Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ

Με αρκετή δόση αισιοδοξίας για την πορεία του κόμματός της εμφανίστηκε σε συνέντευξή της στην «Αλήθεια» η βουλευτής του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό Αθηνά Κυριακίδου. Η Λεμεσιανή βουλευτής υποστηρίζει ότι παρά τα εσωκομματικά προβλήματα το ΔΗΚΟ θα πάει μπροστά. Η κυρία Κυριακίδου αναφέρεται επίσης στα θέματα παιδείας και εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά και για το ακτινογραφικό του Νοσοκομείου Λεμεσού και την ακρίβεια.

Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες στους πολίτες και να τους κάνουμε να νοιώσουν ότι αυτό το κόμμα είναι δίπλα τους και έχει όραμα για ένα καλύτερο αύριο.

Αναμένοντας κα. Κυριακίδου τις εξελίξεις στο κυπριακό τους επόμενους μήνες, τα κόμματα εισέρχονται σε τροχιά βουλευτικών εκλογών. Το ΔΗΚΟ με όλα αυτά τα εσωτερικά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα πως θα προχωρήσει;

Είναι γεγονός, πως το Κυπριακό πρόβλημα εισέρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση και ότι οι διεθνείς παράγοντες παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. Κάθε κίνηση και πρωτοβουλία της πλευράς μας, πρέπει να έχει ως αντικειμενικό σκοπό την άρση της κατοχής και ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της τουρκικής πολιτικής, που στοχεύει στην αποενοχοποίηση της Άγκυρας και στην εδραίωση της διχοτόμησης. Έχοντας αυτά στο μυαλό μας, πρέπει να λειτουργούμε διεκδικητικά, έγκαιρα και προληπτικά. Οι θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος όσον αφορά το Κυπριακό Πρόβλημα είναι ξεκάθαρες και πολύ καλά γνωστές και ως Δημοκρατικό Κόμμα εργαζόμαστε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αξιολογούμε συνεχώς τις εξελίξεις και προτείνουμε λύσεις. Ωστόσο, η πορεία προς τις εκλογές δεν περνά μόνο μέσα από το Κυπριακό αλλά και μέσα από την επικοινωνία με τους πολίτες. Ως κόμμα έχουμε υποχρέωση να βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, να εντοπίζουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, να προτείνουμε λύσεις και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής τους. Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες στους πολίτες και να τους κάνουμε να νοιώσουν ότι αυτό το κόμμα είναι δίπλα τους και έχει όραμα για ένα καλύτερο αύριο.


Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός πρέπει να είναι τέτοιος που να μπορεί να μετασχηματίζεται σε εκπαιδευτική και κοινωνική πράξη.

Τις τελευταίες μέρες συντηρείται μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής σχετικά με το θέμα της εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Ποια η θέση σας ως μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και ως Επίτροπος Παιδείας του ΔΗΚΟ;

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι μια αναγκαία διαδικασία, η οποία μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της κυπριακής εκπαίδευσης και της κυπριακής κοινωνίας. Σίγουρα, η επαναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων αποτελεί την καρδιά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, η αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων, δεν συνιστά από μόνη της ποιοτική Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Όσο προοδευτικό κι αν είναι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, αν δεν συντονιστεί με τις υπόλοιπες παιδαγωγικές παραμέτρους, δεν είναι δυνατή η επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων. Η επαναθεώρηση των ρόλων μαθητή, εκπαιδευτικού και σχολείου, ο επαναπροσδιορισμός των απαιτήσεων της κοινωνίας από τα μέλη της, η αυτονόμηση της σχολικής μονάδας ώστε να καταστεί ευέλικτη, η συνεχόμενη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, η υλικοτεχνική υποδομή και η χρήση των νέων τεχνολογιών, η αύξηση των δαπανών για την εκπαιδευτική έρευνα, θα οδηγήσουν προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση και στην ίδια την κοινωνία. Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός πρέπει να είναι τέτοιος που να μπορεί να μετασχηματίζεται σε εκπαιδευτική και κοινωνική πράξη. Για να γίνει αυτό χρειάζονται πολλά περισσότερα από τα αναλυτικά προγράμματα.


Αδήριτη ανάγκη η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού στη Λεμεσό

Είστε Βουλευτής Λεμεσού και μια εκ των πρωτεργατών για τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Πως επηρεάζει τις υπηρεσίες θεραπείας του καρκίνου η ακύρωση του διαγωνισμού προσφορών για το έργο και τι εισηγείστε;

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δυστυχώς τα κρούσματα καρκίνου στην Κύπρο αυξάνονται συνεχώς. Το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της κατάστασης τους. Η τραγική αυτή πραγματικότητα καθιστά αδήριτη ανάγκη τη δημιουργία ακόμη ενός ογκολογικού νοσοκομείου στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, προκειμένου το κράτος να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών, κυρίως όσων κατοικούν στη Λεμεσό και στην Πάφο. Η ακύρωση του διαγωνισμού για την ανέγερση και λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού τμήματος στη Λεμεσό μπορεί να δίνει την δυνατότητα στο Υπουργείο Υγείας να βελτιώσει τους όρους και τις προδιαγραφές του έργου, ωστόσο δημιουργεί μια τεράστια καθυστέρηση στις υπηρεσίες θεραπείας του καρκίνου γεγονός που προκαλεί ανησυχίες και φόβους. Χρειάζεται να δράσουμε όλοι άμεσα, ιδιαίτερα για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την υγεία των συμπατριωτών μας. Όλοι μαζί, οι βουλευτές Λεμεσού, ανεξάρτητα από τον κομματικό μας χώρο, σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα, πρέπει να συστρατευθούμε και να πιέσουμε το Υπουργείο Υγείας προς την επίσπευση των διαδικασιών. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας, οφείλει να βρει άμεσα λύσεις μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και να ενισχύσει τον ογκολογικό θάλαμο του Νοσοκομείου Λεμεσού που διαθέτει μόλις δεκαέξι κρεβάτια. Επίσης, οι αυξημένες ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από το ολιγάριθμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό το οποίο καταβάλλει καθημερινά υπερπροσπάθεια για να αντεπεξέλθει.


Να βρούμε τους τρόπους να προστατεύσουμε τον Κύπριο πολίτη από τα φαινόμενα της ακρίβειας και της αισχροκερδείας, μακριά από λαϊκισμούς και δικαιολογίες

Ποια η θέση σας για το θέμα της ακρίβειας και πως κρίνετε την έντονη αντιπαράθεση ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ για το θέμα;

Είναι γεγονός πως τον τελευταίο καιρό τα κυπριακά νοικοκυριά πλήττονται από ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας. Οι τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων, όπως το γάλα και το ψωμί, έχουν φθάσει στα ύψη και σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου των τιμών έχουν ως φυσικό επακόλουθο να επιβαρύνεται ο καταναλωτής, δηλαδή ο απλός πολίτης. Δεν επιθυμώ να εισέλθω στην διαδικασία επίρριψης ευθυνών ή να επιχειρηματολογήσω εάν η Κύπρος έχει την πρωτιά ή αν βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ακρίβειας. Αυτό που με απασχολεί είναι να βρούμε τους τρόπους να προστατεύσουμε τον Κύπριο πολίτη από τα φαινόμενα της ακρίβειας και της αισχροκερδείας. Πρέπει να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων και στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, μακριά από λαϊκισμούς αλλά και δικαιολογίες, προκειμένου να προστατεύσουμε τον καταναλωτή γιατί η ακρίβεια είναι εδώ, είτε έχουμε την πρωτιά είτε βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.


Το συμβόλαιο μου με τους πολίτες δεν έχει ολοκληρωθεί

Επώνυμα στελέχη του ΔΗΚΟ φαίνεται να προβληματίζονται κατά πόσο θα επιδιώξουν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια, φοβούμενα πως δεν θα έχουν καμιά τύχη να εκλεγούν λόγω της πτώσης των ποσοστών του κόμματος. Εσείς θα επαναδιεκδικήσετε την βουλευτική έδρα;

Απομένουν περίπου οκτώ μήνες μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και προσωπικά είμαι αισιόδοξη για την πορεία του κόμματος μου. Από τη μέρα ενασχόλησης μου με την πολιτική βρίσκομαι κοντά στον πολίτη και αφουγκράζομαι συνεχώς τα προβλήματα και τις ανησυχίες του. Έκτοτε έθεσα ως κεντρική μου προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά καθώς επίσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα διασφαλίσουν μια δικαιότερη και κυρίως πιο ανθρώπινη και γεμάτη αξίες κοινωνία. Πιστεύω πως το συμβόλαιο μου με τους πολίτες δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς μπορώ ακόμη να προσφέρω πολλά και να φανώ χρήσιμη και αποτελεσματική για τον τόπο μας, τους ανθρώπους του και το κόμμα μου. Άλλωστε, η δύναμη του αιρετού είναι οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου