Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη στην εφημερίδα Σημερινή

Να σταματήσει να βάζει αυτογκόλ η ηγεσία του ΔΗΚΟ

Στο ΔΗΚΟ πρέπει να πάψουμε να βάζουμε αυτογκόλ, να ανασυνταχθούμε και να βγούμε οργανωμένα μπροστά, για το καλό και του τόπου και του κόμματος, επισημαίνει σε συνέντευξή της στη «Σ» η βουλευτής Λεμεσού του κόμματος Αθηνά Κυριακίδου.Η Αθηνά Κυριακίδου σημειώνει, ταυτόχρονα, ότι η «λύση» για όλα τα προβλήματα είναι η προσφυγή στα συλλογικά όργανα και ο σεβασμός των αποφάσεών τους. Παράλληλα, στέλνει «ηχηρό» μήνυμα προς την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, ότι η υπομονή και η ανοχή του ΔΗΚΟ δεν είναι ανεξάντλητες, καθώς, όπως σημειώνει, από πλευράς Κυβέρνησης δεν επιδεικνύεται πραγματική διάθεση για συνέχιση της συνεργασίας.


Σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις

Όπως δείχνουν οι τελευταίες αντιπαραθέσεις στο ΔΗΚΟ, κυρίαρχη διαφορά αναδεικνύεται η πολιτική προσέγγιση του Κυπριακού και η στήριξη στην πολιτική του Προέδρου Χριστόφια. Αν υπάρχουν δύο φιλοσοφίες και δύο σχολές σκέψης όσον αφορά το εθνικό πρόβλημα, πόσο ευεπίτευκτη είναι η εμπέδωση της ενότητας και η εκφορά ενιαίου πολιτικού λόγου;

Οι διαχρονικές θέσεις του κόμματος όσον αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι ξεκάθαρες και πολύ καλά γνωστές. Επομένως, οι δημόσιες αντιπαραθέσεις σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα είναι αχρείαστες. Ορισμένοι που διαφωνούν με την εκπεφρασμένη πολιτική του κόμματος, διαφωνούσαν και στο παρελθόν έχοντας ακραίες θέσεις, όταν στην προεδρία του κόμματος βρισκόταν ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος. Δεν είναι αρνητικό σε ένα κόμμα να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα των απόψεων.

Έτσι, αν ορισμένα στελέχη τυχόν διαφωνούν με τις διαχρονικές θέσεις του κόμματος ή/και θεωρούν ότι το κόμμα έχει ξεφύγει από τις θέσεις αυτές ή/και πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης, οφείλουν να το δηλώσουν ευθαρσώς και να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση στα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ, προκειμένου να μελετηθεί και να ληφθούν αποφάσεις. Ωστόσο, από τη στιγμή που λαμβάνονται αποφάσεις σε ένα κόμμα, έχουμε όλοι υποχρέωση να τις σεβόμαστε. Επομένως, ο σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις και η εκφορά ενιαίου πολιτικού λόγου αποτελεί μονόδρομο και ειδικότερα για την ηγεσία του κόμματος που έχει υποχρέωση να το διασφαλίσει. Η διγλωσσία και η έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του κόμματος προσκρούουν στην υπέρτατη αρχή της δημοκρατίας, που θέλει τη μειοψηφία να σέβεται την πλειοψηφία. Άλλωστε, αυτό επιβάλλει και η εύρυθμη λειτουργία ενός κόμματος.


Κουράστηκαν οι πολίτες

Αρκετές έρευνες παρουσιάζουν το ΔΗΚΟ με μειωμένη επιρροή στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα. Μια μερίδα στελεχών υποστηρίζουν ότι η απώλεια στα ποσοστά του κόμματος οφείλεται στην εσωστρέφεια και τη διγλωσσία. Άλλα στελέχη διατείνονται ότι η κύρια αιτία είναι η συνταύτιση θέσεων με την πολιτική Χριστόφια. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Κατ' αρχήν να τονίσω πως δεν θεωρώ ότι υπάρχει συνταύτιση απόψεων με την πολιτική του Προέδρου Χριστόφια στο εθνικό, από τη στιγμή που εμείς πάμπολλες φορές και ξεκάθαρα τονίσαμε τη διαφωνία μας. Θεωρώ ότι βασικότερος εχθρός του ΔΗΚΟ είναι η παρατεταμένη εσωστρέφεια και η διγλωσσία. Υπάρχει σοβαρός πολιτικός, που πιστεύει πως η εσωστρέφεια και η διγλωσσία σε ένα κόμμα δεν το ζημιώνουν; Οι πολίτες έχουν κουραστεί να βλέπουν το ΔΗΚΟ να εκπέμπει αυτή τη δυσάρεστη και απογοητευτική εικόνα τους τελευταίους μήνες. Αντί σοβαρών θέσεων και απόψεων σε όλο το φάσμα της πολιτικής μας ζωής, το ΔΗΚΟ απασχολεί την επικαιρότητα λόγω των δημοσίων αντιπαραθέσεων της ηγεσίας, το αλαλούμ θέσεων, την αλληλοϋπόσκαψη, ακόμη και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση.

Είναι γεγονός πως αρκετές έρευνες παρουσιάζουν το ΔΗΚΟ να έχει μειωμένη επιρροή στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα. Παράλληλα, οι ίδιες έρευνες παρουσιάζουν τους αποστασιοποιημένους ψηφοφόρους του κόμματος να απέχουν, αλλά να μη μετακινούνται σε άλλους πολιτικούς χώρους. Εδώ είναι η ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος, να ανατρέψει αυτή την αρνητική εικόνα, να σταματήσει να βάζει αυτογκόλ, και να προσδώσει στο κόμμα μας τη χαμένη του αξιοπιστία και στους ψηφοφόρους του την αξιοπρέπεια και την περηφάνια τους. Ο τόπος χρειάζεται ένα ΔΗΚΟ ενωμένο και ισχυρό, ένα ΔΗΚΟ ρυθμιστή της πολιτικής ζωής του τόπου. Ένα ΔΗΚΟ ικανό να προασπιστεί τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού Ελληνισμού.


«Πολιτικός κανιβαλισμός»

Πώς ερμηνεύετε την πρόσφατη ανακίνηση θέματος υπονόμευσης του Μάριου Καρογιάν; Πρόκειται για εντεινόμενη αντιπαράθεση των δύο πόλων στο ΔΗΚΟ ή για ενέργεια στη βάση προσωπικών πολιτικών, με στόχο τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;

Προσωπικά με ενοχλεί η υπονόμευση και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση που συμβαίνουν στην πολιτική. Αποτελεί πολιτική ανανδρία να υποσκάπτεις και να κυκλοφορείς μηνύματα κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία. Υπήρξαμε όλοι θύματα αυτού του «πολιτικού κανιβαλισμού». Ευτυχώς, ο λαός μας ωρίμασε και τέτοια φαινόμενα τα απορρίπτει. Οι φίλοι, τα μέλη, τα στελέχη και η ηγεσία του κόμματος οφείλουμε να θωρακίσουμε το κόμμα μας, και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να υποσκάπτει τους θεσμούς μας. Δεν πιστεύω πως οι οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις ή/και η άσκηση προσωπικών πολιτικών ωφελούν το κόμμα ή πρόσωπα, αλλά η συνέπεια, η παρουσία και το έργο του κόμματος και του καθενός από εμάς. Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο πολιτικό αισθητήριο της κοινωνίας.


Ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση έχει όλη η ηγεσία

Στην πρόσφατη επιστολή σας προς την ηγεσία του ΔΗΚΟ, είστε επικριτική με το σύνολο της ηγεσίας του ΔΗΚΟ. Πρόκειται για διαφοροποίησή σας σε σχέση με προηγούμενες θέσεις σας;

Στην πρόσφατη επιστολή μου προς τον πρόεδρο του κόμματος και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου δεν έπραξα τίποτα περισσότερο από την κομματική μου υποχρέωση, να μεταφέρω όσα εισπράττω και όσα αφουγκράζομαι από τη βάση του κόμματος καθημερινά. Δηλαδή, την αγωνία, τον πόνο και τη στεναχώρια του κόσμου για την εικόνα που εκπέμπει το κόμμα μας τον τελευταίο καιρό, και για την ανάγκη ν’ αλλάξουμε μυαλά. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο του κόμματος, για να μεταφέρω τις απόψεις μου και τις εισηγήσεις μου στα διάφορα θέματα.

Επιστολές απέστειλα και στους δύο ιστορικούς ηγέτες του κόμματός μας, τους αείμνηστους Σπύρο Κυπριανού και Τάσσο Παπαδόπουλο, όσες φορές έκρινα ότι όφειλα να παρέμβω. Ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση έχει όλη η ηγεσία. Ο Πρόεδρος του κόμματος έχει την ευθύνη οικοδόμησης των συνθηκών ενότητας, παράλληλα, όμως, τα φαινόμενα αναρχίας πρέπει να εξαλειφθούν. Επίσης, πρέπει να διασαφηνίσουμε τη σχέση του κόμματός μας με το Προεδρικό. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι τα περιθώρια της υπομονής και της ανοχής μας δεν είναι ανεξάντλητα, αφού από πλευράς Κυβέρνησης δεν έχουμε δει πραγματική διάθεση για συνέχιση της συνεργασίας.


Ξυπνητήρι που πρέπει να μας αφυπνίσει οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το ΔΗΚΟ θα παρουσιάσει μείωση των ποσοστών του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, γεγονός που καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη την απώλεια κάποιων βουλευτικών εδρών. Πόσο σας προβληματίζει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο; Τι πρέπει να πράξετε, ως κομματικός σχηματισμός, ώστε να περιοριστεί το εύρος των απωλειών;

Οι δημοσκοπήσεις απεικονίζουν τα σημερινά δεδομένα και στο ΔΗΚΟ πρέπει να τις εκλάβουμε ως ξυπνητήρι που θα μας αφυπνίσει για να αλλάξουμε μυαλά, να πάψουμε να βλέπουμε πίσω μας και ν’ αρχίσουμε ξανά, να ατενίζουμε το μέλλον. Ν’ ανοίξουμε τις πόρτες στους πολίτες, ΔΗΚΟϊκούς και μη. Να τους κάνουμε να νιώσουν ότι αυτό το κόμμα είναι δίπλα τους, γνοιάζεται, πολεμά για τα δίκαιά τους και έχει όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Έχουμε δέκα μήνες μπροστά μας και προσωπικά είμαι αισιόδοξη για την πορεία του κόμματός μας. Διότι, αυτό που πρώτιστα πρέπει να μας καίει είναι να πάει το κόμμα μπροστά και να είναι ενωμένο.

Το ποσοστό του κόμματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Το ΔΗΚΟ οφείλει να παραμείνει ρυθμιστής της πολιτικής ζωής του τόπου και πρέπει να πορευθεί προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη βάση τριών αξόνων. Πρώτος άξονας: Βάθεμα της δημοκρατίας στο κόμμα μας, δηλαδή τακτικές συνεδρίες των συλλογικών οργάνων, μακριά από φαινόμενα διαρροών. Δεύτερος άξονας: Σεβασμός και υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων του κόμματος, προκειμένου να επιτευχθεί ενιαίος πολιτικός λόγος. Τρίτος άξονας: παραγωγή ανθρωποκεντρικής πολιτικής σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής.


Η ενότητα δεν οικοδομείται μ’ ετσιθελισμό και αλαζονεία

Ποια η άποψή σας για την ενότητα, όπως την εννοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο με προβληματίζει και με στεναχωρεί ιδιαίτερα. Έχουμε συγχύσει τον κόσμο. Τον έχουμε απογοητεύσει. Τον απομακρύνουμε ολοένα και περισσότερο από την πολιτική. Την απάντηση στην ερώτησή σας την έχει δώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όταν πρόσφατα δήλωσε ότι τη βασική ευθύνη για τη δημιουργία πραγματικού κλίματος ενότητας έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προσωπικά, αναμένω από τον Πρόεδρο Χριστόφια να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ενότητα οικοδομείται πάνω στο σεβασμό του άλλου, πολύ περισσότερο όταν ο άλλος είναι συνεταίρος σου. Οικοδομείται πάνω στη διαβούλευση πριν από τη λήψη αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναμένει από εμάς να υιοθετήσουμε και στηρίξουμε προειλημμένες αποφάσεις και προτάσεις. Το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να επωμισθεί ακόμη και κόστος από κυβερνητικές αποφάσεις, αρκεί να συμμετέχει στη λήψη τους. Η ενότητα δεν οικοδομείται, αντιθέτως συνθλίβεται από τον ετσιθελισμό και την αλαζονεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου