μία βρύση με σωλήνα ποτίσματος, που να καλύπτει όλους τους χώρους, σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Προμηθευτείτε δύο τουλάχιστον πυροσβεστήρες για την προστασία του σπιτιού.
Περιμετρικά του σπιτιού να υπάρχει γρασίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου