Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Το δημογραφικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα

Η δημόσια συζήτηση γύρω από το φαινόμενο της υπογεννητικότητας εντείνεται τα τελευταία χρόνια αφού το πρόβλημα αρχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ακόμη και για το ίδιο το μέλλον της Κύπρου. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά αρκετούς τομείς της κοινωνίας, όπως η οικονομία και η εργασία. Το γεγονός ότι το σημερινό ποσοστό γονιμότητας στην Κύπρο βρίσκεται στο 1.44 καταδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος αν αναλογιστεί κανείς ότι το ελάχιστο ποσοστό για αναπλήρωση του πληθυσμού είναι 2.1. Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας κατέδειξε ότι η Κύπρος μαζί με πέντε ακόμη ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην πιο επικίνδυνη ζώνη, με το μέλλον να είναι ακόμη πιο δυσοίωνο γεγονός που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτα προβλήματα στον δημογραφικό χάρτη του νησιού.

Οι αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, όπως το υψηλό κόστος ζωής, το καταναλωτικό πνεύμα και η έλλειψη χρόνου, είναι μερικά από τα βασικότερα αίτια του προβλήματος. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών, η αποδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, η αύξηση της μέσης ηλικίας σύναψης γάμου και ο μεγάλος αριθμός διαζυγίων.

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα και ασπιρίνες. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πρότασης, μέσα από τα νέα δεδομένα, που θα αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι απολύτως αναγκαία. Η δημιουργία του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής πολιτικής, αποτελεί ένα καλό βήμα προς τα εμπρός, παραμένουν όμως πολλά που πρέπει να γίνουν για την οικοδόμηση ουσιαστικής δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής.

Το κράτος οφείλει να προχωρήσει τόσο στην παροχή κινήτρων για ενθάρρυνση της τεκνοποίησης όσο και στη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης της οικογένειας σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, με σκοπό όχι μόνο την αύξηση της γεννητικότητας αλλά και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των παιδιών. Η αύξηση των επιδομάτων, η παροχή υπηρεσιών φύλαξης και φροντίδας για παιδιά προσχολικής ηλικίας και οι διευκολύνσεις στον τομέα της εργασίας προς τις μητέρες αποτελούν ορισμένα μέτρα που θα λειτουργήσουν θετικά προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου