Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ακτινοθεραπευτικό Λεμεσού = Έργο Ζωής

Το επίπεδο υγείας των πολιτών ενός κράτους καταδεικνύει και το επίπεδο του πολιτισμού του. Ο πολίτης, πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική φροντίδα την ώρα που την χρειάζεται. Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο δυστυχώς, τα κρούσματα καρκίνου αυξάνονται συνεχώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες θεραπείας του καρκίνου δεν είναι επαρκείς προκείμενου να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ως το μοναδικό κέντρο στην Κύπρο το οποίο προσφέρει θεραπεία μέσω ακτινοβολίας, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της υγείας τους, και να παρακωλύεται η καλή λειτουργία του κέντρου, παρά τις καθημερινές υπερπροσπάθειες του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Η τραγική αυτή πραγματικότητα, καθιστά αδήριτη ανάγκη τη δημιουργία ακόμη ενός ακτινοθεραπευτικού κέντρου στην Κύπρο, προκειμένου το κράτος να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών και να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Η ακύρωση του διαγωνισμού για την ανέγερση και λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού μπορεί να δίνει την δυνατότητα στο Υπουργείο Υγείας να βελτιώσει τους όρους και τις προδιαγραφές του έργου, ωστόσο δημιουργεί μια τεράστια καθυστέρηση στην αναβάθμιση και τη βελτίωση των υπηρεσιών θεραπείας του καρκίνου στην Κύπρο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και αναστάτωση ανάμεσα στους ασθενείς και στις οικογένειες τους.

Η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού δεν αφορά μόνο τους πολίτες των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, αλλά όλους τους συμπολίτες μας ανεξαιρέτως. Η λειτουργία του τμήματος θα συμβάλει στην αναβάθμιση και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όλους τους ασθενείς. Η λειτουργία του τμήματος στη Λεμεσό από την μια θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου οι οποίοι, παρά την κατάσταση της υγείας τους, αναγκάζονται να ταξιδέψουν προς τη Λευκωσία για να τύχουν της απαραίτητης θεραπευτικής αγωγής που διαρκεί μόλις 5 – 15 λεπτά. Από την άλλη, η λειτουργία ακόμη ενός ακτινοθεραπευτικού τμήματος στην Κύπρο, θα αποφορτίσει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, γεγονός που θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών των άλλων επαρχιών.

Πρόκειται για ένα έργο ζωής, ένα έργο καθαρά ανθρωπιστικό το οποίο αφορά όλους μας και επιβάλλει την συμβολή όλων μας. Πολιτικά κόμματα και οργανωμένα σύνολα έχουμε υποχρέωση να συστρατευθούμε, και όλοι μαζί, υπεύθυνα και συνετά, να ασκήσουμε πιέσεις προς το Υπουργείο Υγείας για επίσπευση των διαδικασιών και ολοκλήρωση του έργου. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας έχει υποχρέωση να δώσει άμεσα λύσεις μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Οφείλει να ενισχύσει τις υφιστάμενες υπηρεσίες θεραπείας του καρκίνου στην επαρχία Λεμεσού, προκειμένου να απαμβλυνθεί σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα. Οι καρκινοπαθείς αποτελούν μια από τις πιο ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας που η πολιτεία έχει υποχρέωση να ενισχύει και να στηρίζει διαρκώς. Η λειτουργία ενός ακόμη ακτινοθεραπευτικού κέντρου θα δώσει δύναμη και κουράγιο στους συμπολίτες μας να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να κερδίσουν τη μάχη με την σύγχρονη μάστιγα της κοινωνίας μας που λέγεται καρκίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου