Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ταφόπλακα στην Ανάπτυξη;

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την εξαγγελία της Κυβέρνησης για τόνωση των δημοσίων εσόδων, μέσω αλλαγών στο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, επέφερε ανασφάλεια και αβεβαιότητα στην κοινωνία, σε μια περίοδο, ιδιαίτερα δύσκολη για την κυπριακή οικονομία, εξαιτίας των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Υπουργός Οικονομικών θεωρώντας αχρείαστο τον κοινωνικό διάλογο, αψυχολόγητα και χωρίς να προσμετρήσει όλες τις παραμέτρους, προχώρησε στην εξαγγελία των προθέσεων της Κυβέρνησης, αφήνοντας πάρα πολλά ζητήματα αδιευκρίνιστα και πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, που ανησυχούν τον κάθε κύπριο πολίτη. Συγκεκριμένα, η εξαγγελία του Υπουργού σε καμιά περίπτωση δεν ξεκαθαρίζει θέματα όπως: Ποια θα είναι η κατώτερη αξία ακίνητης περιουσίας που θα φορολογείται; Ποιες κατηγορίες ακινήτων ή ιδιοκτήτων θα εξαιρούνται; Πως θα διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης; Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών, φαίνεται ότι δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη σημαντικά ζητήματα όπως για παράδειγμα, τα εισοδήματα και τις οφειλές του ιδιοκτήτη καθώς επίσης την χρήση και το είδος του ακινήτου.

Το Υπουργείο Οικονομικών, προτού επιχειρήσει οποιαδήποτε φορολογική αλλαγή στον τομέα της ακίνητης ιδιοκτησίας, οφείλει να μελετήσει σε βάθος την κοινωνική σύνθεση των μικρομεσαίων ιδιοκτητών, και ιδιαίτερα τις περιπτώσεις όπου η περιουσία που βρίσκεται στην ιδιοκτησία τους προέρχεται από κληρονομιά. Η φορολόγηση τέτοιων περιπτώσεων, εγκυμονεί τον κίνδυνο η μικρομεσαία τάξη να αναγκαστεί να πουλήσει τις περιουσίες της στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού το βάρος από την βαριά φορολογία θα είναι δυσβάστακτο. Πιθανό ισοπέδωμα της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, ως αποτέλεσμα δήθεν φορολόγησης της μεγάλη, δεν θα πλήξει μόνο τη μικρομεσαία τάξη, αλλά θα σημάνει και την περαιτέρω επιδείνωση της κυπριακής οικονομίας, μέσω της οικονομικής εξολόθρευσης όλων των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τομέα της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Για να διαφύγει η χώρα από την δυσμενή δημοσιονομική θέση που βρίσκεται, απαιτείται η λήψη μέτρων που θα βγάλει τη χώρα από την ύφεση και θα επαναφέρει την κυπριακή οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με τη λήψη μόνο φορολογικών μέτρων δεν πρόκειται να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Μόνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση των λειτουργικών δαπανών, θα αρχίσει ξανά να γεμίζει το δημόσιο ταμείο, διότι ύφεση συνίσταται λιγότερα έσοδα από έμμεσους και άμεσους φόρους και κάθε προσπάθεια τόνωσης των δημοσίων εσόδων με αύξηση της φορολογίας έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί την ανάκαμψη.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλλει επιπρόσθετους φόρους για τόνωση των δημοσίων εσόδων στον ήδη ταλαιπωρημένο από την οικονομική κρίση, τομέα της ακίνητης ιδιοκτησίας, ελλοχεύει κινδύνους για την κυπριακή οικονομία. Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να επανεξετάσει τις προθέσεις του και αφού αφουγκραστεί τις ανησυχίες της κοινωνίας, μέσω του διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα δίνει απαντήσεις στις έγνοιες των πολιτών και παράλληλα θα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου