Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Παιδική Παχυσαρκία

Σε παγκόσμια επιδημία με ανησυχητικές διαστάσεις έχει εξελιχθεί στις μέρες μας η παιδική παχυσαρκία και για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπως καταδεικνύουν αποτελέσματα ερευνών, τα παιδιά αναμένεται να έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης από τους γονείς τους. Με αυτήν την αναφορά-καταπέλτη, ξεκίνησε την εισαγωγική της ομιλία η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, αναφορικά με το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας, των προβλημάτων και τρόπων επίλυσής του, το οποίο ενέγραψε η ίδια για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, ορισμένα από τα αίτια που προκαλούν στην πλειονότητά τους την παιδική παχυσαρκία είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, η αυξημένη πρόσληψη τροφής και η ελλιπής άσκηση.

Επικαλούμενη αποτελέσματα ερευνών, επεσήμανε ότι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, αποτελεί σημαντικό αίτιο στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, είπε η κα Κυριακίδου, μόνο το 9% ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή και μόνο το 50% των παιδιών καταναλώνει φρούτα και λαχανικά. «Ο αυξημένος τρόπος παρακολούθησης τηλεόρασης, ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος παιδιών και γονιών, η μετακίνηση μόνο με αυτοκίνητο και ποτέ με τα πόδια ή με ποδήλατο, σε συνάρτηση με την απουσία χώρων άθλησης και την εξαφάνιση της αλάνας, συμβάλλουν στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας». Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η παιδική παχυσαρκία συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές, τόσο άμεσες όσο και απώτερες. «Εάν η παιδική παχυσαρκία, δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, τότε ο ενήλικας θα έχει προδιάθεση σε σοβαρότερα καρδιαγγειακά προβλήματα και αυξημένη πρόωρη θνησιμότητα».

Σύμφωνα με τη βουλευτή, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ανακοίνωσε πως κάθε παχύσαρκο άτομο, χάνει 9 χρόνια ζωής. Υπογράμμισε, επίσης, ότι κάθε χρόνο, πάνω από 400.000 παιδιά προστίθενται στον κατάλογο των υπέρβαρων, δηλαδή ένα στα τέσσερα, με αποτέλεσμα σήμερα ο συνολικός αριθμός τους να έχει φθάσει τα 3 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό των υπέρβαρων φθάνει τα 14 εκατομμύρια. «Η παχυσαρκία, μάλιστα, είναι υπεύθυνη για το 7% των δαπανών υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η παιδική παχυσαρκία, όμως, είναι και ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών θα είναι και παχύσαρκοι ενήλικες και θα ανήκουν στην κατηγορία των ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο.

Υπάρχουν, όμως, σύμφωνα με την κα Κυριακίδου και οι κοινωνικοψυχολογικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας. «Χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, τάση για εξαρτήσεις και αυτοκαταστροφή, είναι χαρακτηριστικά που συνοδεύουν συχνά τα παχύσαρκα άτομα». Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή ότι η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Χρειάζεται επίμονη και μακροχρόνια προσπάθεια με κεντρικό στόχο, αρχικά, την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής από το παιδί και την οικογένειά του. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν και να καθοδηγούν τα παιδιά τους προς την υγιεινή διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, χρειάζονται εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και βελτίωση της πληροφόρησης. Εν τέλει, η προσπάθεια στο σύνολό της, πρέπει να αποσκοπεί στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του παιδιού σε ένα καθ’ όλα υγιή ενήλικα».

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣτου ΔΗΚΟ επικαλέστηκε, επίσης, τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου «Υγεία του Παιδιού» και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών από 6 έως 18 ετών έχει εκτοξευθεί στο 28,2% από 26% που παρουσίασε παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2000. Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε πως οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών παραμένουν οι ίδιες συγκριτικά με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1997, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να οδηγούνται σε νοσήματα φθοράς όπως η αθηροσκλήρωση, ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου