Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Βία κατά γυναικών: Να σπάσουμε τη σιωπή

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχτεί από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Το διαχρονικό φαινόμενο της έμφυλης βίας παραμένει μέχρι και σήμερα διάχυτο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας σε ολόκληρο τον πλανήτη που παραβιάζει κατάφορα τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών. Το πρόβλημα της έμφυλης βίας δεν αποτελεί «ατομικό» ή «γυναικείο πρόβλημα» αλλά κατεξοχήν κοινωνικό, που καταδεικνύει το επίπεδο του πολιτισμού και της προόδου της κοινωνίας μας, των θεσμών και του κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας κατά το 2009 έφτασαν τα 887 εκ των οποίων τα 652 ή ποσοστό 73,5% αφορούσαν γυναίκες. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι σίγουρα μεγαλύτερο καθώς δεν καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά βίας. Επίσης, η έλλειψη ολοκληρωμένων και εμπεριστατωμένων ερευνών στον τομέα αυτό σχετικά με την έκταση και τα αίτια του προβλήματος στην Κύπρο λειτουργεί αρνητικά ως προς την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η εξάλειψη του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών απαιτεί την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης, ολιστικής και εφαρμόσιμης πολιτικής που θα επικεντρώνεται κυρίως στον τομέα της πρόληψης αλλά και στους τομείς της καταστολής και προστασίας των θυμάτων. Η ενίσχυση και στήριξη της οικογένειας, ιδιαίτερα των ευάλωτων οικογενειών, η ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού των οικογενειακών συμβούλων καθώς και των οργανώσεων και των προγραμμάτων που στοχεύουν στην ενημέρωση και την διαφώτιση του κοινού γύρω από τις επιπτώσεις στα θύματα της βίας αλλά και την ανάγκη για εξάλειψη της, αποτελούν ορισμένα μέτρα πρόληψης.

Όσον αφορά τoν τομέα της καταστολής, στην Κύπρο το νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει τόσο την προστασία θυμάτων όσο και τη δίωξη των θυτών. Ωστόσο, χρειάζεται εκσυγχρονισμός και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, όπως για παράδειγμα η απλοποίηση της διαδικασίας προσαγωγής στο δικαστήριο καθώς και η επίσπευση της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων. Επίσης, στον τομέα προστασίας των θυμάτων, πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία όλων των απαραίτητων προγραμμάτων προστασίας και ασφάλειας, θεραπείας και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών.

Αποτελεί λοιπόν κοινή διαπίστωση όλων μας πως η βία κατά των γυναικών αποτελεί ανοιχτή πληγή στο σώμα της κοινωνίας. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στην προσπάθεια που γίνεται για να θεραπευτεί. Απαιτούνται αλλαγές σε βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες καθώς η βία κατά των γυναικών δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Η σημερινή μέρα, αποτελεί μια ευκαιρία για την κυπριακή πολιτεία και κοινωνία, να αποδείξουν έμπρακτα πως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής ή δικαιολογιών στα περιστατικά έμφυλης βίας προκειμένου αυτή να εξαλειφθεί σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου