Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Σε κίνδυνο η ζωή ασθενών στη Λεμεσό

Επικίνδυνα κενά, ελλείψεις και υποστελέχωση, χαρακτηρίζουν το Νοσοκομείο της Λεμεσού, αφού όπως κατά καιρούς διαπιστώνεται, η ανυπαρξία σημαντικών υπηρεσιών θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών στους οποίους περιλαμβάνονται ακόμα και νεογνά.

Το Νοσοκομείο, όπως κατήγγειλε στον «Φ» η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, «λειτουργεί με παλιούς εξοπλισμούς ενώ ακόμα και ο έλεγχος του αίματος γίνεται με ξεπερασμένες μεθόδους». Επιπλέον, το γυναικολογικό τμήμα, «πρωτάκουστο για τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα, λειτουργεί χωρίς υπερηχογράφο ενώ το παθολογικό τμήμα έχει καταλήξει σε κάλαθο των αχρήστων λόγω της ανυπαρξίας άλλων απαραίτητων κλινικών και θαλάμων που θα το ξαλαφρώσουν». Επιτέλους, πρόσθεσε, «θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις που χρειάζεται για να ενισχυθεί το Νοσοκομείο διότι δεν είναι δυνατόν έγκυες γυναίκες να υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στη Λάρνακα και τη Λευκωσία για ένα υπερηχογράφημα ή να καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν. Οι γιατροί έχουν θέσει αυτή την έλλειψη πολλές φορές και το κενό πρέπει να καλυφθεί».

Απαράδεκτο είπε η κ. Κυριακίδου, είναι και το γεγονός ότι «το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κύπρου δεν διαθέτει μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών, με αποτέλεσμα όλα τα βρέφη από όλες τις επαρχίες να καταλήγουν στο Μακάρειο Νοσοκομείο». Το να δημιουργηθεί μια δεύτερη τέτοια μονάδα στη Λεμεσό, υποστήριξε η βουλευτής του ΔΗΚΟ, «είναι πλέον μια ανάγκη διότι έτσι θα εξυπηρετούνται οι πολίτες και της επαρχίας Λεμεσού και της επαρχίας Πάφου και κάποιων κοινοτήτων της Λάρνακας και το κυριότερο, δεν θα κινδυνεύουν βρέφη μέσα στο δρόμο κατά τη μεταφορά τους στο Μακάρειο Νοσοκομείο». Εξάλλου, υπενθύμισε, «είναι γνωστά τα προβλήματα με την έλλειψη χώρου, τον υπερπληθυσμό και την έλλειψη προσωπικού στο Μακάρειο.

Οι ίδιοι οι γιατροί τα έχουν πει πολλές φορές και έχουν προειδοποιήσει ότι η Μονάδα εκεί δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται ένα τόσο μεγάλο αριθμό νεογνών και να είναι συνεχώς υπερπλήρης». Επιπλέον, πρόσθεσε, «εδώ και χρόνια ακούμε ότι στο Νοσοκομείο της Λεμεσού θα δημιουργηθεί νευροχειρουργικό τμήμα χωρίς ωστόσο να υλοποιείται μια τέτοια απόφαση. Αποτέλεσμα είναι και πάλι ασθενείς, σοβαρά τραυματίες από τροχαία δυστυχήματα να κινδυνεύουν μεταφερόμενοι με τα ασθενοφόρα στη Λευκωσία». Τέλος, «δεν έχουμε δει να λειτουργεί ακόμα γηριατρική κλινική για να μπορέσει να ξαλαφρώσει το παθολογικό τμήμα το οποίο καθημερινά χαρακτηρίζεται από υπερπληθυσμό ο οποίος οδηγεί σε έλλειψη κλινών και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται στο τέλος αναστάτωση σε ολόκληρο το Νοσοκομείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου