Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Καταστροφή Γεωργικών Καλλιεργειών από το Έντομο Αψολούτα στις κοινότητες Παρεκκλησιά και Πύργο

Χιλιάδες τόνοι ντομάτες, ως και άλλα σολανώδη, καταστράφηκαν φέτος από το έντομο «tuta absoluta» (φυλλορύκτη), πλήττοντας ανεπανόρθωτα τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τους τελευταίους, το έντομο αυτό αναπαράγεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν μπορεί να εξολοθρευτεί με φάρμακο. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Γεωργίας προσπαθεί να εκτρέψει άλλο έντομο για να αντιμετωπίσει τον φυλλορύκτη.

Για το θέμα η βουλευτίνα του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ρώτησε τον υπουργό Γεωργίας, Δημήτρη Ηλιάδη, με ποιο τρόπο το κράτος θα αντιμετωπίσει το έντομο και κατά πόσο θα αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Απαντώντας ο κ. Ηλιάδης αναφέρει ότι ο φυλλορύκτης Tuta asboluta (Lepidoptera: Gelechiidae) είναι ένα καταστροφικό έντομο που προσβάλλει κυρίως την ντομάτα, ενώ προσβάλλει επίσης την πατάτα, τη μελιτζάνα, την πιπεριά και άλλα σολανώδη. Καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1970 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ το 2007 έγινε η πρώτη επίσημη αναφορά εντοπισμού του εντόμου στην Ισπανία. Σήμερα, το έντομο έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 23 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον κ. υπουργό, στην Κύπρο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 26 Νοεμβρίου 2009 σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια ντομάτας στην επαρχία Λεμεσού και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Με τον εντοπισμό του εντόμου στην Κύπρο, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Τμήμα Γεωργίας έθεσαν σε λειτουργία πρόγραμμα ενημέρωσης, με διοργάνωση διαλέξεων σε γεωπόνους και παραγωγούς σε όλη την Κύπρο, ενώ με ανακοινώσεις στον ημερήσιο τύπο, το περιοδικό ‘Αγρότης', το τηλεοπτικό πρόγραμμα ‘Ύπαιθρος' και το ραδιόφωνο ενημερώνουν τους γεωργούς για την ύπαρξη του εντόμου, τη βιολογία του και τους τρόπους αντιμετώπισής του (π.χ. καλλιεργητικές φροντίδες, ψεκασμοί, κλπ.).

Ο κ. Ηλιάδης αναφέρει επίσης ότι στο εντομοτροφείο του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών άρχισε η εκτροφή του Tuta asboluta, καθώς και του ωφέλιμου εντόμου Macrolophus caliginosus, με σκοπό τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του ωφέλιμου εντόμου για αντιμετώπιση του φυλλορύκτη, ενώ διεξάγονται επίσης μελέτες που αφορούν τη βιολογία του εντόμου.

Όπως προαναφέραμε, ο φυλλορύκτης «tuta absoluta» έχει εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην παραγωγή κυρίως ντομάτας. Το πρόβλημα υπάρχει και στην Ελλάδα, με τις αρμόδιες αρχές της χώρας να προβαίνουν σε ενημέρωση των αγροτών για αντιμετώπιση του εντόμου Tuta Absoluta.

Πιο οξύ το πρόβλημα παρουσιάζεται στην Κρήτη, όπου επιστήμονες μεταφέρουν στους αγρότες τη γνώση και τις εμπειρίες τους από τις προσπάθειες αντιμετώπισης του εντόμου. Όπως δημοσιεύει ο αθηναϊκός Τύπος, με εντολή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου και άλλων Μεσογειακών χωρών για την ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το καταστροφικό έντομο.


Μορφολογία - βιολογία

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι αγρότες της Ελλάδας, το έντομο Tuta absoluta από το 2004 περιλαμβάνεται στον κατάλογο Α1 (με αριθμό 321) των εχθρών καραντίνας του EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization) για τους οποίους ισχύουν ειδικά φυτοϋγειονομικά μέτρα.

Κατάγεται από την Αφρική και η αντιμετώπισή του είναι πολύ δύσκολη. Είναι ένα μικρό έντομο μήκους 5-7 χιλ. και άνοιγμα φτερών γύρω στα 10 χιλ. Έχει χρώμα ανοιχτού γκρι, ενώ φέρει βούλες στα φτερά του. Η προνύμφη του έχει κίτρινο χρώμα. Το έντομο έχει έως και 12 γενεές ανά έτος, κάτι που κάνει την αντιμετώπισή του εξαιρετικά δαπανηρή. Το ενήλικο θηλυκό ωοτοκεί στην κάτω επιφάνεια των φύλων, σε νεαρούς βλαστούς και στους ποδίσκους των ανθοταξιών. Γεννά έως και 250 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για την εκκόλαψη απαιτούνται 4-6 μέρες και η προνύμφη εισχωρεί στο φύλλο και προκαλεί ακανόνιστες στοές, ακόμα στοές προκαλεί σε ποδίσκους και οφθαλμούς. Το έντομο διαχειμάζει είτε στο στάδιο του ωού, είτε της νύμφης, είτε σαν ακμαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου