Ξεχωριστές συναντήσεις με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ πραγματοποίησε την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010, η Επιτροπή Παιδείας του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν τα διάφορα θέματα που απασχολούν τόσο τον κλάδο των εκπαιδευτικών όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα.
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έδωσαν γραπτώς και επεξήγησαν τις θέσεις και τις εισηγήσεις τους σε σχέση με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, επικεντρώθηκαν σε ουσιώδεις πυλώνες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η τελική διαμόρφωση των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων και η ενοποίηση της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σε σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναφέρθηκαν στο θέμα της στελέχωσης των σχολείων, ιδιαίτερα αυτών της υπαίθρου, καθώς επίσης και στο μη επαναδιορισμό 152 έκτακτων εκπαιδευτικών.
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ευχαρίστησαν το ΔΗΚΟ για την διαχρονική και ουσιαστική στήριξη που τυγχάνουν. Η Βουλευτής και Επίτροπος Παιδείας του ΔΗΚΟ, κα. Αθηνά Κυριακίδου, επαναβεβαίωσε τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος προς της εκπαιδευτικές οργανώσεις και ανέφερε ότι αρκετά από τα αιτήματα, τις εισηγήσεις και τους σχεδιασμούς των εκπαιδευτικών οργανώσεων, χρήζουν άμεσης επίλυσης και ορισμένα άλλα μελέτης και διαλόγου για επίλυση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην στελέχωση των σχολείων αναφέροντας ότι το κόστος της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να το επωμιστεί η παιδεία και ειδικότερα τα σχολεία της υπαίθρου, και ότι θα ζητήσει από τον Υπουργό να προχωρήσει σε παρεκκλίσεις προκειμένου αυτά τα σχολεία να ενισχυθούν. Τελειώνοντας, η κα. Κυριακίδου, αναφέρθηκε στην αδρανοποίηση και υποβάθμιση των Συμβουλίων Παιδείας.
Στη συνέχεια συνεδρίασε η Επιτροπή Παιδείας του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που απασχολούν την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στη συνεδρία διαπιστώθηκε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση της Εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης καθώς επίσης και έλλειψη προγραμματισμού. Τονίστηκε ότι οδηγούμαστε σε πειραματική εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων από φέτος και ολοκληρωτικά από τον Σεπτέμβριο του 2011, χωρίς τα αναγκαία εγχειρίδια, χωρίς τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στήριξη, και χωρίς της απαραίτητες δομές επίβλεψης και αξιολόγησης της εφαρμογής των αναλυτικών προγραμμάτων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αλλοπρόσαλλη αντιμετώπιση της ενοποίησης Μέσης Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σε σημείο που η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση μένει μετέωρη στ’ όλο εγχείρημα της εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η Επιτροπή Παιδείας του ΔΗΚΟ ζητά άμεσα σύγκλιση των Συμβουλίων, Δημοτικής και Μέσης και Ανώτατης Εκπαίδευσης για ουσιαστικό διάλογο και λήψη τελικών αποφάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου