Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Φιλελεύθερος

Η όποια διασύνδεση κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να λάβει μορφή πάρε-δώσε που θα καταστήσει την πλευρά μας υπαναχωρούσα. Η διασύνδεση, τονίζει σε συνέντευξή της στον «Φ» η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, θα πρέπει να γίνεται στη βάση της διεκδικητικότητας και της αυστηρής πίστης σε αρχές.

Περαιτέρω η βουλευτής εκφράζει την ελπίδα «οι προτάσεις του Προέδρου να υποβλήθηκαν μέσα από τη συνειδητοποίηση των αδυναμιών της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης τακτικής και όχι απλώς για να περιοριστούν οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες στο εσωτερικό μέτωπο».

Ακόμα η κ. Κυριακίδου προειδοποιεί ότι τυχόν αποδοχή της πρότασης του Δημοκρατικού Συναγερμού για μια Διεθνή Διάσκεψη, υπό τον μανδύα της διεύρυνσης των συνομιλιών, θα οδηγούσε στην επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, γεγονός που θα ήταν επικίνδυνο για την δική μας πλευρά. Τέλος σημειώνει πως κάθε βήμα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύεται από ένα θετικό βήμα στο Κυπριακό.


Ελπίζουμε πως οι προτάσεις του Προέδρου υποβλήθηκαν μέσα από τη συνειδητοποίηση των αδυναμιών τής μέχρι σήμερα ακολουθούμενης τακτικής

Πώς σχολιάζετε το τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό;

Κάθε κίνηση και πρωτοβουλία της πλευράς μας, πρέπει να έχει ως αντικειμενικό σκοπό την άρση της κατοχής και ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της τουρκικής πολιτικής, που στοχεύει στην αποενοχοποίηση της Άγκυρας και στην εδραίωση της διχοτόμησης. Έχοντας αυτά στο μυαλό μας, πρέπει να λειτουργούμε διεκδικητικά, έγκαιρα και προληπτικά. Είναι γεγονός, πως το εθνικό μας πρόβλημα εισέρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην επόμενη έκθεσή του περί τα τέλη του έτους, ενδέχεται να καταλογίσει ευθύνες εκεί και όπου θεωρεί ότι υπάρχουν ή να κηρύξει το κυπριακό πρόβλημα άλυτο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπό τις περιστάσεις, το πακέτο προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό μας βρίσκει σύμφωνους αφού μέρος του, είναι αποτέλεσμα των πιέσεων και των απαιτήσεων που το ΔΗΚΟ εξέφρασε επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό. Θεωρώ πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση στη βάση δύο αξόνων. Πρώτο, στην επαναδιαμόρφωση τής μέχρι τώρα τακτικής μας, υιοθετώντας μια πιο διεκδικητική πολιτική και δεύτερο, στην οικοδόμηση ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Ο συνδυασμός των δύο θα δώσει τη δυνατότητα στην πλευρά μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους επερχόμενους κινδύνους. Ελπίζουμε ωστόσο, πως οι προτάσεις του Προέδρου υποβλήθηκαν ακριβώς μέσα από τη συνειδητοποίηση των αδυναμιών τής μέχρι σήμερα ακολουθούμενης τακτικής και διαδικασίας και όχι απλώς για να περιοριστούν οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες στο εσωτερικό μέτωπο.


Διασύνδεση κεφαλαίων χωρίς υπαναχωρήσεις στη βάση της διεκδικητικότητας

Πώς κρίνετε το πρώτο μέρος των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια για διασύνδεση της συζήτησης των κεφαλαίων περιουσιακού, εδαφικού και εποίκων, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων;

Το ΔΗΚΟ τόνισε επανειλημμένα την ανάγκη αλλαγής της διαπραγματευτικής τακτικής της πλευράς μας προκειμένου να επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε ζητήματα όπως το περιουσιακό, το εδαφικό και ο εποικισμός, ώστε να αναδειχθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας επί της ουσίας του Κυπριακού και να ασκηθούν σε αυτήν οι απαραίτητες πιέσεις ώστε να αλλάξει η στάση της. Είναι γεγονός, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επικεντρώθηκε για δύο και πλέον χρόνια στο θέμα της διακυβέρνησης, χωρίς να διαπραγματευτεί ταυτόχρονα τη διακυβέρνηση με το περιουσιακό και το εδαφικό ή τη διακυβέρνηση με το θέμα των εποίκων, ή το θέμα των εποίκων με το περιουσιακό και το εδαφικό, πράγμα που έπρεπε να πράξει εδώ και καιρό. Όμως, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η όποια διασύνδεση κεφαλαίων δεν πρέπει να λάβει μορφή πάρε-δώσε που θα καταστήσει την πλευρά μας υπαναχωρούσα. Η διασύνδεση πρέπει να γίνεται στη βάση της διεκδικητικότητας και της αυστηρής πίστης σε αρχές.


Κάθε βήμα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύεται από ένα θετικό βήμα στο Κυπριακό

Συμφωνείτε με την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με αντάλλαγμα το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη εμπορίου με τους Τουρκοκύπριους;

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας πρέπει να αξιοποιείται με τρόπο που να αποδίδει άμεσα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας. Κάθε βήμα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύεται από ένα θετικό βήμα στο Κυπριακό. Σε αυτό το πνεύμα πρέπει να κινούνται οι προτάσεις μας και αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι στην πράξη αυτό ακριβώς θα ισχύσει, χωρίς καμία παρέκκλιση. Σημειώνω ακόμη ότι η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για την Αμμόχωστο βασίζεται στην πρόταση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να εμπορεύονται τα προϊόντα τους.

 
Διεθνής Διάσκεψη μόνο για τη διεθνή πτυχή του εθνικού μας προβλήματος

Το τρίτο μέρος της πρότασης του Προέδρου Χριστόφια, που αφορά τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Μάλιστα, κάποιοι πολιτικοί εκτίμησαν πως η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης μπορεί να αποτελέσει τον πρόδρομο για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Τι πιστεύετε εσείς;

Η σύγκληση μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό κρύβει κινδύνους για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία εάν δεν πραγματοποιηθεί στη σωστή βάση και στον κατάλληλο χρόνο. Δηλαδή, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρέπει να φτάσουν σε συμφωνημένη λύση σε όλα τα κεφάλαια που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, και θα εκκρεμούν μόνο τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που αποτελούν τη διεθνή πτυχή του εθνικού μας προβλήματος. Επίσης, σε αυτήν πρέπει να συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία. Μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να συγκληθεί μια Διεθνής Διάσκεψη διαφορετικά το ΔΗΚΟ δεν θα συναινέσει. Θεωρούμε αυτονόητο ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτσι αντιλαμβάνεται την όποια Διεθνή Διάσκεψη και δεν πρόκειται να αποδεχθεί οτιδήποτε διαφορετικό. Θα ήθελα όμως να εκφράσω την απαρέσκεια μου για την πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού περί σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης, υπό τον μανδύα της διεύρυνσης των συνομιλιών, προκειμένου να συζητηθούν και οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, γεγονός που θα ήταν επικίνδυνο για τη δική μας πλευρά.


Μόνο η ΕΕ μπορεί να ελέγξει την Τουρκία

Σε προηγούμενη τοποθέτησή σας, είχατε τονίσει τον σημαντικό ρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει σε μια Διεθνή Διάσκεψη για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων…

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια Διεθνή Διάσκεψη για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων μπορεί να είναι καθοριστικός. Έχω την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτό τον τομέα καθώς δεν λειτουργεί ως να είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τους γνωστούς περιορισμούς και συσχετισμούς (βέτο Μονίμων Μελών), ούτε ως μια χώρα, όπως η Τουρκία που παραβίασε κατάφωρα τη Συνθήκη Εγγύησης. Είναι σημαντικό να δώσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια τέτοια διάσκεψη, καθώς το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, συνδέεται πλήρως με την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρες μέλους της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο σε σχέση με την εφαρμογή μιας λύσης με απόφαση σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, που να είναι δεσμευτική και για την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη χώρα. Επιπλέον, τα θεσμικά της όργανα, μπορούν να στηρίξουν μια συμφωνία μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες όπως η συνεχής αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυρώσεις από το Συμβούλιο για όποιον δεν υλοποιεί τα συμφωνηθέντα. Σήμερα, μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη θεσμική δυνατότητα να ελέγξει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, κάτι που, δυστυχώς, δεν μπόρεσε, ούτε μπορεί να κάνει ο ΟΗΕ ή το Συμβούλιο Ασφαλείας εδώ και 36 χρόνια.


Δεν αμφέβαλλα ότι τελικά θα υπέγραφε ο Πρόεδρος

Τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε τους νόμους για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών στο 63ο έτος…
 
Δεν αμφέβαλλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπέγραφε τους συγκεκριμένους νόμους. Αυτές οι ρυθμίσεις εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και ήμουν βέβαιη ότι παρά τις αρχικές αντιδράσεις, ο Πρόεδρος τελικά θα συναινούσε. Ωστόσο, θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου για την αναφορά του Προέδρου στην επιστολή με την οποία ανέπεμψε τους νόμους, στην οποία αναφέρει ότι άνθρωποι που βρίσκονται στις ηλικίες 61 - 63 χρόνων διακατέχονται από πνευμα τική και σωματική κόπωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου