Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ελευθερία της θρησκεία και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Παρεμβάσεις για το για το θέμα της ελευθερίας της θρησκείας και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μη-μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, έκανε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου Κύπριοι, κατά τη σημερινή ημέρα των εργασιών του 1ου μέρους της Συνόδου 2010 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Αναφερόμενη στο διεθνές νομοθετικό πλαίσιο, και ιδιαίτερα στη σύμβαση - πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, η οποία, όπως επισήμανε ρυθμίζει όλο το φάσμα των κοινωνικών, πολιτικών, θρησκευτικών και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων, υπογράμμισε ότι το νομικό αυτό υπόβαθρο θα πρέπει να αποτελέσει το κατ’ εξοχήν σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά στο σεβασμό και την προώθηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Τονίζοντας ότι οι εθνικές μειονότητες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κοινωνικών μας ιστών και πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, η κ. Κυριακίδου εξέφρασε την άποψη πως τόσο η παρουσία όσο και η ομαλή ένταξη των μειονοτήτων στις κοινωνίες μας αποτελεί εχέγγυο κοινωνικής σταθερότητας και εθνικής συνοχής. ''Η πολυπολιτισμικότητα άλλωστε'', ανέφερε, ''θα πρέπει να θεωρείται πηγή έμπνευσης και πλούτου σε μια σύγχρονη κοινωνία και ποτέ ως αιτία αποσταθεροποίησης της κοινωνικής συνοχής''.

Αναφερόμενη στα υπό εξέταση προβλήματα που επισημαίνονται στην έκθεση, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε την ανάγκη όπως η τουρκική Κυβέρνηση διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης το οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αποτελεί θρησκευτικό, αλλά και πολιτιστικό σύμβολο για τον Ελληνορθόδοξο κόσμο.

Παράλληλα, συνέχισε η κ. Κυριακίδου, οι τουρκικές Αρχές θα πρέπει να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και να άρουν τα όποια πολιτικά και διοικητικά εμπόδια εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα της θρησκείας και της παιδείας σε ό,τι αφορά στις εθνικές μειονότητες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου