Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Φάρος Προβληματισμού όχι Κομματισμού

Η επέτειος των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μια καλή ευκαιρία να τιμήσουμε γεγονότα που σημάδεψαν το παρελθόν μας και να προβληματιστούμε πάνω σε ότι δεν πήγε καλά και έτσι να μαζέψουμε γνώση και εμπειρίες για το μέλλον. Αυτό για να επιτευχθεί απαιτείται νηφάλια προσέγγιση και ανοικτό πνεύμα. Το ΔΗΚΟ στήριξε την ανάγκη να γίνουν εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς θεωρούμε ότι κάθε λαός οφείλει να γνωρίζει την ιστορία του και να τιμά τα μεγάλα γεγονότα που έφεραν την πρόοδο σε αυτό τον τόπο. Οι εκδηλώσεις έπρεπε να έχουν οικουμενικό χαρακτήρα, να αγκαλιάζουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να δείχνουν σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα.

Δυστυχώς οι εκδηλώσεις πήραν έντονο κομματικό χρώμα. Ήταν στην ουσία μονόχρωμες. Το ΑΚΕΛ μπήκε ακόμα μια φορά στον πειρασμό να ταυτίζει το κόμμα με το κράτος και να παρουσιάζει εικόνες που ικανοποιούσαν μόνο δικές του κομματικές σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείς να τιμάς με εκδηλώσεις τα 50χρονα και να αγνοείς επιδεικτικά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, τον αγώνα που έφερε αυτή την ιστορική αλλαγή και που μας οδήγησε από την αποικιοκρατία στην ελευθερία. Δεν μπορείς να κόβεις και να ράβεις τα γεγονότα επειδή σήμερα έχεις άλλες απόψεις για την ιστορία.

Ο στείρος κομματισμός αποτελεί έναν πολιτικό αναχρονισμό και όσοι τον επιχειρούν δεν προσφέρουν τίποτα στο κοινωνικό σύνολο. Τα μεγάλα γεγονότα χρειάζεται να αποτελούν φάρο προβληματισμού και όχι ευκαιρία κομματισμού. Το ΔΗΚΟ ζητά να ακολουθούμε πάνω στα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας μας συναινετικές συμπεριφορές και έτσι να οικοδομούμε ένα πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους πολίτες. Η ευκαιρία για τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει να πάει χαμένη. Η συνεργασία και η συναίνεση αποτελούν το μόνο δρόμο για να βγούμε από τα αδιέξοδα. Η Κύπρος αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους και μόνο με ενότητα μπορούμε να ελπίζουμε.

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι των εκδηλώσεων αποδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία οι αρμόδιοι φορείς και γενικότερα κυβέρνηση αντιμετώπισαν το θέμα. Ενώ η επιτροπή η οποία συστάθηκε είχε στη διάθεση της ένα μεγάλο ποσό της τάξεως των 3.7 εκατομμυρίων ευρώ, δαπανήθηκαν 752.000 ευρώ σε μια μόνο εκδήλωση στη Λευκωσία. Προσωπικά, συμφωνώ με την παρατήρηση που έκανε η Γενική Ελεγκτής της Δημοκρατίας ότι ο προϋπολογισμός έπρεπε να προηγηθεί των δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου