Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες

Ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μίλησε για το θέμα της συμμετοχής των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες, η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 122ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που πραγματοποιείται στη Μπανγκόκ μεταξύ 27 Μαρτίου και 1 Απριλίου.

Η ανάμειξη και η ενεργός συμμετοχή των νέων σε δημοκρατικές διαδικασίες, υποστήριξε η κ. Κυριακίδου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξη δημοκρατικών και ευημερουσών κοινωνιών.

Ως εκ τούτου πρέπει, είπε, να παρέχονται στους νέους το δικαίωμα, τα μέσα, η ελευθερία και η υποστήριξη για να συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ώστε να συμβάλλουν στην οικοδόμηση καλύτερων και δικαιότερων κοινωνιών.

Κοινοβουλευτικά σώματα και φορείς εκτελεστικής εξουσίας, ανέφερε η κ. Κυριακίδου, έχουν ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στην πολιτική ζωή.

Χρειάζεται, σημείωσε, να αναγνωριστεί η σημασία που έχει για τους ίδιους τους νέους η δυνατότητα να επηρεάζουν και να διαμορφώνουν αποφάσεις και ενέργειες, ενόσω είναι ακόμη νέοι, με την παράλληλη προσφορά ευκαιριών να αναλαμβάνουν ευθύνες για θέματα που ουσιαστικά αφορούν το δικό τους μέλλον και όχι το δικό μας.

Μιλώντας για την ουσιαστική δυνατότητα όλων των νέων να συμμετέχουν στις δημοκρατικές δομές, και όχι μόνο αυτών που έχουν εύκολη πρόσβαση στα μέσα δραστηριοποίησης τους στην κοινωνία, η κ. Κυριακίδου επισήμανε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση καθίσταται αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες να διασφαλίζουν από τη μια το σεβασμό προς τη νεολαία και από την άλλη να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες, περιστάσεις και φιλοδοξίες της.

Οταν εμείς οι μεγαλύτεροι επιτύχουμε σε αυτόν το στόχο, τότε οι νέοι μας θα καταφέρουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία και να αντιμετωπίσουν τόσο τις προκλήσεις και αγωνίες της ηλικίας τους όσο και τις προκλήσεις στης σύγχρονης κοινωνίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, συμπλήρωσε.

Η Κύπρια βουλευτής υποστήριξε, εξάλλου, ότι η άμεση ανάμειξη των νέων στη δημοκρατική διαδικασία παραμένει καίρια, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διασφάλιση της δημοκρατίας και της αειφόρου ανάπτυξης αλλά και στη διατήρηση της νομιμότητας κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι το κλειδί για τη συμμετοχή και ενεργό ανάμειξη των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες βρίσκεται στη συμπερίληψη τους στην τοπική, περιφερειακή και γενικότερα στην πολιτική ζωή και όχι στον αποκλεισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου